Alerji Yükünü Hafifletin

Çocuğunuzun Alerji Yükünü Hafifletin

Çocuğunuzun alerjik belirtilerini azaltmak için tetikleyici nedenleri ortadan kaldırın.

Öksürmek, hapşırmak, kaşınmak, tıkanma: Alerjisi olan çocuklar birçok kötü sonuca katlanmak zorunda. Peki ona nasıl yardım edebilirsiniz?

Çocukluk alerjilerini tetikleyen bazı nedenler kontrolünüz dışındadır: Mevsim değişimi ya da polen sayısı. Ama çocukluk alerjisi belirtilerini azaltmak için sakınabileceğiniz başka birçok alerji nedeni var.

Çocuğunuzun alerjilerini tetikleyen tahriş edici şeylerin ne olduğunu tam olarak öğrenerek ve bu alerjenlerden sakınmak için etkin adımlar atarak, çocuğunuzun nefes alıp vermesini ve yaşam kalitesini iyileştirebilirsiniz.

Çocukluk alerjilerini tetikleyen nedenler kişiden kişiye göre, hatta zamanla değişir.  Küf, polen, toz, hayvan kepeği, evde ve dışarıda çevreyi kirleten maddeler ve kimyasal toksinler, çocuklarda hem alerjileri tetikleyen hem de tüm sağlığa etki eden ana nedenlerdir.

 

 

Alerjileri Tetikleyen Nedenler

Çocuğunuzun Alerjilerini Tetikleyen Nedenleri İşaretleyin

Hangi çevresel alerjenler çocuğunuzun alerji belirtilerini tetikliyor? Çocuğunuzda geçerli olabilecek alerji nedenlerini işaretleyin:

  • toz
  • polen
  • küf ve pas
  • sigara dumanı ve ahşap dumanı
  • hayvan kepeği(deri döküntüsü ve tüy)
  • kimyasal gazlar, spreyler, yeni boya, parfüm ve kokulu ürünler
  • hava durumları; rüzgâr, soğuk hava, nemli hava
  • hamam böceği dışkısı

Çocuğunuzun alerji belirtilerine neden olabilecek failler hakkında artık daha fazla fikir sahibi olduğunuza göre, sırada ne var? İşte size, çocuğunuzun alerji yükünü hafifletecek ipuçları.

Toz Böcekleriyle Savaşın

Toz Böceklerine Karşı Savaşı Kazanın

Ev tozu, bitki ve hayvansal maddelerin küçük parçacıklarından oluşur. Toz böcekleri tozda gelişir ve dışkıları, yıl boyunca alerjileri tetikleyen en yaygın nedendir. Aslında, dünya çapında tahminen 500 milyon insanın toz böceklerine alerjisi var.

Neyse ki çalışmalar, toza daha az maruz kalarak çocukluk alerji belirtilerini büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olabiliyor.

