Günümüzde diş implantları, doğru yer ve kişiler tarafından uygulandığı zaman tartışmasız olarak doğal dişlere en iyi alternatiftir. Geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonunu da beraberinde getirir.
-Diş implantı nedir?
Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacı ile çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış, vida şeklinde yapay diş köküne, diş implantı diyoruz.
-İmplantın avantajları nelerdir?
Diş çekiminden sonra alışılagelen klasik yöntem, yandaki dişlerin kesilerek protez yapılmasıdır. Ancak bu yöntem sağlam dişlerde madde kaybına hatta zamanla diş kaybına ve de bu bölgede kemik kaybına neden olur. Çekilen diş yerine implant ya da implantlar yaparak yukarıda bahsettiğimiz sıkıntıları ortadan kaldırmış oluyoruz.
Günümüzde diş implantları, doğru yer ve kişiler tarafından uygulandığı zaman tartışmasız olarak doğal dişlere en iyi alternatiftir. Geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Oynayan, ses yapan, ağız içinde kayan ve ağrıya sebep olan total-parsiyel protezler, yani takma dişler bile implantlarla daha rahat ve emin kullanılabilir. Ayrıca bazı bireylerde, geleneksel köprü ve protezler, yumuşak doku yaraları, zayıf destek dişler veya kusma eğiliminden dolayı rahat olarak kullanılmamakta veya hiç kullanılmamaktadır.
Bugün implantın 21. Yüzyılda üzerinde en çok çalışılacak olan diş tedavi şekli olduğu anlaşılmaktadır. Doğru teşhis, yeterli bilg, tecrübe ve ekipman ile uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından çok başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.
-İmplant tedavisi hangi vakalarda, ne avantajlar sunar?
Alt çenede dişlerini tamamen kaybetmiş, protez taşıyan hastalar:
Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrıdan (vuruk) ve iyi çiğneyememekten şikayetçidir. Bu şikayet zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir. Bu tip hastalarda implant tedavisi bahsedilen şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi, kemiğin erimesini de durdurmaktadır.
Üst çenede dişlerini tamamen kaybetmiş protez taşıyan hastalar:
Üst protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsalar da protezin damağı kapatan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına neden olabilmektedir.
Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar:
Bu hastaların şikayeti kancalar ile tutulan protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu olarak sayılabilir.
Tek dişini kaybetmiş hastalar:
Bu hastalar tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda kalan hastalardır. Tek bir implantın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı gibi daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasını sağlar.
-İmplantın çeşitleri var mıdır?
Evet. Değişik implant tipleri üretilmiştir. Ancak günümüzde en popüler olan implant tipi "vida” şekilli olanlardır.
-Her hastaya implant uygulanabilir mi?
Diş implantı için ideal adayın genel ve ağız sağlığının iyi olması gerekir. İmplantı desteklemek için çenede uygun kemik yapısı olması gereklidir ve en uygun adaylar sigara kullanmayan, periodontal hastalığı olmayan, sağlıklı diş eti dokusu olanlardır.
İmplantlar, belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Var olan kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir.
Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecej bir yaş limiti yoktur. Genç hastalarımızda kemik gelişiminin tamamlanmasından sonra implant uygulamasını yapmaktayız. Bu süre içinde dişlerin devrilmemesi, dizinin bozulmaması ve karşıt çenedeki dişlerin uzamaması için apareyler ile önlem almaktayız.
-İmplant muayenesinde neler yapılır?
Bu muayene sırasında hastalarımızdan genel sağlık durumları hakkında bilgi alınacak ve gerekli görülürse bir takım tahlilleri yaptırmaları istenebilecektir. Bu aşamada ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağız modelleri de elde edilmektedir.
-İmplant yerleştirilirken acı duyulur mu?
Uygun anestezi yöntemi uygulandıktan sonra hastaların ağrı duyması söz konusu değil. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı, basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Birçok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir.
-İmplantlar yerleştirildikten sonra hemen protez takılabilir mi?
Bazı durumlarda evet. Ancak kalıcı protezin yapılması için implantların kemik ile tam bütünleşmesini sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Ancak bu iyileşme süresinde hastalarımıza uygun bir geçici protez yaparak fonksiyon, estetik ve konuşmalarının düzgün olmasını sağlayabiliyoruz.
-İmplant uygulama kararında yaşlılık dezavantaj mıdır?
Hayır. Sağlık yaştan çok daha önemli bir faktördür. 70-80lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunun olan hastalardan daha azdır. Ayrıca daha yaşlı kişilerin implanta ihtiyacı, gençlerin ihtiyaçlarından daha olasıdır.
Dr. Med. Dent. Laçin Berber
İLGİLİ MAKALE
Öksürmeyi Azaltın ve Kontrol Edin
Op. Dr. Aytun AKTAN
Merabalar ben 3 aydir evliyim dogal korunuyoruz sonradan cocuk olmama riski varmi... devamı
Sinüzite Bağlı Ağız Kokusu
Ağız Kokusu
Hamilelik Öncesi Dişeti Ve Diş Sağlığı Kontrolü Yapılmalı Mı?
Boğaz İltihabına Karşı Evde Etkili Tedavi
Tükürük Bezi Kanseri