Yüksek Lifli Beslenme

Yüksek lifli besinler yemenin kolonda keseler (divertikül) oluşumunu önlemeye yardım ettiği düşünülüyor.

Doktorlar, her gün 25 ila 35 gram lif tüketilmesini tavsiye ediyor. Ambalajlı yiyecekler ve lif katkıları, beslenme bilgisinde lifli içerik miktarını içerir. Midenizin değişikliğe alışabilmesi için beslenmenizdeki lif miktarını yavaşça artırmalısınız. Çok hızlı bir şekilde fazla lif eklemek mide bozukluğu ve gaza yol açabilir. Beslenmenizde yeterli lif alabilmeniz için:

  • Tam tahıllı ekmekleri ve tahılları seçin. İçeriğinde tam buğday, taşta öğütülmüş buğday veya kırılmış buğday yazan ekmekleri alın. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç, bulgur veya darı yiyin.
  • Her gün 6 ila 11 porsiyon tahıl (ekmekler, tahıllar, pirinç, makarna) yiyin. 1 porsiyon, tüm buğday ekmeğinden bir dilim, tam simidin yarısı ya da yarım bardak buğday makarnası veya esmer pirinçtir.
  • Lif içeren taze meyvelerden oluşan birkaç porsiyon her gün yiyin. Ahududu, elma, incir, portakal, armut, kuru erik, brokoli, brüksel lahanası, havuç, mısır, bezelye ve fasulye lifçe zengin meyveler ve sebzelerdendir.

Bazı doktorlar, lif içeriğini artırmak için beslenmenize kepek eklemenizi önerir. Bunu yaparsanız günde bir çay kaşığıyla yavaşça başlayın. Miktarı adım adım günde birkaç çay kaşığına çıkarın.

Bazı insanlar, çekirdekler veya fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişlerin divertiküle yapışıp ağrıya yol açacağına inanarak fındık, ceviz, çekirdekler, dutsu meyveler ve (kabukları yüzünden) patlamış mısırdan uzak durur. Ama çekirdekler, fındık,ceviz ve dutsu meyvelerin divertikülite neden olduğu veya onu kötüleştirdiğine dair kanıt yok.

Dışkınızı yumuşak tutmak için her gün çok miktarda sıvı için. Yüksek lifli beslenmelerin tamamen işe yaraması için vücutta çok miktarda sıvı olması gerekir.

Beslenmenizde yeterince yüksek lif varsa dışkınız daha yumuşak, daha geniş olacak ve çıkışı kolaylaşacaktır.

  • Beslenmenizi değiştirmek kabızlığı rahatlatabilir ama karın ağrısını geçirmeye yardım etmeyebilir.
  • Bir iki hafta içinde hiçbir değişiklik olmazsa doktorunuzla beslenmeniz hakkında görüşün.
  • Kabızlık devam eder ya da kötüleşirse doktorunuzla görüşün. Kabızlığın nedeni başka bir tıbbi sorun veya ilaç olabilir.

Yediklerinizi değiştirmeye çalıştığınızda fark etmeden yoldan çıkmak kolaydır. Besin günlüğü tutmak faydalı olabilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba ben 17 yasindayim sol gözümden salazyon ameliyati olmam gerekiyo ancak tekrarliyomus bazisi bunu onlemek icin neler yapmaliyim cok korkuyorum ... devamı