Diz ağrısı, dizlerimizin aslında ne kadar önemli olduğunu ve bu hassas eklemi ne kadar çok kullandığımızı fark etmeyi sağlayan bir problemdir. Dizler ağrıdığında yürümek, koşmak zorlaşır ve hayat kalitesi önemli ölçüde düşebilir. Bazı durumlarda profesyonel hayatı bile kötü etkiler.

Bazen sakatlanma bazen de artrit gibi hastalıklarla ortaya çıkan diz ağrısı için tamamlayıcı ve doğal tedaviler arıyor olabilirsiniz. Diz ağrısına karşı vitaminler diz sağlığını geliştirebilir ve biraz rahatlama sağlayabilir. Ancak bunlar tek başına problemi tedavi etmez. Tedavi programınıza herhangi bir ekleme ya da çıkarma yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışarak sizin için en iyi çözüme karar verebilirsiniz.

Diz ağrısına karşı vitaminlerden ilki D vitaminidir. Günlük önerilen D vitamini miktarını almak diz sağlığında önem taşır. D vitamini kalsiyum emilimine, kemik büyümesine ve yeniden şekillenmesine yardımcı olarak kemik sağlığında büyük rol oynar. 2014 tarihli bir araştırmanın sonuçlarına göre D vitamini eksikliği ve dizde osteroartrit gelişimi arasında ilişki bulunmaktadır.

Vücudumuz güneş ışığına maruz kaldığında kendi D vitaminini üretse de güneşin zararlı morötesi ışınlarını almak bazıları için endişe verici olabilir. Bunun için D vitamini içeriği güçlendirilmiş yoğurt ve süt ürünlerini tüketebilir, somon, ton balığı gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısı yiyebilirsiniz.

C vitami kolajen üretimi için gerekli olduğundan diz ağrısına karşı vitaminlerden biridir. Kolajen dizdeki tendonlarda bulunan destekleyici bir proteindir. Araştırmalara göre C vitaminini beslenmeyle daha çok almak kemik iliği lezyonlarını azaltır ve dizde osteoartrit riskini düşürür. C vitamini alarak diz sağlığınızı desteklemek için daha çok yeşil ve kırmızı biber, brokoli, ıspanak, domates, patates, portakal, çilek, kivi ve greyfurt tüketebilirsiniz.

Eğer diz probleminiz romatoid artrit kaynaklıysa ve metotreksat alıyorsanız günlük beslenme planınıza folik asit eklemeniz gerekebilir. Çünkü bu ilaç artrit ve diz ağrısına karşı iyi gelse de vücuttaki folik asit depolarını boşaltabilir. Almadan önce doktorunuza danışarak doğru doza karar verebilirsiniz.

Tüm bu vitaminler yararlı olsa da aşırı aldığınızda faydadan çok zarar verebilirler. Örneğin aşırı kalsiyum aldığınızda dokular ve kan damarlarında kireçlenme görülebilir. Bu sebeple takviye dozlarını mutlaka bir sağlık uzmanıyla belirlemeniz önerilir.

İLGİLİ MAKALE

Osteoartrit Sebepleri

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

dizimin altı ve yan tarafı şiş çok da ağrıyor ne yapabilirim?dizimde kireçleme var... devamı