  • Alerjili çocukların yatak odaları, uyku sırasında toz böceği nüfusunu düşük sayıda tutmak için mümkün olduğunca boş bırakılmalı. Bu da, kilim veya halı, kalın perdeler, doldurulmuş hayvanlar, çok sayıda kitap ve oyuncak yok demek.
  • Havanın nemini almak için havalandırmayı kullanın ve polen alerjenlerinin %99’unu filtreleyin.
  • Evinizdeki hava borularını profesyonel olarak temizletin.
  • Haftada bir, mümkünse daha fazla toz alın.
  • Gözeneksiz elektrik süpürgesi torbaları ve tozu ortadan kaldırmak için yüksek etkinlikte parçacık yakalayıcı (HEPA) elektrik süpürgeleri kullanın. HEPA elektrik süpürgelerinin filtreleri, hava kaynaklı alerjenler ve kepeklerde etkili olabilir.
  • Tüylü ya da yün battaniyelerden ve ince tüylü atkılardan kurtulun.
  • Toz böceklerini öldürmek için, çocuğunuzun yatak örtülerini haftada en az bir kez sıcak suda yıkayın. Soğuk suyla yıkamak toz böceklerinin bir kısmını yok ederken, yalnızca sıcak su (en az 55°C) onları öldürecektir. Çocuğunuzun yatak örtüsünü sıcak bir kurutucuda kurutun.
  • Çocuğun yorganı, yatak bazası ve yastığına fermuarlı bir kılıf ya da yatak takımına toz böceklerinin üremesini önlemek için alerjen geçirmez, özel bir kumaş örtü geçirin. Bu örtüler, alerji ürünleri satan herhangi bir mağazadan alınabilir. Tozun dışarı kaçmasını önlemek için, fermuarın üstüne bant çekin.
  • Çocuğunuzun odasına, tozlu halıların yerine muşamba ya da parke zemin koyarak değişiklik yapın. Perdeleri kaldırın ve gölgelikler ya da kolay silinen panjurlar kullanın.
  • Evinizi serin (20°C’den az) ve kuru tutmak (%50’den az bağıl nem; %30-%40 ideal). toz böceklerinin yanı sıra hamam böcekleriyle mantar sorunlarını azaltmaya da yardım eder.
  • Hava gelen deliklerde, özellikle çocuğun odasında bir filtre olarak kat kat tülbent kullanın. Bunlar, hava kanallarıyla gelen tozu, kiri ya da kumaş tiftiğini hapsedecektir.
  • Mümkünse, çocuğun odasındaki tozu azaltmak için, giysileri başka odada tutun.

Polen Dönemleri

Yüksek Polen Dönemlerinden Kaçının

Alerjili çocuklar için polenlerden mümkün olduğunca kaçınmak önemlidir. İşte size, polen dönemi boyunca çocuğunuzun alerji yükünü hafifletmeniz için bazı öneriler:

  • Çocuğun alerjenleri açık havadaysa (kanarya otu veya diğer otlar, çimenler, ağaçlar), bunların ne zaman çiçeklendiğini saptayın. Alerji uzmanınıza sorabilir ya da günlük gazetenizi veya bir hava durumu web sitesini gözden geçirebilirsiniz.
  • Ek olarak, çocuğu mümkün olduğunca içeride tutun ve alerjenlerin eve girişini azaltmak için evin pencerelerini kapatın.
  • Çocuğun odasında HEPA bir hava temizleyicisi çalıştırmayı da düşünebilirsiniz; kedi ve köpeklerin dışarıdan içeriye gelme sıklığını (çocuğun hayvanlara alerjisi olmasa da) azaltın çünkü tüyleri polen ve diğer açık hava alerjenlerini toplar.

Küfü Durdurun

Küfü Olduğu Yerde Durdurun

Küf, çocuklarda yaygın bir alerjendir ve neredeyse her yerde vardır. Dışarıda, toprakta, çürüyen tahtada veya bitkilerde, mesela ıslak yapraklar ve saman örtüsünde, evin dışındaki sentetik mobilyalarda, minderlerde, avlularda ve sandal örtüsünde bulunabilir. İçerideki küfler, banyolarda, yatak odalarında, buzdolaplarında, garajlarda, tavan aralarında, çöp kutularında, halılarda, nemli duvar kâğıtlarında, çürüyen ahşap zeminlerde ve döşemelerde bulunur.

Küfleri önlemek, eviniz için iyi havalandırma, aydınlık, kuruluk ve temizlik yöntemleri bulmak demektir. Küf ve pas gelişimini önlemek için ek olarak aşağıdaki önemli önlemleri de dikkate alın:

