Nedir
Diş eti hastalığı dişi çevreleyen ve destekleyen kemik ve dokuların enfeksiyonudur. Ayrıca periodontal hastalık da denir.
Diş eti hastalığının iki aşamasına sırasıyla jinjivit ve periyodontit denir. Jinjivit sadece dişleri çevreleyen dokuyu, yan diş etlerini etkileyen hafif bir diş eti hastalığıdır. Periodontit kötüleşip dişi destekleyen kemik ve dokuları etkileyecek şekilde yayılmış olan diş eti hastalığıdır.
- Jinjivit dişler fırçalandığı zaman kolayca kanayan kırmızı, şiş, diş etlerine neden olur. Jinjivit genelde ağrıya neden olmadığı için insanlar hemen tedavi olmazlar.
- Periyodontit diş eti hastalığı ilerlediği zaman meydana gelir. Diş etleri dişlerden uzaklaşarak içinde bakteri denilen mikropların büyüyüp dişi destekleyen kemiğe zarar vermesine neden olan derin cepler oluşturur. Diş etleri ayrıca çekilebilir de. Bu yüzden dişler daha uzun görünürler. Dişler sallanır, düşer veya bir dişçi tarafından çekilmek zorunda kalır.
Belirtiler
Diş eti hastalığının şiddetli değilse bunu anlamak zor olabilir. Sağlıklı diş etleri pembe renkli ve sıkıdır, diş etine iyice yapışır ve kolayca kanamaz. Fakat daha şiddetli bir diş eti hastalığı (jinjivit) şunlara neden olur:
- Kırmızı, şiş veya dokununca ele yumuşak gelen diş etleri.
- Diş fırçası veya ipi kullanırken kolayca kanayan dişler.
Diş eti hastalığı kötüleşince (periyodontit) belirtileri görmek kolaylaşır:
- Dişten uzaklaşan veya çekilen diş etleri.
- Bir türlü gitmeyen nefes kokusu.
- Diş etlerinden irin akması.
- Dişlerin kusurlu kapanması.
- Dişlerin sallanması.
Sebepler
Ağzınız sürekli olarak plaka denilen şeffaf, yapışkan bir madde üretir. Bu maddenin içindeki bakteriler diş etlerini tahriş eden zehirler veya toksinler üretir ve diş eti dokusu parçalanmaya başlar. Eğer dişlerinizden plakaları temizleme konusunda iyi bir iş çıkarmazsanız, bunlar diş etlerinin altına ulaşarak dişi destekleyen kemiklere zarar verebilir. Zamanla plaka sertleşerek tartar denilen oluşuma neden olur ki bunlar bir dişçi veya diş hijyen uzmanı tarafından alınmalıdır.
Şu durumlarda diş eti hastalığı geliştirme riskiniz artar:
- Dişlerinizi iyi temizlemiyorsanız.
- Sigara içiyor veya tütün çiğniyorsanız.
- Ailenizde diş eti hastalığı olan biri varsa.
- Vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasını zorlaştıran şu türden bir enfeksiyonuz varsa:
- Kontrol altında olmayan şeker hastalıkları, AIDS veya lösemi.
- Çok stresli olmak.
- Besin yönünden fakir bir beslenme.
Testler
Diş eti hastalığınız olup olmadığını bulmak için dişçiniz şunları görmek için muayene yapar:
- Kanayan diş etleri.
- Diş etlerinin üstünde ve altında plaka ve tartar gibi sert oluşumlar.
- Diş etlerinizin çekildiği veya dişten uzaklaştığı alanlar.
- Diş etiniz ile dişleriniz arasında oluşan cepler.
- Dişçiniz kemik hasarı veya diğer sorunları görmek için dişlerinizin bir röntgenini çekebilir.
Tedavi
Eğer diş eti hastalığınız hafifse muhtemelen dişlerinizi her gün fırçalayıp iple temizleyerek bakımını yapar ve dişçide periyodik temizliklerini yaptırırsınız.
Eğer diş eti hastalığınız kötüleşir ve periyodontit olursanız, dişçiniz kök planlama ve ölçekleme denilen bir yöntem kullanarak dişinizi temizler. Bu temizleme diş etinin hem üstünde hem altındaki plakaları temizler. Ayrıca ağzınızdaki enfeksiyondan kurtulmak için antibiyotik almanız gerekebilir. Eğer diş eti hastalığınız ciddiyse, ameliyata ihtiyaç duyabilirsiniz.
Önleme
Diş eti hastalığı genelde yetişkinlerde görülse de herkes, hatta çocuklar bile etkilenebilir. Bu yüzden sağlıklı diş temizliği alışkanlıkları hayatınız boyunca önemlidir.
- Dişlerinizi florlu bir diş macunuyla günde sabahları ve akşamları olmak üzere günde 2 kez temizleyin.
- Dişlerinizi günde bir kez iple temizleyin.
- Dişçinizi düzenli çekuplar ve diş temizleme için ziyaret ediniz.
- Tütün ürünleri kullanmayın.
Eğer diş eti hastalığınızın şiddetli olmadığını düşünüyorsanız, iyice kötüleşmeden önce bakım yapabilirsiniz. Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak, dişçinizi düzenli olarak ziyaret etmek, hastalığın ilerlemesini engeller.
Bir diş eti hastalığı hamile kadınların erken doğum, düşük kilolu bebek doğumu riskini artırır. Ayrıca araştırmalar diş eti hastalığına neden olan bakteriler ile kalp hastalığı arasında bir ilişki bulmuştur. Demek ki diş ve diş etlerinize bakmanın sonuçları ağız sağlığınızın ötesine taşmaktadır.
Diş eti iltihabı tedavisi nasıldır?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Jinjivit (Diş Eti İltihabı)
Ağzınız, Hastalıklarınızı Ele Veriyor!
Dişlerinizle İlgili Doğru Bildiğiniz Yanlışlar
Sağlıklı Diş Eti Kanamaz
Hamilelik Öncesi Dişeti Ve Diş Sağlığı Kontrolü Yapılmalı Mı?