Nedir
Penis Bozuklukları
Harici erkek üreme organlarını etkileyen başlıca iki bozukluk vardır. Bunlar penis bozukluklarını ve testiküler bozuklukları içerir. Penis ve testis bozuklukları bir erkeğin cinsel fonksiyonunu ve üremesini etkileyebilir.
Hangi Bozukluklar Penisi Etkiler?
Penisi etkileyen bozukluklar arasında priyapizm, Peyronie hastalığı, balanit, fimoz, parafimoz ve penis kanseri bulunmatadır.
Priyapizm
Priyapizm Nedir?
Priyapizm dört saatten fazla süren ısrarcı, çoğunlukla ağrılı ereksiyondur. Priyapizm ereksiyonu cinsel faaliyetle ilişkili değildir ve orgazm ile geçmez. Penise kan aktığında ama yeterli şekilde boşalmadığında gerçekleşir.
Priyapizmin Sebebi Nedir?
Priyapizmin yaygın sebepleri arasında aşağıdakiler bulunur:
- Alkol veya uyuşturucu istismarı (özellikle kokain)
- Bazı antidepresanlar ve kan basıncı ilaçları dahil belirli ilaçlar
- Omurilik problemleri
- Cinsel organlarda yaralanma
- Anestezi
- Penis enjeksiyon tedavisi (sertleşme bozukluğu için bir tedavi)
- Lösemi ve orak hücre anemisi dahil kan hastalıkları
Priyapizm Nasıl Tedavi Edilir?
Priyapizmin tedavisi tıbbi bir acil durumdur çünkü uzun süren ereksiyon penisi yaralayabilir ve tedavi edilmezse uzun vadeli sertleşme bozukluğu sorununa yol açabilir. Tedavinin amacı ereksiyonu gidermek ve normal penis fonksiyonunu korumaktır. Çoğu vakada tedavi penisin içine yerleştirilen bir iğne ile kanın çekilmesini içerir. Penise kan akışını azaltan damarların büzüşmesine yardımcı olan ilaçlar da kullanılabilir. Nadir vakalarda peniste kalıcı zararı önlemek için ameliyat gerekebilir. Durum orak hücre hastalığına bağlıysa kan nakli gerekli olabilir. Altta yatan herhangi bir tıbbi durumun veya madde istismarı probleminin tedavi edilmesi priyapizmin önlenmesinde önemlidir.
Peyronie
Peyronie Hastalığı Nedir?
Peyronie hastalığı peniste bir plak veya sert bir yumrunun oluştuğu bir durumdur. Plak penisin üst (daha yaygın) veya alt kısmında, erektil dokuyu içeren katmanlarda gelişebilir. Plak sık sık lokalleşmiş bir tahriş ve şişlik (iltihaplanma) bölgesi olarak başlar ve sertleşmiş yara izine dönüşür. Yara dokusu oluşumu etkilenen bölgede penisin elastikiyetini azaltır.
Peyronie hastalığı altı ile 18 ay içerisinde tedavisiz iyileşecek kadar hafif biçimde gerçekleşebilir. Bu vakalarda problem iltihaplanma aşamasına geçmez. Şiddetli vakalarda hastalık kalıcı olabilir. Sertleşen plak esnekliği azaltarak ağrıya sebep olur ve penisi ereksiyon sırasında bükülmeye veya kavis yapmaya zorlar.
Penisin bükülmesine ilaveten Peyronie hastalığı ağrılı ereksiyonların yanı sıra genel ağrıya da sebep olabilir. Duygusal strese de sebep olabilir ve erkeğin seks sırasında fonksiyonlarını yerine getirme arzusunu ve yeteneğini etkileyebilir.
Peyronie Hastalığının Sebebi Nedir?
Peyronie hastalığının kesin sebebi bilinmemektedir. Hastalığı hızla ilerleyen, kısa süren ve tedavisiz geçen insanlarda muhtemel sebep penisin içinde kanamaya sebep olan travmadır (çarpma veya bükülme). Fakat bazı insanlarda Peyronie hastalığı yavaş yavaş gelişir ve cerrahi tedaviyi gerektirecek kadar şiddetlidir. Peyronie hastalığının diğer olası sebepleri şunlardır:
- Vaskulit. Bu, kan veya lenf damarlarının bir iltihabıdır. Bu iltihaplanma iyileşme dokusu oluşumuna yol açabilir.
