- İçindekiler
- Botoks
- Kimyasal Soyma
- Dermabrazyon
- Skleroterapi
- Kolajen Enjeksiyonları
- Karbondioksit Lazerle Cilt Yenileme
- Lazerle Dövme Silme
- Fotodinamik Terapi
- Vasküler Lazer Tedaviler
Botoks
Botoks
Botoks iğneleri ince kırışıklıkları ve çizgileri azaltmak için kullanılan bir kozmetik işlemdir. Botoks clostridium botulinum bakterisinden üretilen toksinin marka ismidir. Küçük miktarda ve seyreltilmiş olarak spesifik kaslara doğrudan enjekte edilebilir, bu da kaslarda kontrollü bir güçsüzleşmeye neden olur. Bunun sonucu olarak enjekte edilen kaslar kasılamaz, bu da kırışıklıkların gevşemesine ve yumuşamasına neden olur. Botoks sıklıkla alın çizgileri, kazayağı (gözün çevresindeki çizgiler) ve kaş çatma çizgileri için kullanılır.
İşlem sadece birkaç dakika sürer ve anestezi gerekmez. Botoks ince bir iğne ile spesifik kaslara enjekte edilirken sadece küçük bir rahatsızlık hissedilir. Genellikle tam etkinin görülmesi 7 günü bulabilir.
Botoksun en yaygın yan etkisi geçici berelenmedir. Hastaların küçük bir yüzdesinde üç hafta içinde çözülebilecek olan gözkapağı sarkıklığı gelişebilir. Bu genellikle botoks migrasyonundan (göç) kaynaklanır, bu nedenle tedavi edilen alanı enjeksiyonun ardından 12 saat süre ovuşturmamak ya da 3 ila 4 saat uzanmamak gerekir.
Kimyasal Soyma
Kimyasal Soyma
Derma-peeling olarak da bilinen kimyasal soyma derinize bir kimyasal solüsyonun uygulandığı bir tekniktir. Deri soyulur ve daha pürüzsüz olan yeni deriye açığa çıkar.
Kimyasal soyma yüze boyna ve ellere uygulanabilir. Aşağıdakileri azaltmak için kullanılabilir.
- Hafif skarlaşma
- Bazı akne türleri
- Kırışıklıklar
- Güneş lekeleri
- Karaciğer (yaşlılık) lekeleri
- Çiller
- Gebelik ya da doğum kontrol ilaçlardan kaynaklanan yamalar
Kimyasal soymayı gerçekleştirmek için doktorunuz deriyi temizler ve daha sonra derideki etkilenmiş alanlara bir kimyasal solüsyon (glikolik asit, trikloroasetik asit ve salisilik asit gibi) uygular. Bu uygulamalar bir yara üreterek cildin yenilenmesine imkân verir.
Kimyasal soymanın ardından cildiniz kırmızı olacaktır ve faydalar görülmeden önce bir haftaya kadar soyulacaktır. Bu işlem gerekli görüldükçe tekrarlanabilir.
Olası yan etkilerinden biri, daha önce uçuk öyküsü olan hastalarda uçukların yeniden aktif hale gelmesidir (herpes enfeksiyonu). Bu oral bir ilaçla tedavi edilebilir ya da önlenebilir.
Dermabrazyon
Dermabrazyon
Dermabrazyon ya da cilt rendeleme daha düz bir cilt tabakası yaratmak için cilde “kum püskürtme” ile uygulanan aşındırıcı bir işlemdir. Dermabrazyon yara izi, frengi lekeleri, yaşlılık (karaciğer) lekeleri ve deri lezyonlarını iyileştirmek için kullanılır.
Dermabrazyon işleminde doktor cildi temizler ve dondurur. Aşındırmanın gerçekleşmesi amacıyla doktor derinin üst katmanını soymak için bir tekerleği ya da fırçası olan yüksek hızda bir alet kullanır.
Derinizde dermabrazyon işleminin ardından pürüzlülük ve "yanma" hissedersiz ve dermasyonun faydaları görünür olmadan önce bir süreliğine pembelik olabilir. Birkaç ay boyunca güneşten kaçının ve dışarı çıkarken mutlaka güneş losyonu kullanın.
