Cinsel yolla bulaşan hastalıklar şunlardır:
İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV)
HIV enfeksiyonu defetmek için vücudun yeteneğini yok eden bir virüstür. HIV olan kişilere bakıldığında enfeksiyon sonrası uzun bir süre kendilerini hasta hissederler. Ama erken teşhis ve tedavi edilmezse, sonunda pek çok yaşamı tehdit eden hastalıklar ve bazı kanser formlarına çok duyarlı hale getirebilir. Çogunlukla cinsel aktivite sırasında ya da intravenöz ilaç enjekte etmek için kullanılan iğneler paylaşımı ile oluşur.
İnsan Papilloma Virüsü (HPV)
HPV yaygın cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bazı tipleri özellikle condylomas adlandırılan türleri genital içinde veya dışındaki alanlarda oluşabilen genital siğillere neden olabilir ve deriye veya cinsel partnerine yayılabilir. HPV’nin birçok türünde herhangi bir belirti meydana gelmez, bu nedenle enfeksiyon tespit edilemeyebilir. HPV enfeksiyonu olan kadınlarda serviks kanseri gelişme riski vardır. Düzenli Pap testi yaptırılması, HPV enfeksiyonu gibi anormal servikal hücreleri algılayabilir. Ayrıca, HPV aşısı serviks kanserini önlemeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Her ne kadar Genital siğiller (bazen kendileri gider) için tedavi olmasına rağmen siğiller yeniden ortaya çıkabilir. HPV bazı türleri yaygındır. Bu siğiller el gibi diğer vücut parçaları üzerinde siğillere neden olabilir, ancak bunlar genellikle sağlık sorunlarına neden olmaz.
Klamidyal Enfeksiyonlar
Klamidyal infeksiyonlar, tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülen, hem erkekler hem de kadınları etkileyebilen bir rahatsızlık türüdür. Klamidyal enfeksiyon idrara çıkma ile anormal genital akıntı ve yanmaya neden olabilir. Kadınlarda, tedavi edilmeyen klamidya enfeksiyonu pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir. Klamidyal enfeksiyonlar antibiyotik tedavisi ile tedavi edilebilir. Ne yazık ki, klamidya enfeksiyonu olan birçok kişide enfeksiyon az veya hiçbir belirti göstermez. Çok yaygın ve ciddi komplikasyonlar kadınlarda görülür ve pelvik inflamatuar hastalık, dış (tubal) gebelik ve infertiliteye yol açabilir.
Belsoğukluğu (Gonore)
Belsoğukluğu vajina veya penisten akıntıya neden olur ve ağrılı ya da zor idrara çıkmanın bir sebebidir. Çok yaygın ve ciddi komplikasyonlar kadınlarda görülür ve pelvik inflamatuar hastalık, dış (tubal) gebelik ve infertiliteye yol açabilir. Gonore enfeksiyonları antibiyotik tedavisi ile tedavi edilebilir.
Genital Herpes
Genital herpes enfeksiyonlarına herpes simpleks virüsü (HSV) neden olur. Belirtileri genital bölgede, ağrılı kabarcıklar veya açık yaralar içerebilir. Sonrasında bacaklar, kalça ya da genital bölgede bir karıncalanma veya yanma hissine yol açabilir. Herpes yaraları genellikle birkaç hafta içinde kaybolur, ancak virüs vücutta kalır ve lezyonları zaman zaman tekrarlayabilir. HSV tedavisi yoktur ancak bu salgını kısaltmak ve semptomlarını azaltmak için anti-viral ajanlar bulunmaktadır. HSV, oral seks sırasında genital bölgeye (bir kişinin ağzında uçuk varsa) başka birinin ağzından bulaşabilir.
Frengi (Sifilis)
Frenginin ilk belirtisi genellikle vajina yada penis üzerinde ya da cinsel organ çevresindeki deride ağrısız bir açık yara görüntüsüdür. Tedavi edilmeyen frengi ilerleyici olabilir. Sonunda ise geçici kızarıklık ve sonunda kalbin ve santral sinir sisteminde sorunlara yol açabilir. Frengi enfeksiyonları antibiyotik tedavisi ile tedavi edilebilir.
Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar şunlardır:
Bakteriyel vajinozis
Şankroid
Sitomegalovirüs enfeksiyonu
Granuloma ingüinale (donovanosis)
Lenfogranüloma
Contagiosum Molluscum
Kasık biti
Uyuz
Trichomoniasis
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Beş Efsane
Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU
hocam öncelikle iyi çalışmalar dilerim. Hocam ben makatta bir şişlikten dolayı hastaneye genel cerraha gittim. Doktor makata baktı ve anal fissür oldu... devamı
Menopoz Ve Cinsel Sorunlar
Sigara Tiryakileri: Daha Fazla Sertleşme Bozukluğu?
Adet Sırasında Seks Yapmak Güvenli Midir?
Cinsel Tiksinti Bozukluğu
Penis Bozuklukları