Evet, deri döküntüsü kesinlikle kontrol edilebilir.
Hepinizin bildiği gibi deri döküntüsü (dermatit) cildin tahriş olması ve iltihaplanması demektir. Hastalık, alerji, sıcaklık ve duygusal stres gibi döküntünün altında yatan çeşitli sebepler olabilir.
Zehirli sarmaşık gibi bazı bitkiler de deri döküntüsüne yol açabilir. Döküntü çoğunlukla kırmızı, kabarık ve kaşıntılıdır. Bitki yapraklarının deriye sürtündüğü yerlerde döküntü oluşur.
Cildinizde döküntünün nasıl oluştuğunu merak ediyor olabilirsiniz. Asıl sebebi belirlemek için daha özel düşünmeniz gerekir. Aşağıdaki sorguları incelerseniz asıl sebebi mutlaka bulacaksınız.
- Cildinizin daha önce temas etmediği onu tahriş edecek ve döküntü oluşturacak bir şeyle temas edip etmediğini düşünün. Örneğin bir bitki, sabun, deterjan, şampuan, parfüm, kozmetik ürünü ya da losyonla; takı ya da kumaş; yeni bir alet, lateks eldiven ya da diğer eşyalarla.
- Döküntünün beraberinde eklem ağrısı ya da ateş var mı?
- Döküntü yayılıyor mu? Kaşıntınız da var mı?
- Son zamanlarda alerjiniz olan herhangi bir gıda tükettiniz mi?
- Son zamanlarda stres altına mısınız ya da bir şeye üzüldünüz mü?
- Kullanmakta olduğunuz reçeteli ya da reçetesiz alınabilen yeni bir ilaç var mı?
- Döküntünüz olduğunda ne yapmanız gerektiğini düşünün.
Endişelenmeyin! Lütfen panik yapmayın, döküntülerin çoğu tehlikeli değildir, bulunduğunuz çevredeki kişilere bulaşmaz (suçiçeği hastalığı gibi bulaşıcı bir hastalık söz konusu değilse).
Döküntülerin büyük çoğunluğu kısa sürelidir ve kendi kendine iyileşir. Bu nedenle döküntünüzü hemen tedavi etmeye çalışmayın, sabırlı olun ve bir müddet bekleyin. Döküntü kötüye gitmedikçe tedaviye başlamayın.
Kamfor, mentol, pramoksin ve difenhidramin içeren kaşıntı önleyici kremler ya da difenhidramin, klortrimeton, loratadin gibi antihistaminler ve nemlendirici losyonlar reçetesiz alınabilir.
Önlem alın! Cildinizi tahriş eden ürünleri tespit edip bu ürünlerden uzak durmak en iyi korunma yöntemidir. Alerjiden şüphe ediliyorsa doktorunuz alerji testi yaptırmanızı isteyecektir.
Mutlaka aşı yaptırılmalıdır! Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklardan korunmak için aşı yaptırın. Örneğin suçiçeğinden korunmak ve KKK bağışıklığı kazanmak için varisel aşısı yaptırın (kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarına karşı korunma sağlayan bir aşı kombinasyonu).
Temizliğe önem verin. İsilik, el-ayak-ağız sendromu ve beşinci hastalık gibi hastalıkların virüslerinden korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın.
Meditasyon! Yoga, meditasyon ve tai chi gibi rahatlama yöntemlerini öğrenin ve uygulayın. Stresten uzak durun! Stres egzama, sedef hastalığı ve seboreik dermatit gibi deri döküntülerini tetikler.
Bütün bunlara rağmen hala döküntü sorunu yaşıyorsanız, bir an önce doktora gitmelisiniz.
Cilt Lekeleri Ve Tedavisindeki Gerçekler
Dt. Bedri ÖZARSLAN
Ön diş darbe gördü rengi gitti kararma falan röntgen de çürük değil çıktı kan girmiş içine ne yapılabilir... devamı
Cilt Aletleri: Ovalama Cihazları
Yenidoğan Bebeğin Altı Nasıl Değiştirilir
Lavantanın Güzellik Faydaları
Doğum Çatlaklarını Gidermek İçin Nelere Yapılmalı?
Selülitleri Azaltmanın 8 Yolu