Nedir?
Disfonksiyonel Üterin Kanama (DÜK) düzensiz rahim (adet) kanamasıdır. Örneğin 2 adet arası 21 günden kısa veya 35 günden uzun oluyorsa bu normal sürenin dışındadır. Ayrıca adetinizin 7 günden uzun sürdüğü durumlar da normalin ötesinde uzundur. Ciddi bir sorun olmamakla beraber yaşam kalitenizi etkilemesi ve sizi rahatsız etmesi mümkündür.Çoğu zaman sorun hormon seviyelerindeki değişiklikle alakalıdır. Düşük, kanser, pıhtılaşma problemleri gibi sebeplerden kaynaklanmaz.
Doktorunuz bu ve diğer seçenekleri eledikten sonra DÜK teşhisini koyacaktır.
Sebebi
DÜK genelde hormon seviyelerindeki değişimlerden kaynaklanır. Bazı durumlarda sebebi ortaya çıkmaz. Normalde yumurtalıklardan biri adet döngüsü içinde rahme bir yumurta bırakır. DÜK genelde bu olmadığında ortaya çıkar. DÜK hormonları etkileyip bazı vakalarda beklenmedik vajinal kanamalara yol açabilir.Daha nadir olmakla beraber, yumurtlamaya rağmen de DÜK mümkündür. Uzmanlar bu tip vajinal kanamaları tam olarak anlayamamaktadırlar. Bazı vücut kimyasallarındaki değişiklikler nedeniyle olabilir.
Belirtileri
Aşağıdaki belirtilerden biri veya daha fazlası sizde varsa DÜK’dan şüphelenebilirsiniz.-Adet aralıklarınız 21 günden az veya 35 günden fazlaysa. Normal bir adet döngüsü 21-35 gün arasındadır. Ergenlerde bu süre 21-45 gün arasıdır.
-Adetiniz 7 günden fazla sürüyorsa (normalde 4-6 gündür)
- Kanamanız normalden daha ağırsa. Eğer kan pıhtıları görüyorsanız ve 2 saat ve daha fazla müddette saat başı pedinizi değiştirmeniz gerekiyorsa bu aşırı bir kanamadır ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Adet kanamalarının çoğu ilk 3 günde gerçekleşir. Dolayısıyla uzun sürmeyen adette de aşırı kanama olabilir.
3 veya fazla adet döneminizde düzensiz kanamanız olduysa veya belirtileriniz günlük yaşamınızı etkiliyorsa bir doktora başvurmalısınız.
Riks Faktörleri
-Yaş: Ergen veya menopoz öncesi çağda olmak (20 yaş öncesi ve 40 yaş sonrası)-Kilo: Kilolu kadınlarda DÜK görülme ihtimali daha fazladır.
Ancak DÜK bu risk grupları dışında da görülür.
Teşhis
Teşhis için doktorunuz diğer tüm seçenekleri elemiş olmalıdır. Bu seçenekler arasında düşük ve hamilelikle ilgili problemler de yer alır. Ayrıca sık görülen rahim fibroidi gibi durumlar da vajinal kanamaya neden olabilir.Doktorunuz ne kadar süreyle, ne sıklıkta ve ne yoğunlukta kanamanız olduğunu soracaktır. Fiziksel muayenenin yanısıra, idrar ve kan testleri ve muhtemelen bir ultrason istenebilir. Bu şekilde doktor diğer şıkları eleyebilecektir. Ayrıca rahimden biyopsi de alınabilir. Eğer tüm bunların sonucunda bir şey bulunamazsa DÜK belirtilerinizin nedeni demektir.
Tedavisi
DÜK’nın pek çok tedavisi bulunur. Tedaviler adet döngünüzü normalleştirmeye dönük olabileceği gibi kanamanızı azaltmaya veya adetinizi durdurmaya yönelik de olabilir. Her tedavi herkes için faydalı olmaz. Tedaviler arasında şunlar yer alır:- Progesteron veya doğum kontrol hapı gibi hormonlar (progesteron ve östrojen). Bu hormonlar adet döngünüzü düzenler ve kanama ve ağrıları azaltır.
- Kısa süreli yüksek dozda östrojen. Bu tedavi sıklıkla yoğun kanamayı durdurmak için kullanılır.
- Levonorgestrel IUD kullanımı: Bu tedavide rahme progesteron benzeri bir madde salgılayan bir aparat yerleştirilir. Bu kanamayı azaltmakla beraber hamileliği de önler.
- İlaç tedavisi: Nadiren, kullanılan ilaçlarla östrojen üretimini ve adeti engellemek mümkündür. Ağır yan etkileri olabilen bu ilaçlar özel durumlarda kullanılır.
- Diğer tedaviler işe yaramadığında ameliyat da (endometrial ablasyon, histerektomi) seçenekler arasındadır.
- İbuprofen gibi steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar da kanama ve adet ağrısına yönelik olarak kullanılabilir.
- Doktorlar ergen veya menopoza yaklaşmış hastalar için beklemeyi de seçebilir. Ergenlerde bu tür durumlar genelde hormonların dengelenmesiyle geçer. Ya da bazı hastalar menopoz öncesi DÜK yaşayabilirler.
Anormal vajinal kanamanın nedenleri nelerdir?
Prof. Dr. Recai PABUÇCU
Hocam merhaba bende cift rahim var laporoskopi oldum 2defa tüp bebk tedavisi uygulandı 1,si tutdu ama kimyasal gebelik oluştu 2.si tutmadı raporumun s... devamı
Yazı Yazmak Kadınların Kilo Vermesine Yardımcı Oluyor
Ön Sevişme Cinsel Hazzı Arttırır Mı?
Kadınlarda Gece Terlemesi
Hamilelikte Cinsel Yaşam Kısıtlanır Mı?
Premenstruel Sendrom (Pms)