Nedir

Nedir?

Vitiligo deride beyaz lekelerin ortaya çıktığı bir durumdur. Vücudun herhangi bir yeri etkilenebilir ve vitiligo olan çoğu kişinin vücutlarının çeşitli yerlerinde beyaz yama şeklinde lekeler olur.

Belirtileri

Vitiligo Belirtileri

Vitiligo belirtileri arasında ciltte birkaç alanda hızlı pigment kaybı yer alır. İlk beyaz yamaların ortaya çıkışını, bir ilerlemenin olmadığı stabil dönem takip edebilir. Daha sonra, daha fazla pigment kaybı ile stabil dönem döngüsü gözlemlenebilir. Vitiligodan yaygın olarak etkilenen alanlar genellikle, güneşe maruz kalan yerler, vücut kat ve kıvrımları (koltuk altı gibi), daha önce yaralanmış alanlar, benlerin çevresindeki alanlar veya vücut açıklıklarının çevresindeki alanlardır. Beyaz lekeler bir kez oluştuktan sonra geriye dönüş pek görülmez. Vitiligo gözleri, cildi ya da saçları etkileyebilir.

Sebepleri

Vitiligonun Sebepleri

Melanin cilde karakteristik rengini veren pigmenttir. Vitiligo, melanositler olarak bilinen ve pigment oluşturan hücrelerin yıkımı sonucu ciltte pigment kaybından kaynaklanır. Bu hücrelerin yıkımının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Olası açıklamalardan biri, diğer otoimmün bozukluklarda olduğu gibi vücudun bağışıklık sisteminin bu hücreleri yok etmesi olabilir. Her ne kadar vitiligo her ırktan kişiyi eşit derecede etkilese de, koyu tenli kişilerde daha fark edilebilirdir.

Risk Faktörleri

Vitiligo Risk Faktörleri

Vitiligo dünya nüfusunun yaklaşık %1’ini etkiler.  Çoğu durumda vitiligo hayatın erken evrelerinde, 10 ila 30 yaşları arasında gelişir. Bu kişilerin %95’inde bu bozukluk 40 yaşından önce gelişir. Hem erkek hem de kadınları eşit oranda etkileyebilir. Vitiligo ailede görülebilir, ailesinde vitiligo ya da erken saç beyazlaması öyküsü olan kişiler vitiligo gelişimi için yüksek risk taşır. Vitiligo olasılığını artıran diğer risk faktörleri arasında, otoimmün tiroit hastalığı (Hashimoto tiroiditi) gibi otoimmün hastalıkları yer alır.

Teşhisi ve Tedavisi

Vitiligonun Teşhisi ve Tedavisi

Doktorunuz vitiligoyu genellikle fiziksel muayene ile teşhis eder. Vitiligoyu önlemek ve iyileştirmek için bilinen bir yol yoktur. Ancak kozmetikler, UV ışın terapisi kullanarak yeniden pigmentasyon, kortikosteroid kremler, etkilenmemiş alanların depigmentasyonu (pigmentlerin çıkarılması) ve deri nakli gibi birçok yöntem, vitiligodan şiddetli biçimde etkilenmiş cilt görünümünü iyileştirmek için kullanılabilir.

Uzm. Dr. Tarık TURFAN

ellerimde morarmalar oluyor ve catlamalar oluyor kızarıyor ve ellerimi bir kac dakikalıgına yüksekte tutunca normal cilt rengine dönüyor sonra tekrar ... devamı