Acilen müdahale gerektiren bir başka ateşli durum, çocukta yoğun bir solunum sıkıntısı olması, çocuğun çok sık nefes alması ya da nefes almakta zorlanmasıdır. Keza, ateşle birlikte çocukta döküntü görülmesi de bir başka acil durumdur. Bu durumlar dışında çocuğun ateşi söz konusu olduğu zaman, doktoru aranmalı ve ne yapılacağına öyle karar verilmelidir. Örneğin iki gün boyunca ateşi ve burun akıntısı ve 38,5-39 derece civarında ateşi olan çocuğun üçüncü gün ateşi 40 dereceye çıkarsa, daha fazla bulgu gözlenmeye başlanırsa, doktora başvurmak gerekir.
Çocuğun 3-4 aydan küçük olması halinde, ateşlendiği zaman doktorunun aranması ve uygun koşullar oluştuğu zaman doktora başvurulması gerekir. Bu durumlar çok acil vakalara girmez. Çocuğun daha önce havale geçirmiş olması ya da kardeşlerinde havale öyküsünün olması, doktora başvurmayı gerektiren bir başka durumdur. Ancak çocukta ateşe eşlik eden hapşırık ve burun akıntısı olması halinde doktoruyla telefonda görüşülerek, bulgulara göre evde takibi yapılabilir.
Ama çocuğun ateşi 48 saati ya da 3 günü geçtiği koşullarda doktora başvurulmalıdır. Bazı durumlar, günün ve gecenin hangi saatinde olursa olsun acile gitmeyi gerektirir. Bunlar çocuğun havale geçirmesi, menenjiti, solunum yetersizliğini düşündüren bulgular, çocukta bilinç değişikliği gibi durumlardır.
Dr. Emel GÖKMEN
Merhaba 3 yasinda kizim var.Ates sonucu cocuk nörolojisine goturdum eeg cektirdik sag lob sola göre daha az calistigini soyledi.Beyin emarı istedi.Dok... devamı
Çocuğun Ateşi Hangi Tekniklerle Ölçülür?
Çocukta Ateşi Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?
Ateşli Havale Çocukta Hasara Neden Olur Mu?
Çocuklar Havaleye Yol Açan Nedenler Kaç Grupta İncelenir?
Bebeklere Fitil Konması Hangi Sorunlara Neden Olur?