Ameliyatlı hastalarda enfeksiyon riski D vitamini seviyelerinin düşmesiyle artıyor. 27 Kasım 2013 tarihinde Amerikan Tıp Birliği dergisi JAMA Surgery’de yayınlanan makale D vitamini seviyesi düşük olan gastrik bypass ameliyat hastalarında hastanede enfeksiyon kapma ihtimalinin yükseldiğini belirtiyor.
Massachusetts General Hospital çalışanları Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatına girmiş 770 obez yetişkinin analizini yaptılar. Serum 25-hidroksivitamin D seviyeleri prosedürden 30 gün önceki süre içinde ölçülmüştü. Hastaneye geldikten sonraki 2 ila 30 süre içinde hastaneden kapılan enfeksiyonlar 41 erkek ve kadında görülmüştü. Bunlar arasında cerrahi alan enfeksiyonları, kateterle alakalı idrar yolu enfeksiyonu, zatürre ve bakteremi bulunmaktaydı.
25-hidroksivitamin D seviyeleri 30 nanogram/mililitre değerinin altında olanlarda hastanedeyken enfeksiyon kapma riski, seviyesi daha yüksek olanlardan 3 kat daha fazlaydı. Cerrahi alan enfeksiyonlarında D vitamini seviyesi düşük olanlarda risk, vitamin seviyesi daha yüksek olanlara göre 4 kat fazlaydı. Araştırmacılar doğuştan gelen ve adaptif bağışıklık sistemi hücrelerinin 1.25-dihidroksivitamin D (vitaminin aktif formu) ile uyarılmaya cevap verdiğini gözlemledi. D vitamini ayrıca antimikrobiyel peptitlerin salgılanmasını yukarı doğru regüle ediyor. Bunlar da çeşitli infeksiyoz (bulaşıcı) ajanlara karşı aktif olarak çalışıyor.
Araştırma ameliyat öncesi düşük D vitamini seviyelerinin ameliyat sonrası enfeksiyon riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. D vitamini seviyelerinin yüksek olmasının gerekli antimikrobiyel peptitlerin salgılanmasını sağlayacağı ve bunun da hastanede kapılan enfeksiyonları önleyeceği düşünülmektedir.
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhabalar Sinan Bey Bundan 5 yıl önce denizde yüzerken sağ gözüm enfeksiyon kaptı devlet hastanesi doktoru ilaç yazdı geçmedi bulunduğumuz ilde musta... devamı
Azgn Teke Otu (Epimedium)
Maden Suyu Derde Deva
Vitaminler Baş Dönmesi Yapar Mı?
Şifa Kaynağı Olan Meyve Ve Sebzeler
Kondroitin