Eğer bir çocuk son 1 yıl içinde 7 ya da 7’nin üzerinde beta mikrobuna bağlı bademcik iltihabı geçirdiyse, son 2 yıl içinde 5 ya da 5’in üzerinde veya son 3 yıl içinde 3’ün üzerinde bademcik iltihabı geçirdiyse, bademcik ve geniz eti ameliyatı düşünülebilir.
Bademcik iltihabının bakteriyel olması gerekir. Enfeksiyon sırasında çocuğun ateşinin 38,5 derecenin üzerinde olması, boğaz ağrısının bulunması, boğazdaki lenf bezelerinde şişme, karın ağrısı ve boğaz kültürüyle beta mikrobunun saptanmış olması gerekir.
Okulda bir çocukta beta mikrobu saptandığı zaman, ailelere buna ilişkin olarak bir yazı gönderilir. Bunun üzerine aileler çocuklarına boğaz kültürü yaptırırlar.
Eğer çocuk taşıyıcı ise, sonuç pozitif çıkar ve bunun tedavisine gerek yoktur. nezle benzeri bir virüsün yol açtığı bir enfeksiyon sırasında, ateş, burun akıntısı ve öksürükle birlikte beta mikrobu pozitif çıksa bile, bu gerçek beta değildir ve çocuk taşıyıcıdır.
Ameliyat gerektiren ikinci faktör, uyku apne sendromudur.
Eğer çocuk ciddi boyutta uyku sendromu varsa, yani geceleri çok terliyorsa, idrarını kaçırıyorsa, çok huzursuz oluyorsa, gündüz dikkat eksikliği, davranış bozukluğu ve beslenme sorunları yaşıyorsa, çocukta geniz eti ve bademcik ameliyatı düşünülebilir. Ancak buna, bir KBB uzmanı tarafından görülüp değerlendirildikten sonra karar verilebilir.
Çocuklarda geniz akıntısı tedavisi nasıl yapılır?
Uzm. Dr. Demet YARDIMCI ILIKKAN
9 ay 8 günlük bebeğim var ve babasından kaptığı faranjit ve geniz akıntısı sebebiyle öksürüyor ve boğazı dolu ve çıkaramıyor bu ilacı aldık fakat ne k... devamı
Çocuklarda Öksürüğün Nedenleri Nelerdir?
Tedavi Edilmeyen Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Nelere Yol Açar?
Çocukların Zatürree Olmasına Yol Açan Etkenler Nelerdir?
Alerjim Ve Astımım Varsa Ne Yapmalıyım?
Bebeklerde Astımı Başka Hastalıklarla Karıştırmak Mümkün Müdür?