Nedir
Dışkı DNA Testi
Dışkı DNA testi, kolon kanseri tespiti için yeni bir takip yaklaşımıdır. Bir dışkı DNA testi mevcuttur fakat ABD Gıda ve İlaç idaresi (FDA) tarafından henüz belgelendirilmemiştir. Yeni nesil dışkı DNA testleri hala geliştirilmektedir ve klinik geçerliliğe ihtiyaçları vardır. DNA testleri kullanılarak yapılan kolon kanseri takipleri Amerikan Kanser topluluğu, ABD Kolorektal Kanseri Çoklu Görev Gücü Topluluğu ve Amerikan Radyoloji Koleji tarafından onaylanmıştır fakat ABD Önleyici Görev Gücü Topluluğu tarafından onaylanmamıştır.
İşte dışkı DNA testinin nasıl dizayn edildiği… Bağırsak duvarları sürekli olarak dışkı yoluyla hücreleri dışarı atar. Kansere dönüşebilecek yüzeylerden hücreler ve kanserli tümörlerden hücreler, fark edilebilir DNA değişimleri (DNA markırları) gösterirler. Bir kansere dönüşebilecek polipleri veya kolon kanserinin varlığını gösteren dışkı DNA testi bu değişimlerden birkaç tanesini tespit eder.
DNA değişimleri kolon kanserleri arasında farklılık gösterdiği için, dışkı DNA testleri yüksek oranda tespit başarısı için çoklu değişimleri hedeflemektedir. Aynı zamanda DNA markırları dışkıda çoklu miktarlarda bulunduğundan, hayli hassas laboratuar metotlarına ihtiyaç vardır.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır
Kolon kanseri ve kanser öncesi polipleri için bir izleme metodudur.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanılır
Dışkı DNA için az çok az hazırlık dönemine ihtiyaç vardır. Testten önce normal olarak yiyip içebilir ve ilaçlarınızı da almaya devam edebilirsiniz. Daha önceden bağırsaklarınızı boşaltmanıza da gerek yok.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz
Hali hazırda var olan dışkı DNA testi FDA tarafından onaylanmış değildir fakat özel bir kurala tabi olarak bir doktor tarafından verilebilir. Dışkı örnekleri toplamak ve doktorunuza vermeniz için size doktorunuzun ofisinde veya online olarak sipariş etmişseniz postayla bir dışkı DNA testi kiti verilecektir. Kit, tuvalete yapıştırılan bir konteyner ihtiva etmektedir. Dışkı örneğini elde ettikten sonra kiti ya doktorunuza geri verebilir, ya da postayla laboratuara gönderebilirsiniz.
Dışkı toplamayı ve örnek almayı kolaylaştıracak metotlar henüz değerlendirme aşamasındadır. Bu ise, ya kovadaki tüm dışkının, ya da özel bir kepçe yardımıyla dışkının küçük bir parçasının alınması şeklinde olur. Örnek, alınır alınmaz hemen test için laboratuara gönderilir. Dışkı DNA testi her iki ila beş yılda bir tekrarlanır fakat optimal test zamanının belirlenmesi için ilave araştırmalar yapılması gerekir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Doktorunuz dışkı DNA test sonuçlarını gözden geçirecek ve sizinle paylaşacaktır.
- Negatif Sonuçlar: Dışkınızda kolon kanserindeki DNA markırları veya kanserli değişimler gösterecek polipler bulunmuyorsa test negatif olarak değerlendirilir.
- Pozitif Sonuçlar: Kolon kanseri ile aynı özellikler gösteren DNA markırları veya kanserli değişimler göstermeye müsait polipler bulunuyorsa, test sonuçları pozitif olarak değerlendirilir. Kolonunuzda veya sindirim sisteminizin diğer kısımlarında kanserli veya kanser öncesi değişimler olup olmadığının belirlenmesi için kolonoskopi gibi ilave testler tavsiye edilebilir.
- Yanlış Negatif Test Sonuçları: Kolon kanseri veya polipler dışkı DNA testinin hedeflediği DNAlarda bulunmazsa veya oldukça düşük miktarda bulunursa, kanser bulunduğu halde test sonuçları negatif çıkar. Yeni nesil dışkı DNA testi metotları kolon kanserlerinin ve kanserleşmeye müsait poliplerin çoğunu tespit edebiliyor olsa da, yanlış negatif test oranlarının belirlenmesi için daha ileri testlere ihtiyaç vardır.
- Yanlış pozitif test sonuçları: Yanlış pozitif test sonuçları-yani aslında kanser bulunmadığı halde testin pozitif çıkması durumu, takip edilen kişilerin yüzde 5 ila 10unda rastlanan bir durumdur. Yanlış pozitif sonuç, kolonun üstünde tümör bulunması veya testin bizzat kendisinde bulunan bir problemden dolayı ortaya çıkabilir. Dışkı DNA testi pozitif fakat müteakip kolonoskopi normal çıktığında, doktorunuz başka bir dışkı DNA testi, üst sindirim sisteminizin gözlenmesi, bir kolonoskopi tekrarı veya bütün bunların kombinasyonuyla birlikte bir ilave gözlem yapılmasını tavsiye edebilir. Yanlış pozitif test sonuçları karşısında yapılacak en iyi şeyin ne olduğu hususunda çalışmalar devam etmektedir.
Laktoz Duyarlılığı Nasıl Teşhis Edilir?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
hocam ben kemal yiğit dna hasar testi sonucum yüzde 34,3 cevabınızı bekliyorum... devamı
Kanser Kan Testleri: Kanser Teşhisinde Kullanılan Laboratuar Testleri
İğne Biyopsisi
Radyoterapi
Dışkı Dna Testi
Ca 125 Testi