"Nature" ve "Science" dergilerinde yayımlanan 3 ayrı araştırma, tümörlerin yeniden ortaya çıkmasına kanserin kendi kök hücrelerinin neden olduğunu gösterdi.
Kanser araştırmalarındaki en önemli tartışmalardan birine son noktayı koyan keşfin, kanser tedavisinde ve hatta kansere çare bulunmasında önemli ilerlemelere yol açması bekleniyor.
Daha önce kanserin kendi kök hücrelerine sahip olduğu doğrulanamamıştı.
Doktorların çeşitli tedavi yöntemleri ile tümörü küçültmesine rağmen tümörlerin tekrar nasıl ortaya çıktığını araştıran bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde tümörden geriye kalan ve kanserin kök hücreleri olarak bilinen birkaç hücrenin tümörün tedaviden sonra tekrar ortaya çıkmasına neden olduğunu ortaya çıkardı.
Video: Akciğer Kanserinde Tedavi
Kanser kök hücrelerinin özellikle beyin, mide ve deri tümörlerinin tekrar ortaya çıkmasına yol açtığını keşfeden bilim insanları, tümörün bir daha ortaya çıkmaması için tedavi sırasında bu kök hücrelerin hedef alınması gerektiğini belirtti.
Araştırmalar, birbirinden bağımsız olarak Belçika, Hollanda ve ABD'de yapıldı.
Araştırmalardan birine ev sahipliği yapan Brüksel Hür Üniversitesi'nden Prof. Cedric Blanpain, keşfin birçok kanser türünün tedavisinde yeni bir yaklaşıma yol açabileceğini söyledi.
Prof. Blanpain, yeni ortaya çıkarılan kanser kök hücrelerinin vücuttaki dokuların gelişmesinden ve yenilenmesinden sorumlu olan sağlıklı kök hücrelerle büyük benzerlik gösterdiğini belirtti.
Kanser kök hücrelerini hedef alan herhangi bir tedavi yönteminin sağlıklı kök hücreleri de yok edebileceği uyarısında bulunan Prof. Blanpain, bundan sonraki amaçlarının normal ve kanser kök hücreleri arasındaki farklılıkları bulmak olduğunu ifade etti. Prof. Blanpain, "Böylece sadece kanser kök hücrelerini yok edecek, sağlıklı kök hücrelere zarar vermeyecek bir tedavi yöntemi bulabiliriz" dedi.
Teksas Üniversitesi'nden Prof. Luis Parada ise artık kanser tedavisinde tümörleri küçültmek yerine kanser kök hücresini yok etmeyi amaçlayan bir yönteminin geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
Op. Dr. Tolgay ŞATANA
3,5 yaşındayken oğlumun sağ dirseği üst kısımdan kırıldı.Ameliyat sonrası hareket kısıtlılığı meydana geldi.Şimdi 5,5 yaşında.Doktorumuz yeni bir amel... devamı
Lumpektomi (Kitlenin Cerrahi Yöntemle Alınması)
Cilt Biyopsisi
Biyopsi
İdrar Sitolojisi
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?