Çocuğunuzun veya bebeğinizin zaman zaman geceleri uyurken terlediğini fark edebilirsiniz. Bu bazen çarşaflarını veya yastığını kontrol ettiğinizde belli olur bazense kendisi terlemeden rahatsız olarak uyanabilir. Çoğu zaman terlemenin altında ciddi bir neden yoktur; oda sıcak olabilir ya da çok kalın giydirmiş olabilirsiniz. Ancak nadiren soğuk algınlığı, alerji gibi sebeplerle terleme görülebilir. Bu gibi durumlarda çocuklarda gece terlemesinin tedavisi altında yatan nedene bağlı olarak değişecektir. 

Çoğu vakada herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Oda normal sıcaklıkta bile olsa çocuklarda ve bebeklerde sebepsiz gece terlemesi yaşanabilmektedir. Özellikle erkek çocuklarda bu durum daha sık görülür.

Çocuğunuza daha çok nefes alan kumaşlardan yapılmış pijamalar ve çoraplar giydirebilirsiniz. Daha hafif yatak kıyafetleri, terletmeyen çarşaflar, geceleri odanın derecesini bir miktar azaltmak da fayda sağlayabilir. 

Eğer neden soğuk algınlığı gibi bir viral enfeksiyonsa çocuklarda gece terlemesinin tedavisi enfeksiyon belirtileri kendiliğinden geçene kadar onu rahat ettirmek şeklinde olacaktır. Bol bol sıvı içmesi ve dinlenmesi vücudun virüse karşı direncini artırır. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılması işe yaramaz, bu ilaçlar sadece bakteriyel enfeksiyon durumunda reçete edilmektedir.

Nadiren de olsa hipersensitivite pnömonisi (HP) denilen durum terlemenin nedeni olabilir. Bu, akciğerlere nefesle küf ve toz girmesi sonucunda gelişen, alerjiye benzer bir şikayettir. Eğer sebep buysa çocuklarda gece terlemesinin tedavisi olarak ilk adım küf ve toz kaynağından kurtulmak olmalıdır. Ardından 1-3 gün içinde belirtiler kendiliğinden geçecektir. 

Doktorunuz diğer olası sebepleri elemek için çocuğunuzun terini kontrol edebilir. Bu basit testler ağrısızdır ve doktorun muayenehanesinde gerçekleştirilebilirler. Nişasta iyot testi bunlardan biridir. Bir çözelti çocuğunuzun cildine sürülerek hangi alanlarda daha çok terleme olduğu tespit edilir. Bir diğer test ise kağıt testidir. Çocuğunuzun çok terlediği bölgelere özel bir kağıt yerleştirilir. Kağıt teri emer ve ardından tartılarak terleme miktarı tespit edilir.  

Terleme genellikle endişe verici bir durum değildir ancak başka belirtiler eşlik ediyorsa doktorunuza başvurabilirsiniz. Horlama, sesli nefes alma, ağızdan nefes alma, hırıltı, nefes darlığı, kulak ağrısı, boyun tutulması, iştah kaybı, kilo kaybı, yüksek ateş, kusma ve ishal varsa bir an önce bir sağlık uzmanına danışarak medikal yardım almanız önerilir.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

yeni radyo frekanslı ayak terleme tedavi yöntemiyle ayaklarımı tedavi ettirmek istiyorum yaz kış sürekli terliyor bu yöntemle tedaviniz varmı varsa ne... devamı