- İçindekiler
- Crohn Sadece Kalın Bağırsağınızı Etkilemekle Kalmaz
- Kemiklerinizi Güçlü Tutun
- Gözlerinizi Ve Görüşünüzü Koruyun
- Eklem Ağrısını Azaltın
- Crohn Safra Taşına Sebep Olabilir
- Crohn Hastalığının Cilt Problemleri
- Crohn Hastalığının Karaciğer Hasarının İşaretleri
- Sırt Ağrısına Dikkat
- Depresyonla Mücadele
- Doktorunuzu Düzenli Olarak Ziyaret Edin
Crohn Sadece Kalın Bağırsağınızı Etkilemekle Kalmaz
Crohn hastalığı sindirimi etkilemesinin yanında kemik kaybına, göz problemlerine, sırt ağrısına, artritlere, karaciğer, safra kesesi taşları ve cilt problemlerine neden olabilmektedir. Fakat hayat tarzı seçimlerinde akıllıca davranmak bu sorunları azaltabilir ve atak ihtimalini azaltır.
Kemiklerinizi Güçlü Tutun
Mutlaka yeterli kalsiyum ve D vitamini alın. Crohn hastalığı kemik kaybı ve osteoporoz riskinizi yükseltir. Crohn hastalığını tedavi etmek için kullanılan kortikosteroitler kemik kaybı tehlikesini arttırmaktadır. Birçok uzman günde en az 1,500 mg kalsiyum ve 800 uluslararası birim (IU) D vitamini önermektedir.
Gözlerinizi Ve Görüşünüzü Koruyun
Bulanık görme, göz kızarıklığı ve kuruluk gibi göz problemlerinin farkına varırsanız hemen doktorunuza haber verin. Crohn gözün birçok bölgesini korneayı, gözyaşı kanallarını ve göz akının dış katmanını etkileyebilir. Crohn atağı kontrol altına alındığında göz problemleri de iyileşme göstermektedir. Eğer sorunlar sürekliyse, doktorunuz size steroit damlalar önerebilir?
Eklem Ağrısını Azaltın
Crohn hastalığı olan her dört insandan birinde artrit, yani eklem iltihabı görülmektedir. Genellikle dirseklerde, bileklerde, dizlerde ve ayak bileklerinde ağrı olur. Doktorunuz eklem ağrılarını azaltmak için ilaçlar önerebilir. Neyse ki bu tip artritler kalıcı hasara yol açmamaktadır. Crohn belirtilerinin kaybolmasıyla birlikte genellikle ağrılarınız da kaybolur.
Crohn Safra Taşına Sebep Olabilir
Crohn hastalığının neden olduğu ince bağırsak hasarı sizi safra kesesi taşları geliştirme riskine sokabilir. Crohn hastalığı olan insanların yüzde 13 ila 14''ünde safra kesesi taşları görülür. İnce bağırsak hasar gördüğünde vücudunuz daha sonra safra kesesi taşı haline gelen artıkları parçalamak için gerekli tuzları alamaz. Safra kesesi taşları karnın üstü kısmında ani sancı ve bulantı gibi belirtilere sahiptir. Ameliyattan ilaç tedavisine kadar birçok tedavi seçeneği mevcuttur.
Crohn Hastalığının Cilt Problemleri
Cildinizdeki değişimleri izleyin. İltihabi bağırsak hastalığı olan insanların yaklaşık % 5''inde cilt bozuklukları görülür. En yaygın cilt bozuklukları şunlardır:
- Eritema nodosum - hastalık atağı sırasında ortaya çıkan kırmızı şişlikler
- Pyoderma kangrenosum - en yaygın olarak ayak bileklerinde ve kaval kemiği üzerinde görülen yaralar
- Enterekutan fistüller - bağırsaklardan cilde uzanan anormal kanalllar
Crohn Hastalığının Karaciğer Hasarının İşaretleri
Eğer kendinizi normalden yorgun hissediyor, kaşıntı, sarılık veya karnınızın üst bölgesinde baskı yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşünüz. Bunlar Crohn hastalığının karaciğerinizi etkilediğini gösteren işaretler olabilirler. Karaciğer iltihaplanması genellikle Crohn hastalığının başarılı bir şekilde düzenlemesiyle iyileşmektedir.
Sırt Ağrısına Dikkat
Crohn hastalığıyla ilişkilendirilen bir artrit biçimine de aksiyal artrit denir. Bu rahatsızlık bel kısmında ağrı ve sertlik olarak kendini gösterir. Sırt ağrınız varsa doktorunuza bunu anlatmanız gerekir. Bazen aksiyal artrit, kemikler birbirine kaynadığı vakit omurgada kalıcı hasara yol açabilir. Esneme egzersizleri yapmak ve sırta nemli sıcaklık uygulamak genellikle rahatsızlığın azalmasına yardımcı olur.
Depresyonla Mücadele
Crohn hastalığı birçok ciddi kronik hastalık gibi depresyona ve anksiyeteye neden olabilir. Depresyon ve anksiyete de belirtileri azdırarak iyileşmeyi engelleyebilir. Terapi ve antireprasanlar birçok insana depresyonu yenmede yardımcı olmuştur.
Doktorunuzu Düzenli Olarak Ziyaret Edin
Kişisel doktorunuzun ve midebağırsak hastalıklarınızla ilgilenen doktorun gözetiminde yapılan düzenli kontroller Crohn hastalığının başarılı bir şekilde yönetilmesi için şarttır. Randevularınıza mutlaka gidin. Bu süre içinde sağlığınızdaki değişmeleri, aldığınız ilaç ve takviyeleri doktorunuza mutlaka bildirin.
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
Merhabalar Motornöron hastalığı içinde bir tedavi mevcut mudur ?... devamı
Bağırsak Virüsünün Belirtileri
Bağırsak İltihabı Ve Hastalıkları
Bazı İltihabi Bağırsak Hastalığı İlaçları, Cilt Kanseri Riskini Artırabilir
Hassas Bağırsak Sendromu İçin Destek Besinler
Çok Fazla Oturmak Erkeklerde Kolon Polipi Riskini Artırıyor