Diş ağrıları genellikle dişlerde görülen çürüklerin enfeksiyona doğru ilerlemesi sonucunda oluşan problemlerdir. Diş enfeksiyonlarının oluşmasının en genel sebebi dişlerin temizliğinin gerektiği şekilde veya gerektiği kadar sık yapılmamasıdır. Ancak genetik olarak diş çürüklerine yatkın olmak da etkili bir sebep olabilir. Ağız boşluğu bakterilerle dolu bir bölge olduğu için diş minesindeki herhangi bir açıklık dişin kökü için veya dişi destekleyen kemikler için önemli komplikasyonlar ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Doktorlar diş enfeksiyonu için antibiyotik tedavisinde, enfeksiyonlara sebep olan bakterileri yok edecek ilaçlar önerirler. Dişlerinde inatçı ve uzun süreli ağrı olan, diş etlerinde şişme yaşayan herkes bir an önce bir diş hekimine görünmelidir.
Diş enfeksiyonu için antibiyotik tedavisinde, ağız florası için en çok tercih edilen antibiyotik penisilindir. Penisilin işlevini, çoğalmakta olan bakterilerin duvarlarının oluşmasını engelleyerek gösterir; bu sayede bakteriler güçsüzleşir ve ölürler. Diş enfeksiyonlarında antibiyotikler genellikle 1 hafta için reçete edilirler, ancak doku şişmesi, ağrı, ateş başlangıcı gibi belirtiler, 1 - 2 gün sonra geçmeye başlarlar. Astımı, böbrek rahatsızlığı veya alerji geçmişi olan bireyler bu antibiyotiği kullanmamalıdırlar. Eğer diş enfeksiyonu belirtileri penisilin kullanımında devam eder veya kötüleşirlerse hastalar hemen bir tıp uzmanıyla görüşmelidirler.
Slindamisin diş enfeksiyonu için antibiyotik tedavisinde penisiline bir alternatiftir. Ayrıca ciltteki, akciğerlerdeki, iç organlardaki çeşitli bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde de kullanılır. Antibiyotiklerin linkomisin grubuna dahil olan bir ilaçtır. Kapsül veya sıvı formda bulunur ve genellikle günde 3-4 defaya kadar alınacak şekilde kullanılır. Tedavinin süresi diş enfeksiyonunun şiddetine bağlıdır ancak genellikle bir haftayı geçmez. Eğer bu antibiyotiği aldıktan sonra mide bulantısı, kusma, eklem ağrısı görülürse doktora başvurulmalıdır.
Amoksisilin penisilin ilaç grubundandır, klavulanat ise beta-laktamaz inhibitörleri ailesindendir. Bu iki bileşenin kombinasyonu, hassas haldeki bakterileri henüz büyümeden önce öldürerek işlev gösterir. Ağızdan alınan yani oral bir antibiyotik olarak bu ilaç, zararlı bakterilere karşı etki gösterirken, bir yandan da ilaca dirençli bakteri gelişmesini azaltır. Genellikle güvenli bir ilaçtır ancak ishal, mide bulantısı, kusma bazı kişilerde görülebilir.
İLGİLİ MAKALE
Tat Alma Bozukluğunun Tedavisi
Op. Dr. Aytun AKTAN
Doğum yapali 8 hafta oldu,40 günden sonra adet oldum hala devam ediyor.Buarada enfeksiyon oldu,antibiyotik kullandim geçmedi sebebi nedir acaba?Enfeks... devamı
Antibiyotik Direnci Tıbbın Sonunu Getirebilir
Piridyum Almak (Fenozopridin)
İlk Norovirüs Aşısı Umulan Sonucu Vermedi
İlaç Yan Etkileri
Post-Antibiyotik Çağ