- Bağ doku bozuklukları. Peyronie hastalığı olan erkeklerin önemli bir kısmı aynı zamanda vücutlarının diğer kısımlarında, örneğin ellerde ve ayaklardaki bağ dokuyu etkileyen bozukluklara da yakalanıyor. Bu durumlar genellikle bağ dokuda bir kalınlaşma veya sertleşmeye sebep oluyor. Bağ doku diğer vücut dokularını destekleme görevini yerine getiren özel dokudur- kıkırdak, kemik ve cilt gibi.
- Kalıtım. Bazı çalışmalar Peyronie hastalığı olan bir akrabası olan bir erkeğin bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Peyronie Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Peyronie hastalığını tedavi etmenin iki yolu vardır: Cerrahi veya cerrahi olmayan tedavi.
Peyronie hastalığının plağı çoğunlukla tedavisiz çekildiği veya ortadan kaybolduğu için çoğu doktor ameliyatla düzeltmeye girişmeden önce bir iki yıl veya daha fazla beklemeyi önerir. Bir çok vakada ameliyat olumlu sonuçlar verir. Ama başka sorunlara neden olabileceğinden ve Peyronie hastalığı ile ilişkili problemlerin çoğu (örneğin penisin kısalması) ameliyatla düzelmediğinden doktorlar ameliyatı eğrilikleri cinsel birleşmeyı imkansız kılacak derecede şiddetli olan erkeklerde yapmayı tercih ederler.
Peyronie hastalığı tedavisinde kullanılan iki cerrahi teknik vardır. Bir yöntem plağın alınmasını ve ardından bir deri parçasının veya yapay malzemenin (deri aşısı) yerleştirilmesini içerir. İkinci teknikte cerrah penisin plağın karşısındaki tarafından dokuyu alır veya kıstırır; bu, bükülme etkisini dengeler. Birinci yöntem ereksiyon fonksiyonunun, özellikle sertliğin kısmen kaybını içerebilir. Nesbit prosedürü olarak bilinen ikinci yöntem erekt peniste bir kısalmaya sebep olur.
Peyronie hastalığının erkeğin ereksiyon olma veya ereksiyonu sürdürme yeteneğini etkilediği vakalarda penis protezi kullanılabilir.
Peyronie hastalığının cerrahi olmayan tedavisi etkilenmiş dokuyu yumuşatmak, ağrıyı azaltmak ve penisin eğriliğini düzeltmek için doğrudan plağa ilaç enjekte edilmesini içerir. E vitamini haplarının da Peyronie hastalığı olan bazı erkeklerde fayda sağladığı gösterilmiştir.
Bir başka daha az invazif seçenek Peyronie hastalığının plaklarını inceltmek için lazer tedavisidir.
Balanit
Balanit Nedir?
Balanit penis başının iltihaplanmasıdır. Benzer bir durum olan balanopostit penisin başı ve sünnet derisinin iltihaplanmasıdır. Balanit belirtileri arasında kızarıklık veya şişme, kaşıntı, döküntü, ağrı ve ağır kokulu bir akıntı bulunur.
Balanitin Sebebi Nedir?
Balanit en sık olarak sünnet olmamış erkeklerde ve oğlanlarda (sünnet derisi cerrahi olarak alınmamış olanlar) ve kötü hijyene sahip olanlarda görülür. Sünnet derisinin altındaki hassas cildin düzenli olarak yıkanmaması nedeniyle ter, birikinti, ölü deri ve bakterilerin sünnet derisinin altında birikmesine ve tahrişe sebep olmasıyla iltihaplanma gerçekleşir. Sıkı sünnet derisinin varlığı bu bölgenin temiz tutulmasını zorlaştırabilir ve sünnet derisinin altında birikebilen ağır kokulu bir madde ile (smegma) tahrişe yol açabilir.
Balanitin diğer sebepleri arasında şunlar vardır:
- Dermatit/ alerji: Dermatit cildin çoğunlukla tahriş edici bir madde ile veya bir alerji kaparak iltihaplanmasıdır. Belirli ürünlerdeki kimyasallara- örneğin sabunlar, deterjanlar, parfümler ve sperm öldürücüler- duyarlılık, tahriş, kaşıntı ve döküntü dahil alerjik reaksiyona sebep olabilir.
