Çocuğun hangi konularda yetenekli olduğu gözlem yapılarak anlaşılabilir. Bu gözlemi yaparken öncelikle hangi oyuncaklarla oynadığına bakılmalıdır. İkinci olarak hangi aktiviteleri tercih ettiği, üçüncüsü, hangi konulara ilgi duyduğu gözlenmelidir. Örneğin çocuk dışarı çıkartıldığı zaman nerelere gitmek istediğine ve gittiği yerlerde ne yaptığına bakılmalıdır. Bir oyuncakçıya götürüldüğünde hangi oyuncakları istiyor ve bunlarla hangi şekillerde oynuyor diye gözlemlenmelidir.

Zihinsel süreçleri değerlendirmek

Ayrıca hangi kitapları okumayı tercih ettiğine, bu kitaplardaki kahramanların özelliklerine, çocuğun hangi hayal dünyasında gezinmeyi seçtiğine dikkat edilmelidir.

Çocuğu keşfederken, zihin süreçleri denilen, özellikle karakter özellikleri, ilgi alanı ve zeka düzeyini dikkate almak ve bunların değerlendirmesini yapmayı öğrenmek gerekir. Örneğin hafta sonu müzik yapmaya ya da dinlemeye gitmek isteyen bir çocuk, bilgi odaklı çocuk profiline mesaj verir. Bu tip çocuklar, talep ve davranışlarıyla değişik ilgi alanlarına sahip, değişik şeyler deneyimlemek isteyen, araştırmacı geliştirmeci bir profile sahip olduklarını anlatırlar. Ya da hafta sonu pikniğe gitmek isteyen bir çocuk, doğayla ilişki kurmaya dönük bir mesaj verir. Çocuk orada ya oynayacak ya da araştırma yapacaktır. Hiçbir yere gitmek istemeyip evde hep beraber oturmak isteyen bir çocuk, sosyal iletişim yeteneğinin varlığına işaret eder. Ama burada atıf yaptığı şey, benzerlik odaklıdır.

Yaşın önemi

Çocuğun hep aynı mekâna mı yoksa farklı mekânlara mı gittiği, bir yere gideceği zaman kendi kararını kendisinin mi verdiği yoksa ebeveynlerine mi sorduğu önemlidir. Kendi kararını veren bir çocuktaki içsel seslilik, karar vermeyi başkalarına bıraktığında dış seslilik devreye girer.

1,5-4 yaş arasındaki çocuğun, oyuncaklar başta olmak üzere çevresel uyaranlarla kurduğu ilişkide hangi zekâ boyutlarının ön planda olduğu araştırılıp keşfedilir ve desteklenirse, çocuğun o alandaki başarısının ve yaratıcılığının üst düzeyde olması beklenir. Yani bu konuda 1,5-4 yaş aralığı çok önemlidir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Merhaba Aytun Hn; ben 35 yaşındayım.1 yıldır adetlerimde bir düzensizlik yaşadım.dr a gittim fsh tesit yapıldı.sonuç 12.68 çıktı fakat bu test bana ad... devamı