Özellikle çok küçük bebeklerde kafatasının çok ince, adeta bir yumurta kabuğu kadar olduğu düşünülecek olursa, ufak travmalar da kırıklara ya da çökme kırığı denilen, kafatasında çökmelere neden olabilir.
Kulakların önünde, göz kürelerinin arkasında ve şakağın arkasında bulunan bölgede kemik yapı çok incedir. Ayrıca bu bölgenin altından atardamar geçer. Bu bölgeye alınan travma, erişkin birini etkilemeyecek kadar küçük bir travma, o bölgede kafatasında bir çatlağa neden olabilir. Bu çatlak da oradaki atardamarın kanamasına neden olursa, dakikalar içerisinde yaşamı tehdit edecek düzeyde kanamalar görülebilir.
Epidural kanama
Bu tip olaylarda genellikle travma çok şiddetli değildir. Belki birkaç saniye ya da dakikalık bilinç kaybına yol açabilecek düzeydedir. Ancak çocuk bu travmayı alır, belki bayılır ya da sersemler, ardından normale döner. Ama o kanama beyin dokusunu sıkıştıracağı için, takip eden kısa bir zaman içerisinde tekrar bilinç kaybı gelişebilir.Bu bir çeşit epidural kanama denilen, beyin zarının dışında ama kafatasının içerisinde olan bir kanamadır. Atardamar kanaması olduğu için kısa sürede beyin dokusunu sıkıştırıp yaşamla bağdaşmayacak noktalara getirebilir. Bu durum, bir an önce müdahale edilmesini gerektiren olgulardan biridir.
Kafa Travması Geçirenlerde Şiddet Eğilimi Artıyor
Dr. Canan YILDIRIM
bebeğim 11aylık kafasında kist olduğu söylendi şu anda devam ediyor ne yapmam lazım.bana cocuk nöroloşisine götürmem söyleni ne yapp... devamı
Beyin Travmasından Sonra İyileşme Süreci
Beyin Sarsıntısını Anlamanın Yolları
Beyin Sarsıntısından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklarda Kafa Travması
Beyin Sarsıntısı Geçiren Çocukların Takibi