Bu basit viral üst solunum yolu enfeksiyonu dışında en sık karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonu ve orta kulak iltihabıdır. Yanı sıra çocukta zatürree, kemikte enfeksiyon, bakteriyemi denilen mikrobun kana karışması durumları yaşanabilir. Ancak kuşkusuz ateşe başka bulguların da eşlik ediyor olması gerekir. Enfeksiyon dışında çocukta ateş yapabilecek kolajen doku hastalığı, romatizmal hastalıklar da vardır. Tüm bu değerlendirmeler doktor tarafından yapılmalıdır. Ancak çocukta ateş varsa, enfeksiyon da vardır. Ancak bu durum, çocuğa antibiyotik verilebileceği anlamına gelmez. Çünkü enfeksiyona neden olan etkene göre antibiyotik belirlenir ya da hiç verilmez.
Ateşe neden olan etkenlerin yüzde 80’i viral enfeksiyon olduğu için, çocuklar antibiyotik almadan bu hastalıkları atlatabilmektedirler. Ancak bazı çocuklar enfeksiyona daha şiddetli yanıt verir ve ateşleri ısrarlı hale gelir. Bazı çocuklarda ise, daha az yanıt verilir. Enfeksiyonun en önemli bulgusu ateştir ancak bunun yanı sıra çocukta iştahsızlık da olabilir. Orta kulak iltihabı olması halinde aşırı huysuzluk gösterebilir. Viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu durumuna burun akıntısı ve hapşırık eşlik eder.
Çocukta ateşin yanı sıra sürekli kusma ve dalgınlık varsa, menenjit düşünülebilir. Ya da çocuğun ateşine dalgınlık ve vücudundan oluşan mor lekeler eşlik ediyorsa meningokoksemi denilen menenjit tiplerinden biri olabilir. Çocukta ateşle birlikte ishal görülüyorsa, bağırsak enfeksiyonu olasılığından söz edilebilir. Kısaca çocukta ateş enfeksiyon bulgusudur ve ona eşlik eden bulgular ise hastalığın türünün saptanmasını sağlar.
Çocukların neden ateşi çıkar?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı
Ateşli Havale Çocukta Hasara Neden Olur Mu?
Havale Nasıl Bir Hastalıktır?
Havalenin Nedenleri Nelerdir?
Değişik Yaş Gruplarında Çocukların Havale Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?
Çocuklar Havaleye Yol Açan Nedenler Kaç Grupta İncelenir?