Çok çeşitli havale türü bulunur. Havalelerin bir kısmı motor olaylarla ortaya çıkmaktadır. Yani kişide kasılma, bükülme, bir tarafında titreme, ani düşme, ani baş düşmesi, ani sıçrama tarzında değişik motor hareketlerle kendini göstermektedir. Yanı sıra, bellek bölgesinden çıkanda unutma, konuşma bölgesinden çıkanda konuşma bozukluğu, görme merkezinden çıkanda geçici görme kaybı ya da var olan nesneleri farklı görme ve olmayan nesneleri görme biçiminde bulgular görülebilmektedir.

Havale, yani nöbet geçirme, tıbbi olarak iki bölümde izlenir. Bunlardan biri, bir nedene bağlı olan yani tetiklenen nöbetlerdir. Diğeri ise herhangi bir nedene bağlı olmadan, halk arasında soğuk havale olarak bilinen tekrarlayan nöbetlerdir. Nedene bağlı tetiklenen nöbetlerin en önemli tetikleyicisi ateşli havalelerdir.

Ateşli havaleler 6 ay ila 6 yaş grubundaki çocuklarda çok görülür. Bu yaştan sonra ise çok nadir olarak görülür ve temel tetikleyicisi ateştir. Nöbete neden olan ateşin düzeyinden çok hızlı yükselmesi ve hızlı düşmesidir. Ateş dışındaki diğer tetikleyiciler, ilaca maruz kalma, zehirlenme, travmalar, menenjit gibi merkezi sinir sistemi enfeksiyonlarıdır. Bunlar da tetiklenen nöbetlerdir ve saraya dönme ihtimalleri, etkenlerine göre farklılık gösterir. Ama ateşli havalelerin ateşsiz nöbetlere dönme ihtimali çok düşüktür ve belli koşullara bağlıdır.

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

mrb hocam ben 178 cm boyundayım 85 kiloyum ve ne kadar uğraşssam kilo veremiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi tür gıdaları tüketmeme... devamı