Nedir

Nedir?

İdrar sitolojisi idrarda bulunan anormal hücreleri aramak için kullanılan bir testtir. İdrar sitolojisi üriner sistem kanserlerini teşhis etmek için, diğer testler ve işlemlerle birlikte kullanılır. İdrar sitolojisi böbrek kanseri, prostat kanseri, üreter kanseri ve idrar yolu kanserini tespit ediyor olsa da, genellikle mesane kanserini teşhis etmek için kullanılır.

Eğer idrarınızda kan (hematüri) tespit edilmişse, doktorunuz bir idrar sitolojisi önerebilir. İdrar sitolojisi aynı zamanda mesane kanseri teşhisi konmuş ve tedavi görmüş kişilerde de kullanılabilir. Bu durumlarda, bir idrar sitolojisi mesane kanseri tekrarının tespitinde yardımcı olabilir.

Niçin Yapılır

Neden Yapılır?

İdrar sitolojisi aşağıdaki üriner sistem kanserlerini teşhis etmek için, diğer testler ve işlemlerle birlikte kullanılır:

  • Mesane kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Prostat kanseri
  • Üreter kanseri
  • Üretra kanseri

İdrar sitolojisinin en iyi tespit ettiği kanserler, büyük ve daha agresif üriner sistem kanserleridir. İdrar sitolojisi daha yavaş büyüyen, küçük üriner sistem kanserlerini tespit etmeyebilir.

Riskler

Riskler

İdrar sitolojisinin riskleri idrarın nasıl alındığına bağlıdır. Çoğunlukla idrar steril bir kap içine idrar yapılarak alınır, ki bu hiç risk taşımaz. Eğer idrar, idrar yollarına yerleştirilen içi boş bir tüple (kateter) alınıyorsa idrar yolu enfeksiyonu riski vardır. Size uygulanacak işlemin belirli riskleri hakkında doktorunuza danışın.

 

Hazırlık

Hazırlık

İdrar sitolojisine hazırlanmak için, sabah ilk idrardan sonra testinizi planlamayı deneyin. Sabah ilk idrarınızla birlikte vücuttan atılan idrar, idrar sitolojisi için kullanılamaz. Gece boyunca mesanenizde bekleyen hücreler ayrışmış olabilir, bunların laboratuvarda analiz edilmesi zordur.

 

Bekleyebilecekleriniz

Ne Bekleyebilirsiniz?

Testi için idrar örneği toplama

İdrar sitolojisi idrar örneği gerektiren bir testtir. Çoğunlukla idrar steril bir kap içine idrar yapılarak alınır. Bazı durumlarda, idrar örneği idrar yolunuza yerleştirilen ve mesanenize doğru ilerleyen, ince, içi boş bir tüp (kateter) kullanılarak alınır.

Doktorunuz sonraki günlerde ek idrar örnekleri vermenizi isteyebilir. Birkaç gün süren, birden fazla idrar örneği almak idrar sitolojisinin doğruluğunu artırabilir.

İdrar örneğinin laboratuvarda incelenmesi

İdrar örneğiniz vücut dokularını inceleme konusunda uzmanlaşmış bir doktor (patolog) tarafından test edilmek üzere bir laboratuvara gönderilir. Patolog mikroskop altında idrar örneğinde görülen her hücrenin analizini yapar. Patolog hücrelerin türlerini belirler ve kanser işareti gösterebilecek hücrelerde değişiklikler arar.

Sonuçlar

Sonuçlar

Patolog size sonuçlarınızı verecek olan doktorunuza idrar sitolojisi sonuçlarınızı gönderecektir. Sonuçlarınızı bekleme süresinin ne kadar olabileceğini doktorunuza sorun.

Her laboratuvarın idrar sitolojisi sonuçlarını açıklamak için kendi yöntemi vardır. Patoloji raporlarında kullanılan bazı ortak kelimeler şunlardır:

  • Yetersiz örnek. İdrar örneğinizin yeterli sayıda hücre içermediği ya da yanlış hücre türlerinin bulunduğu anlamına gelebilir. İdrar sitolojisini tekrarlamanız gerekebilir.
  • Negatif. İdrar örneğinizde kanser hücreleri tespit edilemediği anlamına gelir.
  • Atipik. İdrar örneğindeki hücrelerde bazı değişikliklerin bulunduğunu gösterir. Ama hücreler normal olmamasına rağmen, kanser olduğunu kabul edebilecek yeterlilikte anormal değildir.
  • Şüpheli. İdrar hücrelerinin anormal olduğunu ve kanser olabileceğini gösterir.
  • Olumlu. Pozitif sonuç, idrarınızda kanser hücreleri bulunduğunu gösterir.

Bir idrar sitolojisi kanseri teşhis etmek için tek başına kullanılamaz. Eğer idrar sitolojisi kullanılarak atipik, şüpheli veya kanserli hücreler tespit edildiyse, doktorunuz büyük olasılıkla mesane ve idrar yolları anormalliklerini incelemek üzere bir sistoskopi önerecektir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Adetim geceli 8 gun oldu gecikmemin 4 uncu gununde kan testi yaptirdim kendim 2 defa idrar testi yaptim kan ve idrar negatif anlamadim... devamı