- Enfeksiyon. Candida albicans mantarı (pamukçuk) ile enfekte olmak kaşıntılı, kırmızı, lekeli bir döküntüye yol açabilir. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar- gonore, herpes ve frengi dahil- balanit belirtileri yaratabilirler.
Ayrıca diyabetli erkeklerin balanit riski yüksektir. Sünnet derisinin altında sıkışıp kalan idrardaki glukoz (şeker) bakteriler için bir üreme alanı haline gelir.
Balanit Nasıl Tedavi Edilir?
Balanit tedavisi asıl sebebe bağlıdır. Eğer enfeksiyon varsa tedavi uygun antibiyotik veya mantar karşıtı ilaç içerecektir. Şiddetli veya ısrarcı iltihaplanma halinde sünnet tavsiye edilebilir.
Uygun hijyen tedbirlerinin alınması ileride balanite yakalanmayı engelleyebilir, örneğin sünnet derisinin günlük olarak geri çekilmesi ve yeterli şekilde temizlenmesi ve penisin başının kurutulması gibi. Ayrıca kuvvetli sabunlardan veya kimyasallardan özellikle ciltte reaksiyona sebep olduğu bilinenlerden kaçınmak da önemlidir.
Fimoz
Fimoz Nedir?
Fimoz penisin sünnet derisinin penis başını ortaya çıkaracak şekilde geri çekilemeyecek kadar sıkı olması durumudur.
Fimozun Sebebi Nedir?
Çoğunlukla çocuklarda görülen fimoz doğumsal olabilir. Ayrıca bir enfeksiyondan veya bir yaralanma veya kronik iltihaplanma sonucu oluşan iyileşme dokusundan kaynaklanabilir. Fimozun bir başka sebebi sünnet derisinde iyileşme dokusuna ve sıkılığa yol açan balanittir. Durum idrar çıkarmayı zorlaştırır veya imkansızlaştırırsa acil tıbbi bakım gerekli olur.
Fimoz Nasıl Tedavi Edilir?
Fimoz tedavisi sünnet derisinin zaman içerisinde nazikçe, elle gerilmesini içerebilir. Bazen sünnet derisi penise uygulanan ilaçla gevşetilebilir. Sünnet yani sünnet derisinin cerrahi olarak alınması sık sık fimoz tedavisi için kullanılmaktadır. Preputioplasti denilen bir başka cerrahi yöntem sünnet derisinin glanstan (penisin başı) ayrılmasını içerir. Bu yöntem sünnet derisini korur ve sünnetten daha az travmatiktir.
Parafimoz
Parafimoz Nedir?
Parafimoz, geri çekildikten sonra sünnet derisinin orijinal yerine geri dönememesidir. Tedavi edilmezse ciddi sorunlara sebep olabilen tıbbi bir acil durumdur.
Parafimozun Sebebi Nedir?
Parafimoz bir ereksiyondan veya cinsel faaliyetten sonra ya da penisin başının yaralanması sonucu gerçekleşebilir. Parafimozda sünnet derisi penis başı çıkıntısının gerisinde takılı kalır. Bu durum uzarsa ağrıya ve şişmeye sebep olabilir ve penise kan akışını bozabilir. Aşırı durumlarda kan akışının olmaması dokunun ölmesi (kangren) ile sonuçlanabilir ve penisin kesilmesi gerekebilir.
Parafimoz Nasıl Tedavi Edilir?
Parafimoz tedavisi glansın ve sünnet derisinin şişliğinin azaltılması üzerinde yoğunlaşır. Buz uygulamak şişliği azaltmaya yardımcı olabilir ve glansa basınç uygulamak da kanı ve sıvıyı dışarı atmaya yardımcı olabilir. Eğer bu tedbirler şişmeyi azaltmaz ve sünnet derisinin normal konumuna geri dönmesini sağlamazsa penisin boşalmasına yardımcı olması için ilaç enjekte edilmesi gerekebilir. Şiddetli vakalarda cerrah sünnet derisine serbest kalması için ufak kesikler yapabilir. Sünnet de parafimoz tedavisi olarak kullanılabilir.
Penis Kanseri
Penis Kanseri Nedir?