Dermabrasyonun riskleri cilt renginde düz olmayan değişiklikler, skarlaşma ve enfeksiyondur.
Skleroterapi
Skleroterapi
Skleroterapi varisli damarları ve “örümcek damarları” (deriden görülebilir olan özellikle de burunda, yüzde ve bacaklardaki genişlemiş damarlar) yok etmek için kullanılan bir işlemdir. Skleroterapi tuzlu bir solüsyonun doğrudan damarlara enjeksiyonunu içerir. Bu solüsyon kan damarları zarını tahriş eder ve bunların şişerek birbirine yapışmasını ve kanın pıhtılaşmasını sağlar. Zamanla bu damarların görüntüsü solan skar dokulara dönüşür.
Bu işlem tek başına 15 ila 30 dakika sürer. Bir seansta enjeksiyon yapılacak damarların sayısı değişir ve damarların büyüklüğüne, yerine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır.
Skleroterapinin yan etkileri kaşınma ve enjeksiyon alanında artan kızarıklık ve berelenmedir. Diğer yan etkiler şunlar olabilir:
- Enjeksiyon yapılan daha geniş damarlarda yumrulanma olabilir ve yok olmaları ya da solmaları için birkaç ay gerekebilir.
- Damar alanında kahverengi çizgiler ya da lekeler.
- Geçici olarak yeni ve ince kan damarlarının gelişmesi.
Uyarı: Eğer skleroterapinin ardından kasığınızda iltihap, bacakta şişme ya da enjeksiyon yerinde küçük ülserler (yara) oluşursa derhal doktorunuzla temasa geçin.
Kolajen Enjeksiyonları
Kolajen Enjeksiyonları
Kolajen enjeksiyonları derinin doğal kolajenlerini yeniden doldurmak için kullanılır. Derinin derma tabakası öncelikle kolajen proteininden oluşur. Kolajen dermanın başlıca bileşeninidir ve cildin destek yapısı görevi görür.
Genç deride kolajen iskelet bozulmamıştır ve deri nemli ve elastik kalır. Ancak zamanla kolajen destek yapı güçsüzleşir ve deri elastikiyetini ve renk tonunu kaybeder.
Kolajen enjeksiyonlar esnasında biyomühendislik insan kolajen ürünleri derinin altına, vücudun kendi başına kabul etmeye hazır olduğu dermise yerleştirilir. Bunun sonucunda deriniz daha sağlıklı görünür.
Kolajen enjeksiyonu yaptırdığınızda tedavi edilecek alanı uyuşturmak için küçük bir lokal anestezi enjeksiyonu da alırsınız. Hafif berelenme olasılığı vardır ve tedavi edilen alanın çevresinde şişkinlik, kızarıklık ya da hassasiyet yaşayabilirsiniz.
Doğal kolajen gibi kolajen replasmanı da sonunda biçimini kaybeder ve aşınır. Görünüşünün korunması için, yılda iki ila dört kez, bir dizi tedavi gerekir.
Karbondioksit Lazerle Cilt Yenileme
Karbondioksit Lazerle Cilt Yenileme
Karbondioksit lazerler yıllardır farklı deri problemlerini tedavi etmek için kullanılır. Yeni nesil karbondioksit lazerler ince deri katmanlarını çıkarmak için çevreleyen yapılara minimal ısı hasarı ile bir tarama modeli içinde verilen kısa atımlı ışık enerjisi (ultra atımlı) ya da aralıksız ışınlar kullanır. Bu lazerler kırışıklıkları, yara izlerini, siğilleri, lineer epidermal nevüs (doğum lekeleri), rinofima (burunda genişleyen yağ bezleri) ve diğer deri sorunları için kullanılır.
Karbon dioksit lazer cilt yenileme genellikle lokal anestezi ve oral yoldan– veya damardan –verilen sedatif ilaçlarla ayakta tedavi esasına göre gerçekleştirilir. İşlem görecek alan lokal anestezi ile uyuşturulur. (Genel anestezi tüm yüz işlem görecekse uygulanabilir.) Kısmi yüz lazer abrasyon 30 ila 45 dakika sürer ve tüm yüz tedavisi 1-1/2 ila 2 saat sürer.
