Ameliyatlı hastalarda enfeksiyon riski D vitamini seviyelerinin düşmesiyle artıyor. 27 Kasım 2013 tarihinde Amerikan Tıp Birliği dergisi JAMA Surgery’de yayınlanan makale D vitamini seviyesi düşük olan gastrik bypass ameliyat hastalarında hastanede enfeksiyon kapma ihtimalinin yükseldiğini belirtiyor.
Massachusetts General Hospital çalışanları Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatına girmiş 770 obez yetişkinin analizini yaptılar. Serum 25-hidroksivitamin D seviyeleri prosedürden 30 gün önceki süre içinde ölçülmüştü. Hastaneye geldikten sonraki 2 ila 30 süre içinde hastaneden kapılan enfeksiyonlar 41 erkek ve kadında görülmüştü. Bunlar arasında cerrahi alan enfeksiyonları, kateterle alakalı idrar yolu enfeksiyonu, zatürre ve bakteremi bulunmaktaydı.
25-hidroksivitamin D seviyeleri 30 nanogram/mililitre değerinin altında olanlarda hastanedeyken enfeksiyon kapma riski, seviyesi daha yüksek olanlardan 3 kat daha fazlaydı. Cerrahi alan enfeksiyonlarında D vitamini seviyesi düşük olanlarda risk, vitamin seviyesi daha yüksek olanlara göre 4 kat fazlaydı. Araştırmacılar doğuştan gelen ve adaptif bağışıklık sistemi hücrelerinin 1.25-dihidroksivitamin D (vitaminin aktif formu) ile uyarılmaya cevap verdiğini gözlemledi. D vitamini ayrıca antimikrobiyel peptitlerin salgılanmasını yukarı doğru regüle ediyor. Bunlar da çeşitli infeksiyoz (bulaşıcı) ajanlara karşı aktif olarak çalışıyor.
Araştırma ameliyat öncesi düşük D vitamini seviyelerinin ameliyat sonrası enfeksiyon riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. D vitamini seviyelerinin yüksek olmasının gerekli antimikrobiyel peptitlerin salgılanmasını sağlayacağı ve bunun da hastanede kapılan enfeksiyonları önleyeceği düşünülmektedir.
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhabalar Sinan Bey Bundan 5 yıl önce denizde yüzerken sağ gözüm enfeksiyon kaptı devlet hastanesi doktoru ilaç yazdı geçmedi bulunduğumuz ilde musta... devamı
Lizin
Topikal C Vitamini Uygulaması
New York Ta Şekerli İçecek Yasağı
D Vitamini Eksikliği
Vitaminler: Kurguyu Gerçekten Ayırmak