  • Ev ya da işyeri hava filtrenizi en az iki ayda bir değiştirin ya da hava kalitesini artırmak için bir HEPA hava filtresiyle değiştirmeyi düşünün.
  • Mutfak ve banyo yüzeylerinizi kuru tutun. Küflü alanlardan küfü temizlemek için, sulandırılmış (%5) çamaşır suyu ve gerekirse, az miktarda deterjan kullanın.
  • Evdeki su sızıntısını önlemek için, sızıntı yapan boruları, çatlakları ve gedikleri tamir edin.
  • Ev içindeki bitkilerden ve diğer küf kaynaklarından kurtulun.
  • Çocukluk alerjilerini azaltmak için dumandan kaçının
  • Çocukluk alerjisi olan çocukları her tür dumandan uzak tutmak önemlidir. Kimsenin çocuğun etrafında sigara içmesine izin vermeyin çünkü duman, burunda ve akciğerlerde alerjenlerin birikimini artırır. Ayrıca, şömine kullanmayın, mum ve tütsü yakmayın ya da takılabilir oda spreyleri kullanmayın.
  • Ek olarak, hava değişiklerinin farkında olun çünkü sıcaklıktaki ani değişiklikler ya da nemlilikte bir artış, çocuğun alerji belirtilerini artırabilir.

Evcil Hayvanlar

Peki, Evcil Hayvanlar ve Alerjiler?

Alerjili çocuklarda evcil hayvanlardan sakınmak önemlidir. Çocuk, hayvanın salyasında bulunan bir proteine, kepeğine ya da idrarına alerjik olabilir. Hayvan tüy döktüğünde alerjenler, havada görünmez parçacıklar üstünde taşınır, sonra çocuğunuzun göz ve burun yüzeylerine iner. Nefesle doğrudan akciğerlere de alınabilir. Bazı çalışmalar, evcil hayvanınızı haftada bir yıkamanızın eve dökülen alerjenlerin miktarını azaltabileceğini gösteriyor. Evcil hayvan alerjileri, döküntü ve kaşıntılara da neden olabilir. Hayvan kılı ya da tüyü toz, polen, pas ya da diğer alerjenleri toplayabilir ve bunları eve getirebilir.

Belirtileri Azaltmak İçin Önlemler

Çocukluk Alerjileri Belirtilerini Azaltmak İçin Diğer Önlemler

Çocuğunuzun alerji yükünü hafifletmek için bütün gerekli önlemleri aldıysanız ve hâlâ her sabah hapşırıklar, hırıltılar, tıkalı burunlarla karşılaşıyorsanız, alerji testi yapmak isteyebilirsiniz. Alerji testleri, bağışıklığı artırıcı tedaviden (alerji aşıları) çok daha yararlı olabilir.

Bazı alerjenlerin kaynağı belliyken (bir kediyle karşılaştığınızda sürekli hapşırıp hırıldarsınız), diğerlerinin (toz böcekleri, küfler ve hamam böcekleri)değildir.

Alerji deri testleri ya da özel IgE (RAST) kan testleri, çocuğun alerjiye ve/veya astıma neden olan (rinosinüzit) yaygın alerjenlerin çoğuna hassaslaşıp hassaslaşmadığını belirlemek için gereklidir. Anne babalar, o zaman bu alerjenlere maruz kalmayı en aza indirecek özel adımlar atabilir.

Günlük, sakinleştirici olmayan bir antihistamin (reçetesiz satılan bir marka),  (yoğun maruz kalma durumlarında) tuzlu burun damlaları ve gerekirse, iltihaplanmayı ve balgam üretimini azaltmak için, reçeteli bir kortikosteroid sprey deneyin.

Alerji Uzmanıyla Görüşmek

En İyi Alerji Yardımı İçin Alerji Uzmanınızla Görüşün

Çocuğunuz kronik alerji belirtileri göstermeyi sürdürürse, alerji uzmanıyla görüşün. Bazen çocuğunuza yarar sağlayacak doğru birleşimi bulmadan önce, çocuğun evdeki alerji yükünü azaltmanın yanı sıra, birçok farklı antihistamin denemek gerekebilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Kizimin Kornea dikleşmesi var.Dr.bey tedavisi mumkunmu.Başlangicta oldugunu soylemisler damla vermisler.Alerjisi var nedeni olabilirmi.... devamı