İltihabi Bağırsak Hastalıklarıyla İlgili 5 Yanlış Kanı

Bu günlerde internette birçok bilgi dolaşıyor. Bunların bir kısmı iyi güzel ama çok doğru değil. İşte, iltihabi bağırsak hastalığıyla ilgili internette dolaşan, kimi uydurma kimi de yanlış bilgiler.

1. İltihabi Bağırsak Hastalığı (IBD) ve Hassas Bağırsak Sendromu (IBS) Aynı Şeydir.

Durun bir dakika; hayır, değildir. Bazı belirtileri benzerlik gösterir, hatta bazı tedavi yöntemleri örtüşür, ama birebir aynı değildir. İltihabi bağırsak hastalığı (IBD) iki ayrı hastalığı içine alır. Bunlar iltihabi bağırsak hastalığı (Crohn Hastalığı) ve ülseratif kolitdir.

Ülseratif kolit kronik kolon, yani kalın bağırsak ya da geniş olan bağırsakların hastalığıdır. Bu hastalık, bağırsak duvarının iltihaplı ve ülserli olması ya da bağırsak içinin iltihap ve ülserlerle kaplı olmasıyla ayırt edilir. Küçük açık yaracıklar, ülserler, bağırsak iç yüzeyinde kanar ve cerahat ve balgam üretir. Çünkü iltihap kalın bağırsağın sık sık boşalmasına neden olur. Tipik belirtiler, bazen kanlı da olabilen ishalle birlikte kramplı karın ağrısıdır.

İltihabi bağırsak hastalığınıysa (Crohn hastalığı), sindirim sisteminde veya mide-bağırsak sisteminde enfeksiyona neden olan kronik bozukluklar karakterize eder. Bağırsak hastalığı, sindirim sisteminde ağızdan anüse kadar olan bölgenin her yerini içine alabilmesine karşın, daha çok yaygın olarak ince bağırsağı ve/veya kolonu etkiler.

Hassas Bağırsak Sendromu (IBS) bağırsakların fonksiyonunun bozuk olmasıdır. Bir hastada karın ağrısı türü genellikle ya ishal ağırlıklı ya kabız ağırlıklı ya da dışkı düzeninde değişiklikle olur. İltihabi bağırsak hastalıklarından farklı olarak, enfeksiyona (iltihaba) neden olmaz, bağırsak dokusunda değişikliğe yol açmaz, kalın bağırsak ve rektum kanserine yakalanma riskinizi artırmaz. Birçok durumda, yeme alışkanlıklarınızı ve hayat tarzınızı değiştirerek ya da stres durumunuzu düzenleyerek iltihabi bağırsak hastalığının üstesinden gelebilirsiniz.

2. İltihabi Bağırsak Hastalığına Stres Neden Olur.

Yine hayır. Aileden çocuğa genetik olarak aktarıldığına ilişkin bazı kanıtlar olmakla beraber, şu an itibarıyla iltihabi bağırsak hastalığına neyin sebep olduğu kesin bilinmiyor. Ama biliyoruz ki, iltihabi bağırsak hastalığının nedeni stres değildir. 

3. Lavmanlar İltihabi Bağırsak Hastalığına İyi Gelir.

Aslında lavmanlar iyi gelmekten çok, özellikle de bağırsak hastalığı olanlarda daha da zarar verici olabilir. Bağırsaklarımız sindirim sistemimizin çalışmasına yardım eden özel bir iyi bakteri ve kötü bakteri dengesine sahiptir. Lavman bu bakterileri yıkayıp atabilir ve iyi-kötü bakteri dengesinin bozulmasına neden olur. Bağırsaktaki bu iyi-kötü bakteri dengesini yeniden kurmaksa çok zor olabilir.

4. Eğer İltihabi Bağırsak Hastalığınız Varsa Kesin Glutene/Tahıla da Hassassınızdır

Belli olmaz, şart değildir. İltihabi bağırsak hastalığı teşhisi olan bazı kişiler aynı zamanda çölyak hastası olduklarını öğrenirler. Çölyak Derneğine göre çölyak hastalığı, genetik kaynaklı olduğu şüpheli kişilerde yaşam boyu devam eden ve doğuştan gelen bir bağırsak bozukluğudur.

Bağışıklık sisteminden kaynaklanan ve glutenin emilmesine verilen zehirli tepki, ince bağırsağın mukozalı yüzeyini tahrip ederek gıdaların emilimine zarar verir. 

Bağırsak hastalığı olan bazı kişiler, gluten hassasiyeti olmadığı halde, çok glutenli yiyecekleri yemeyi azalttıklarında bağırsak hastalıklarından kaynaklı sıkıntılarının da azaldığını görürler.

5. İltihabi Bağırsak Hastalığı Olan Herkes Sonunda Ameliyata İhtiyaç Duyar Ya da Kolon Kanseri Olur

Yine doğru değil. Amerikan Bağırsak ve Kolit Vakfı, Crohn hastalarının yaklaşık dörtte üçü, tedavi süreçlerinin bir parçası olarak sonunda ameliyat olacaklarını bildirir. Diğer yandan ülseratif koliti olanların %25-40’ı sonunda ameliyata ihtiyaç duyar. Bazı ülseratif kolit hastaları ciddi kronik belirtilerle baş edebilmek için ameliyatı tercih ederler.

Kolon kanserine ilişkin: Çalışmalarda, iltihabi bağırsak hastalığı olanların kolon kanserine yakalanma risklerinin daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bu demek değildir ki, bağırsak hastalığı olan herkes kolon kanseri olacak. Buna ek olarak, günümüzün kolon kanseri teşhis yöntemleriyle, daha fazla kişinin sorunu daha erken teşhis ve başarıyla tedavi edilebilir.

 

Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU

Aydın Hocam Merhaba.2003,2005,2007 doğumlu 3 çocuğum var.Çocuklarımda İnstenstinal Lenfenjektazi hastalığı var.Daha önce çocuklarıma bağırsak kısaltma... devamı