Van'da depremzede çocuk ve gençlerin deprem psikolojisinden uzaklaştırılması için kurulan çadırlarda sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerin ardından kurulan ve yaklaşık 12 bin kişinin yaşadığı 9 çadır kentteki çocukların deprem psikolojisinden uzaklaştırmak için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çalışma başlattı.
İskele Caddesi'nde yaklaşık 4 bin 750 kişinin barındığı 491 çadırlı Mimar Sinan Çadırkenti'nde kurulan 3 ayrı Gençlik Hizmeti Çadırı'nda, çocuklar ve gençler gün boyunca farklı etkinliklere katılarak gönüllerince eğleniyor.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk depremin ardında Valilik Kriz Merkezi ve Kızılay tarafından kurulan çadır kentlerde çocukları ve gençleri deprem psikolojisinden uzaklaştırmak, sosyalleştirmek, depremde yaşadıkları travmanın izlerini silmek için Gençlik Hizmet Çadırlarını kurmaya başladıklarını söyledi.
Çadır kentlerde ülkenin değişik illerinden dönüşümlü olarak gelen Gençlik Merkezi çalışanlarının çalışmaları yürüttüğünü ifade eden Sinir, şöyle devam etti:
''Deprem en çok çocuklarımızı etkiledi. Burada yapacağımız etkinliklerle yaşamış olanları sıkıntılarını en aza indirme gayreti içindeyiz. 9 gençlik merkezi çalışanı ve 16 antrenörle sahadayız. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için kitap okuma saatleri düzenleniyoruz. Resim ve boyama etkinliği, şiir ve kompozisyon yarışması yapılıyor. Sokak oyunları ve sportif etkinlikler düzenleniyor. Burada bir halk oyunu ekibi oluşturduk. Çocukları deprem psikolojisinden uzaklaştırırken diğer taraftan burada yeni yetenekleri keşfediyoruz.''
Aslan Sinir, gelecekte çadır kentler arası sportif müsabakalar ve gençlere ve çocuklara yönelik çeşitli geziler düzenleyeceklerini söyledi.
Gençlik Merkezi çalışanlarının sadece gündüz çadırda eğitim ve sosyal etkinliklere katıldığını, akşamları da çadırları gezerek vatandaşların sorunlarını dinlediklerini kaydetti.
5-12 yaş grubu resim yapan çocukların an temalarında deprem var
Psikolog Cengiz Şimşat ise Gençlik Merkezi etkinlik çadırında resim ve boyama yapan 5-12 yaş grubu çocuklarının resimlerinin ana temalarını ''deprem'' olduğu gözlendiğini söyledi. Şimşat, çocukların yaptıkları resimlerinde depremde zarar gören evlerini, kaldıkları çadırları ve aile bireylerini işlediklerini anlattı.
''Bu etkinliklerin amacı depremden sonra bilinçaltına atılan travmayı bilinç üstüne çıkarmaktır'' diyen Şimşat, şöyle konuştu:
''Çocukların resimlerinde ana tema olarak depremi, zarar gören evlerini seçmeleri bir türlü deşarj olmaları anlamına gelir. Bu işlenmediği zaman bilinçaltına kalıyor ve bazı psikopatolojik rahatsızlıklar ortaya koyuyor. Çocuklarda uyum sorunu, okul başarısızlığı ve özgüven gibi problemlerle kendini ortaya koyabilir. Bu sebeple çocukların bilinçaltına itilen travmayı resimlerle ortaya çıkarmaları önemli.''
“Burayı çok sevdik”
Resimlerinde sürekli depremi işleyen çocuklardan Senem Gürdal ise ''Deprem olunca evimizin duvarları yıkıldı. Onun için evimizin resmini ve kaldığımız Türk Kızılayı çadırını yaptım. Çadır kentte ilk taşındığımızda sıkılıyorduk şimdi bu çadırlarda çok eğleniyoruz. Burayı çok sevdik'' diye konuştu.
Amcasının ve kendi evlerini resimleyen çocuklardan Hanım Eray da, ''Amcamla evimiz yan yana olduğu için evlerimizi resmettim. Babam bugün çadır kuruyor. Bunun resmini yaptım'' dedi.
Tedavi Eden Bilgisayar Oyunu
Prof. Dr. Kaan AYDOS
sperm hücrelerin%86 sında haploid %8 sinde diploid %4 ünde anöploid % 2 sinde kaotik yapı tespit edilmiştir bir grup hücrede nukleusun yanısıra s... devamı
Hangi Yağı Tükettiğiniz Ne Miktarda Tükettiğiniz Kadar Önemli
Çocuklarımızın Dışarıda Daha Çok Zaman Geçirmesini Nasıl Sağlarız?
Pratik Yöntemlerle Kilo Vermenin Yolları
Fitness Rutinine Girdiğinizi Gösteren 3 İşaret
Güç Şekerlemesi Nasıl Yapılır