Lazer cilt yenileme işleminin ardından tedavi edilen alana 24 saat süre ile özel bir sargı uygulanır. Bu alanlar tedavi edilen durumun yapısına göre genellikle 10-12 günde iyileşir.
Karbondioksit lazer cilt yenilemenin yan etkileri şunlar olabilir:
- Lazerle tedavi edilen alanlarda milia (küçük beyaz yumrular). Bunlar bir el havlusu ile nazikçe temizlenerek çıkarılabilir.
- Hiperpigmentasyon ve bazen hipopigmentasyon
- Lazer cilt yenilemenin ardından özellikle ağız çevresinde herpes simpleks uçuğun reaktivasyonu. İşlemden önce antiviral ilaçların verilmesiyle ve işlemden sonra 10 gün süre bu ilaçlara devam edilmesiyle bu önlenebilir.
- Bakteriyal enfeksiyonlar. Bu işlemden önce antibiyotik alınarak ve sonrasında 10 gün antibiyotiğe devam edilerek önlenebilir.
- Skarlaşma (İz bırakma) –nadirdir.
Lazerle Dövme Silme
Lazerle Dövme Silme
Lazerler yüksek yoğunlukta ışınlar ile pigment renklerini bozarak dövmeleri siler. Dövmenin boyutuna ve rengine bağlı tedavinin sayısı değişir. Dövmeniz 2 ila 4 seansta çıkarılabilse de daha fazla seans da gerekebilir.
Lazerle dövme çıkarma sırasında doktor cilt yüzeyine bir el aleti yerleştirir ve lazer ışınını aktive eder. (Koruyucu göz korumaları takılmalıdır.) Lazer ağrılı olabilir. Küçük dövmeler daha az atış gerektirirken büyükler için daha çok gerekir. Her tedavide dövme kademeli olarak açılmaya başlayacaktır. Tedavinin hemen ardından tedavi eden alanı yatıştırmak için buz torbası tatbik edilir. Daha sonra hastadan topikal bir antibiyotik krem ya da merhem sürmesi istenir. Alanı korumak için bir bandaj ya da bant kullanılır; dışarı çıkarken bir güneş losyonu ile korunmalıdır.
Dövmenin lazerle silinmesinin enfeksiyon ve skarlaşma da dahil yan etkileri olabilir.
Fotodinamik Terapi
Fotodinamik Terapi
Fotodinamik terapi yakın zamanda prekanseröz (kanser öncesi) bir deri lezyonu olan aktinik keratoz tedavisi ve akne ile güneş hasarı tedavisi için onaylanmıştır.
Aknitik keratozu tedavi etmek için doktor cilde fotosensitizasyon ajan denilen ilaçlar uygular (sıvı formda) ve daha sonra bu alanı ajanı aktive eden ışığa maruz bırakarak lezyonlu hücreleri öldürür.
Fotodinamik terapinin yan etkileri ışığa hassasiyet, yanıklar ve şişmedir.
Vasküler Lazer Tedaviler
Vasküler Lazer Tedaviler
Lazerler, örümcek damarlar, hemanjiyom (yüzdeki ve baştaki kan damarlarında anormal urlar) ve porto şarabı lekeleri (yüzde ve boyunda sonunda engebeli bir görünüm alan mor renkli lezyonlar) gibi vasküler lezyonları (kan damarlarını kapsayan lezyonlar) genişleyen damarları daraltarak tedavi etmede de kullanılır.
Bu işlem anestezi olmadan uygulanabilir. Çoğu durumda bozukluğun tam olarak tedavi edilmesi için bu işlem pek çok defa tekrarlanmalıdır.
Yan etkileri şişme, tedavi alanında kızarıklık, deride renk açılması ve küçük su kabarcıklarıdır.
Estetik Dermatolojinin Beş Türü
Uzm. Dr. Tarık TURFAN
Merhabalar...Gebelik icin hastaneye gittim ve bana kan testi yapildi hormonlarimda hipotiroidim yuksek cikti ve tedavi gormem gerektigi solenildi acab... devamı
Genital Estetik
Lavantanın Güzellik Faydaları
Evli Bakirelerin Yatak Odası Kabusu “Vajinismus”
Kızlık Zarı Muayenesi Ve Bekaret Raporu
Vajinal Sorunlar