Çocuklarda havalenin beyinde hasara yol açma riski, havalenin süresine, şekline ve o sırada alınan tıbbi yardımın niteliği tarafından belirlenir. Eğer geçirilen havale, küçük havale denilen ve sadece dalma, boş bakma, konuşma ve geçici bellek bozukluğu gibi hafif belirtilerle seyreden bir havale ise, bu tek bir havalenin beyinde kalıcı ve ciddi bir hasara yol açması söz konusu değildir. Ama eğer havale tüm vücudu sarsan, bütün kasları etkileyen ve dolayısıyla solunum kaslarının işlevini geçici olarak baskılayan bir havale ise, bu yüzden oksijen alışverişi de etkilenir. Ya da nöbet direkt merkezi sinir sistemini etkilediği için kalp ve solunum ritmi yavaşlayabilir.

Bu durumlarda, kişinin hayati işlevlerinde geçici olarak sıkıntı yaşanır. Bu tür bir nöbette gerekli tıbbi yardım alınamadığında, nöbet türü büyük olduğunda ve 20-30 dakika sürdüğünde, bu nöbetin merkezi sinir sisteminde kalıcı bir hasar bırakma ihtimali her zaman söz konusudur.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

selam kolay gelsin.yapılan tahlillerde sperm morfolojisi %0 çıkıyor.en sonda %60 globozospermi var dend isayı ve harekette sorun yok acaba bu koşulla... devamı