- İçindekiler
- Çocuklarda Diz Ağrısı
- Sebepleri
Çocuklarda Diz Ağrısı
Çocuklarda Diz Ağrısı
İnsan vücudundaki diz eklemi, kemiklerden, kıkırdaktan ve bağdokulardan meydana gelir. Bu parçaların herhangi birinin yaralanması, diz ağrısı ile sonuçlanabilir. Çocuklarda diz ağrısı oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve genelde çok endişelenecek bir durum değildir. Sadece şiddetli bir ağrı bir haftadan uzun süredir devam ediyorsa tıbbi tedaviye başvurulmalıdır. Çocuğun hareketi kısıtlandığında veya çocuğun dizinde kızarıklık veya şişlik olduğunda doktora gidilmelidir. Çocuklarda diz ağrısının, yalnızca bir doktorun tanımlayabileceği birçok sebebi vardır.
Sebepleri
Çocuklarda Diz Ağrısının Sebepleri
Osgood Schlatters Hastalığı: Bu hastalık, çocuklarda diz ağrısının yaygın bir nedenidir ve bacağın ön bölgesinde, diz kapağının altındaki küçük bir yumru ile tarif edilir. Bu hastalık 1903 yılında, önce Osgood sonra Schlatters tarafından bulundu, bu yüzden de Osgood Schlatters hastalığı ismini aldı. Bu hastalığın, yaşları 8 ile 13 arasında değişen kız çocuklarında ve yaşları 11 ile 15 arasında değişen erkek çocuklarında oluştuğu görülür. Erkek çocuklarında, büyüme atılımında oldukları ergenlik yıllarında oluşur ve bacaklardan birisi veya her ikisi birden etkilenebilir. Hemen dizin altında, kaval kemiği (alt bacak kemiği) üzerinde şişlik, aşırı hassasiyet ve ağrı hissedilir. Sorun özellikle koşma, zıplama gibi faaliyetler sırasında veya sonrasında daha belirgin hale gelir. Bir basketbol veya futbol maçından sonra, hatta bir bale dansından sonra bile, genç sporcularda yaygın olarak görülür. Bu hastalığın bir tedavisi yoktur ve genelde bu sorun zamanla kaybolur. Ağrı ve şişlik, çocuğun büyümesi durduğunda ve diz kapağı bölgesindeki bağdokular güçlendiğinde ortadan kaybolur. Ağrıyı en aza indirmek için buz kompresi ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca elastik bandaj da ağrılı yeri korumak için kullanılabilir.
Parapatellar Diz Ağrısı Sendromu: Bu sendromu olan çocuklar, her iki dizdeki patella (diz kapağı) çevresinde belli belirsiz bir ağrı hissederler. Ağrı koşma, dizleri bükme, zıplama, tırmanma gibi fiziksel faaliyetler ile şiddetlenir. Bu sorun, patellanın arka kısmını saran kıkırdak katmanının hasarından kaynaklanır. Direkt olarak diz kapağı üstüne düşmeyle oluşan yaralanmalar ve uzun süre ayakta kalarak yaralı yerin aşırı kullanımı, diz kıkırdağının hasarı ile sonuçlanır. Diz ağrısının şiddetlenmesine katkıda bulunacak tüm faaliyetleri durdurmak gerekir. Diz iltihaplanmasını ve ağrısını azaltmak için, İbuprofen gibi iltihaplanmayı önleyici ilaçlar kullanılır.
Osteokondrit Dissekans: Bu sorunda, dizdeki kıkırdağın bir parçası vücudun geri kalanından ayrılır. Gevşek kıkırdağın bu parçası, dengesizliğe ve diz ekleminde ağrıya yol açar. Çocuklar diz katılaşması, şiddetli ağrı ve şişlik yaşarlar. Diz bile bazen kendini bırakır. Osteokondrit dissekans teşhisi x ışını görüntüsü alınarak konur. Ciddi belirtilere sahip çocuklar, hasarın onarılması için artroskopik ameliyat altına girmek zorunda kalabilirler. Ancak, daha hafif durumlarda sorun kendiliğinden iyileşir.
Patella Çıkığı: Bu sorunda diz kapağı veya patella yerinden çıkar ve diz ekleminin şişmesi ve patella çevresinde ağrı görülür. Ayrıca dizin bozulan hareket yeteneği ve dikkat çekici derecede diz kapağı kayması görülür. Patella çıkığı genelde kız çocuklarında görülür. Patella çıkığı çoğunlukla herhangi bir tedavi gerekmeden eski yerine gelir. Ancak diz kapağını bir içe bir dışa kaymaktan korumak için dizin bir süre hareketsiz kalması gerekir. Hareketsiz kalma tedavisi, dizi 6 hafta düz tutmaktan ve sonrasında dizi güçlendirme egzersizlerinden meydana gelir.
Çocuklarda diz ağrısının yukarıda bahsedilen nedenlerinin yanında, ağrıya neden olan jüvenil romatoid artrit, septik artrit veya kemik kanseri gibi başka nedenler de vardır. Diz eklemlerinde, diz çıkmalarında, kıkırdak kırıklarında ve yırtılmalarında ve diğer yaygın diz yaralanmalarında meydana gelen yardımcı ve çapraz bağdokuların yaralanması da diz ağrısına sebep olabilmektedir.
Diz Ağrısına Radyonfrekansla Acısız Çözüm
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
dizimin altı ve yan tarafı şiş çok da ağrıyor ne yapabilirim?dizimde kireçleme var... devamı
Kiropraktik
Karpal Tünel Sendromundan Kaçınma
Çocuklarda Diz Ağrısı
Bel Zorlanması
Karpal Tünel Sendromu Riskini Neler Artırır?