Çocuklarda ateş çıkmasına, altta yatan birçok etken neden olur. Çünkü ateş kendi başına bir hastalık değildir. Birçok hastalığın ortak bulgusudur. En çok ateşe neden olan hastalıklar ise, enfeksiyonlardır. Enfeksiyonun bulgusu ateştir ya da çocukta ateş varsa bunun nedeni büyük ihtimalle enfeksiyondur.

Enfeksiyon dışında kolajen doku hastalıklarında, romatizmal hastalıklarda, tümöral hastalıklarda çocuklarda ateş görülebilmektedir. Ancak bunlar nadir rastlanan nedenlerdir. En sık görülen etken enfeksiyonlardır. Bunların içinde de en sık ateş yapan enfeksiyonlar, antibiyotik gerektirmeyen viral enfeksiyonlardır. Çocuklarda nezle grip gibi virüsün neden olduğu enfeksiyonlar, altıncı hastalık, bağırsak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar sırasında ateş çıkabilir.

Zatürree, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi bakteriyel enfeksiyonlar da genellikle ateşle kendini gösterir. Anne eliyle dokunduğunda çocuğun sıcak geldiğini, aktivitesinin azaldığını gördüğü zaman, ölçerek çocuğun ateşininin olup olmadığını anlayabilmektedir. Ateşin bir diğer belirtisi ise, ellerin ve ayakların soğumasının yanı sıra vücut sıcaklığının artmasıdır.


Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba 3 yasinda kizim var.Ates sonucu cocuk nörolojisine goturdum eeg cektirdik sag lob sola göre daha az calistigini soyledi.Beyin emarı istedi.Dok... devamı