Divertikül Diyeti
İnsanlarda bazen, özellikle yaşlanınca, kalın bağırsak çeperlerinde şiş keseler oluşabilir. Bunlara divertikül denir, bu durum da divertiküloz olarak bilinir.
Keseler iltihaplanır ya da enfeksiyon kaparsa bazen çok acı verici bir durum olan divertikülite yol açar. Divertikülitli insanlar, karın ağrısına ek olarak bulantı, kusma, şişkinlik, ateş, kabızlık ve ishal yaşayabilir.
Birçok uzman, düşük lifli bir beslenmenin divertiküloz veya divertikülite yol açabileceğine inanır. Bu, beslenmenin lifçe yüksek olduğu Asya ve Afrika’daki insanların bu durumla çok az karşılaşmasının nedeni olabilir.
Divertikülit genelde ya hiç belirti göstermez ya da çok az belirti gösterir; birçok insan divertiküllerinin varlığından bile haberdar olmaz.
Divertikülitin antibiyotiklerle ya da ciddi durumlarda ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilir.
Divertikül için Beslenme
Eğer divertikülden kaynaklı ciddi belirtiler yaşıyorsanız doktorunuz, tedavinin bir parçası olarak size sıvı divertikülit diyeti önerebilir, o da şunları içerebilir:
- Su
- Meyve suyu
- Et suyu
- Buzlu süt
Yavaş yavaş düzenli bir beslenmeye geri dönebilirsiniz. Doktorunuz size, yüksek lifli besinlere geçmeden önce, düşük lifli besinlerle (beyaz ekmek, kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta ve süt ürünleri) başlamanızı önerebilir.
Lif, dışkılara kütle katarak onların kolonunuzdan daha kolay geçmesine yardım eder. Sindirim sistemindeki baskıyı da azaltır.
Birçok çalışma gösteriyor ki lif zengini besinler yemek, divertiküler belirtileri kontrol etmeye yardımcı olabiliyor. Günde en az 25-35 gram lif yemeye çalışın.
İşte divertikülitte öğünlerinize dahil olan lif zengini besinler:
- Tam tahıl ekmekleri, makarna, tahıllar
- Fasulye, barbunya, börülce
- Taze meyveler (elma, armut, kuru erik)
- Sebzeler (kabak, patates, bezelye, ıspanak)
Beslenmenizi kendi kendinize yapılandırmada zorluk yaşıyorsanız doktorunuza ya da bir diyetisyene danışın. Onlar size uygun bir beslenme planı hazırlayabilir.
Doktorunuz size ayrıca, günde bir ila üç kere, psilyum ya da metil selüloz gibi bir lif katkısı almanızı tavsiye edebilir. Gün boyunca yeterli su ve diğer sıvıların tüketimi de kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Kaçınılması Gereken Besinler
Geçmişte, doktorlar divertiküler hastalığı (divertiküloz ya da divertikülit) olan insanlara fındık, ceviz, mısır, patlamış mısır ve çekirdekler gibi sindirimi zor besinlerden, bu besinlerin divertiküle yapışıp iltihaplanmaya yol açacağı korkusuyla kaçınmalarını söylerdi. Ne var ki, son araştırmalar bu öneriyi destekleyecek bilimsel olarak gerçek bir kanıt olmadığına dikkat çekti.
Aslında, fındık ve çekirdekler yüksek lifli besinler arasındadır, yani divertiküler hastalığı olan insanlara tavsiye edilir.
Dyt. SAMET YAĞLI
merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı
Araştırma Sonuçları Divertikülozun Poliplerin Daha Sık Görülmesi İle Bağlantılı Olmadığını Göstermektedir
Divertikül Diyeti
Divertikülitin Önlenmesini Anlamak
Divertiküliti Önlemek Veya Tedavi Etmek İçin Yüksek Lifli Beslenme
Fındıklar Divertikülit Riskini Arttırmıyor