Havale geçiren çocuklar doktora götürüldükleri zaman, öncelikle ailelerinden havalenin hikayesi dinlenir. İkinci olarak bu havaleyi tetikleyen nedenler araştırılır. Bu nedenler çocukla ilgili olabileceği gibi çevresel de olabilir. Çocukla ilgili nedenler, son 24 saat içinde kafasına herhangi bir travma alıp almadığı, suda boğulma gibi oksijensiz bırakacak bir olay yaşayıp yaşamadığı, ateşli bir hastalık geçirip geçirmedi gibi durumlardır. Bu araştırmanın nedeni, havaleyi tetikleyen bir etken olup olmadığını öğrenmektir. Eğer böyle bir etken bulunamamışsa, bu vakanın tekrarlayan ateşsiz havale hastalığının, yani sara hastalığının bir nöbeti olup olmadığına bakılır.

Akut nedenler arasındaki bir diğer önemli faktör ise, merkezi sinir sistemi enfeksiyonlarıdır. Bu tür durumlar daha çok küçük yaş gruplarında görülür. Çünkü sinir sisteminin olgunlaşma sürecindedir ve bağışıklık sisteminde de bazı bozukluklar vardır. Bu nedenle sinir sistemi enfeksiyonu denilen menenjit ve ensefalitlere bu beyinler daha yatkındır. Ancak çocukluk ve erişkinlik de dahil her yaşta sinir sistemi enfeksiyonları, havale ile ortaya çıkabilir. Sinir sistemi enfeksiyonlarının beyni ne kadar etkilediği nöbet şeklini de belirlemektedir. Eğer sinir sisteminin temporal lob denilen tek bir bölgesini tutan bir virüs enfeksiyonu söz konusu ise, -ki herpes virüsü bu duruma çok fazla yol açar- o zaman o bölge ile ilgili şikayetler görülür. Bu şikayetler boş bakışlar, dalgınlık, daha büyük çocuklarda konuşma bozukluklarıdır. Hiçbir zaman bütün vücudu tutan nöbetler tarzında gerçekleşmez.

Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU

sayın hocam merhaba ben zeynep benim 5 yaşında bi oğlum var 3 yaşındaken 1 kez ateşli havale geçirdi geçtiğimiz salı günüdeokulda biraz ateşi vardı be... devamı