İltihabi Bağırsak Hastalığı ve Cinsellik

İltihabi bağırsak hastalığı olan bazı kadınlar cinsel ilişki sırasında rahatsızlık duyar ve acı hissederler. Bu, hastalığın kendisinden kaynaklandığı gibi, hastalığa ilişkin duygusal bir sebepten de olabilir. Kadınlar ilişki sırasında şu sorunlar yaşarlar:

  • Karın ağrısı
  • Vajinayla anüs arasındaki bölgede acı
  • Anüste acı
  • Bağırsağında hareket başlatmak zorundaymış gibi hissetmek (yani, dışkıya çıkmak zorunluluğu varmış gibi hissetmek) 
  • Dışarıya açılan sonda olmasından utanç duymak
  • Gaz veya dışkı kaçırma korkusu yaşamak

Kolon, yani kalın bağırsak hastalığı olan kadınlarda acılı cinsel ilişki, daha çok vajinada akıntılı kanal oluşumu veya iltihap olduğunun sinyalidir ya da hastalık anüs çevresini etkiler. Ülseratif koliti olan birçok kadının, görece normal bir cinsel hayatı vardır. Ancak, kalın bağırsak hastalığı olan kadınlarla ülseratif koliti olan kadınlarda ameliyat sonrası cinsel sorunlar daha yaygındır.

Bağırsak hastalığına bağlı duygusal durumlar da kadının cinsel hayatını etkiler. İltihabi bağırsak hastası kadınların, diğer kadınlarla karşılaştırıldığında, vücutlarına güveni daha azdır. Araştırmalar, düzenli ilişkisi olan bağırsak hastası kadınların, diğer kadınlara göre daha az sıklıkta cinsel ilişkiye girdiğini gösterir. 

Utandırıcı bir durum olsa bile, eğer cinsel sorunlarınız varsa, bunları doktorunuza söylemek önemlidir. Doktorunuz sağlıklı cinsel yaşama dönmenizi sağlayacak ipuçları verebilir. Örneğin bazı uzmanlar, lavman yapan, fitil kullanan kadınlara, ilişki sonrası da bunları yapmalarını önerir.

Ek olarak, ince bağırsak stoması ve harici kesesi olan kadınlar, cinsel ilişki öncesi torbayı boşaltmak isteyebilirler. Bazen kadınlar, harici torbalarını daha az sıkılacakları tarzda kaplayabilir ve cinsel ilişki sırasında daha çekici görünebilirler.

Ağrılı seks, hastalığınızın kötüye gitmekte olduğunun da sinyali olabilir. Bu nedenle her türlü cinsel sorunuzu doktorunuzla konuşmak çok önemlidir. Doktorunuz, seks hayatınıza da faydası olacak bir tedavi değişikliği yaparak, sizin daha iyi hissetmenizi sağlayabilecek çözümlere sahip olabilir.

Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU

Aydın Hocam Merhaba.2003,2005,2007 doğumlu 3 çocuğum var.Çocuklarımda İnstenstinal Lenfenjektazi hastalığı var.Daha önce çocuklarıma bağırsak kısaltma... devamı