Penis kanseri penisteki hücreler anormal bölündüğü ve kontrolsüz büyüdüğü zaman gerçekleşen nadir bir kanser biçimidir. Bazı iyi huylu (kanserli olmayan) tümörler gelişebilir ve kanser olabilirler.
Penis Kanserinin Sebebi Nedir?
Penis kanserinin tam sebebi bilinmemektedir, ama hastalık için belirli risk faktörleri vardır. Bir risk faktörü kişinin hasta olma olasılığını arttıran herhangi bir şeydir. Penis kanseri için risk faktörleri aşağıdakileri içerebilir:
- Sünnetli olmama. Doğumda sünnet edilmeyen erkeklerin penis kanserine yakalanma riskleri daha yüksektir.
- İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu. HPV, siğillere sebep olabilen 100’den fazla virüs tipini içerir (papillomalar). Belirli HPV tipleri üreme organlarını ve anüs bölgesini enfekte edebilir. Bu HPV tipleri cinsel temas sırasında kişiden kişiye geçer.
- Sigara içmek. Sigara içmek vücudu, akciğerlerden daha fazla etkileyen bir çok kansere sebep olan kimyasala maruz bırakır.
- Smegma. Yağlı deri sızıntıları penisin sünnet derisi altında birikebilir.Sonuç smegma denilen yoğun, kötü kokulu bir maddedir. Eğer penis tam anlamıyla temizlenmezse smegmanın varlığı tahrişe ve iltihaplanmaya sebep olabilir.
- Fimoz. Bu, sünnet derisinin sıkıştığı ve geriçekilmesinin zor olduğu bir durumdur.
- Sedef hastalığı tedavisi. Cilt hastalığı olan sedef bazen ilaç ve kişinin penis kanseri riskini arttıran ultraviyole ışığa maruz kalmanın bir kombinasyonu ile tedavi edilir.
- Yaş. Penis kanseri vakalarının yarısından fazlası yaşı 68’in üstünde olan erkeklerde görülür.
Penis Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Penis kanseri belirtileri arasında peniste büyümeler veya ağrılar, sünnet derisinin altından anormal akıntı ve kanama bulunur.
Penis Kanseri İçin Hangi Tedaviler Uygulanır?
Kanserin alınması için ameliyat penis kanserinin en yaygın tedavisidir. Doktor aşağıdaki işlemlerden birisini kullanarak kanseri çıkartabilir:
- Geniş lokal eksizyon, yalnız kanseri ve her iki tarafta biraz normal dokuyu alır.
- Elektrodessikasyon ve küretaj, tümörü bir küretle (kazıyıcı bir kenarı olan ince, uzun alet) kazıyarak ve kanser hücrelerini öldürmek için bölgeye elektrik akımı uygulayarak kanseri alır.
- Kriyocerrahi, kanser hücrelerini dondurmak ve öldürmek için sıvı nitrojen kullanır.
- Mikrocerrahi (Mohs cerrahi), kanseri ve mümkün olduğunca az normal doku alan bir ameliyattır. Bu ameliyat sırasında doktor kanserli alana bakmak ve tüm kanser hücrelerinin alındığından emin olmak için mikroskop kullanır.
- Lazer cerrahisi, kanser hücrelerini almak için dar bir ışık demeti kullanır.
- Sünnet, sünnet derisini alan bir ameliyattır.
- Penisin kesilmesi (penektomi), penisin alınması operasyonudur. Penis kanserinin en yaygın ve en etkili tedavisidir. Kısmi penektomide penisin bir kısmı alınır. Total penektomide penisin tamamı alınır. Ameliyat sırasında kasıktaki lenf bezleri alınabilir.
Kansere saldırmak için yüksek enerji ışınları kullanan radyasyon ve kanseri öldürmek için ilaçları kullanan kemoterapi diğer tedavi seçenekleridir.
Fraser Sendromu
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
iy gunler doktor bey benim abimde boyun fıtıgı var doktora gittiginde su tanılar konulmus bunlar hakkında bıraz bılgı alabilirmiyim G50.8 TRİGEMİNAL S... devamı
Sigara Tiryakileri: Daha Fazla Sertleşme Bozukluğu?
Seks Bağımlılığı
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Çeşitleri
Kadın Porno Yıldızları Daha Mutlu
Cinsel Tiksinti Bozukluğu