Nedir
Doktorunuz Doku Genişletmeyi Önerirse
Doku genişletme, vücudun herhangi bir alanında rekonstrüksiyon uygulaması için vücudun fazla cilt oluşturmasını sağlayan oldukça basit bir işlemdir. Silikon bir balon genişleyici tedavi edilecek alanın yanından cildin altına yerleştirilir, ardından bu balon yavaş yavaş tuzlu suyla doldurulur. Böylece cilt genişler ve büyür. Bu işlem genellikle göğüsün alınmasının ardından tekrar yapılandırılması için kullanılır; fakat bu işlem doğum kusurları, kaza veya ameliyat ve bazı belirli kozmetik işlemler nedeniyle oluşan cilt hasarlarının tedavisinde de kullanılır.
Eğer doktorunuz doku genişletilmesini öneriyorsa, bu makale sayesinde işlemin uygulanma zamanına, nasıl uygulanacağına ve sonuçlarına ilişkin bilgiler edinebilirsiniz. Bununla beraber işlem büyük ölçüde kişisel durumunuza bağlı olduğu için bütün sorularınız cevaplanmayabilir. Eğer işleme ilişkin anlamadığınız bir nokta varsa cerrahınıza bu konuya ilişkin soru sormaktan çekinmeyin.
Uygun Adaylar
Doku Genişletme İşlemi İçin En Uygun Adaylar
Bebeklerden yaşlı erkek ve kadınlara kadar fazla deriye ihtiyacı olan hemen hemen herkes bu doku genişletme işleminden faydalanabilir.
Bu işlem genellikle kadınlarda doğal göğüs görüntüsünü korumak amacıyla kalıcı implantları tutmak amacıyla göğüs rekonstrüksiyon ameliyatlarında kullanılır. Bu işlem aynı zamanda saç büyümesinin, kaybolan dokunun vücudun diğer bölgelerinden alınan deriyle değiştirilmesini zorlaştırdığı durumlarda saç derisinin bazı bölümlerini tedavi etmekte ve yeniden konumlandırmakta kullanılabilir. Doku genişletme genellikle yüz, boyun, eller, kollar ve bacaklarda uygulandığında harika sonuçlar verir.
Doku genişletme işleminin sırt, gövde veya cildin kalın olduğu diğer alanlarda uygulanması zor olabilir. Eğer etkilenen alan ciddi anlamda zarar görmüşse veya yara izi varsa sağlıklı cilt birincil hedef olduğu için doku genişletme seçenek değildir.
Avantajlar ve Dezavantajlar
Doku Genişletme İşleminin Avantajları Ve Dezavantajları
Son yıllara kadar cerrahlar hasar gören dokuları onarmak için cilt flap ve cilt greft işlemleriyle sınırlıydılar. Bununla birlikte doku genişletme en fazla avantajı bulunan tekniktir.
İlk olarak doku genişletme, mükemmele yakın renk, yapı ve saç üretme kalitesi sağlar. İkincisi, cilt donör alanındaki kan akışına ve sinirlere bağlı olduğu için bu cilt bölgesinin ölme ihtimali vardır. Ayrıca cilt bir alandan diğer bir alana taşınmadığı için yara izleri daha belirsizdir.
Diğer taraftan, doku genişletmenin önemli bir dezavantajı vardır. Bu da ek cildin büyüyebilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekir. Onarımın yapıldığı alana bağlı, doku genişletme üç ila dört ay sürebilir. Bu süreçte genişletici kötü bir şişlik oluşturabilir. Bununla birlikte bu şişlik göğüs ameliyatları için önemsiz olabilir; fakat saç derisi veya vücudun diğer bölümlerinde tedaviye ihtiyaç olan kişilerde bu şişlik oldukça fark edilebilirdir. Dahası bu işlem balonu şişiren tuzlu su iğneleri için cerrahınızı düzenli olarak ziyaret etmenizi gerektirir. Bazı kişiler verdiği sıkıntılar ve genişleticinin açıkça görünmesi nedeniyle başka yöntemleri düşünür.
Op. Dr. Ercan KÖSE
Ben 6sene önce rahim genişletme ameliyatı oldum ameliyattan sonra hamile kalamadim ve ara kanamalarim var ameliyat olmadan önce 3dusuk yaptım rahmin d... devamı
Meme Rekonstrüksiyonu: Ameliyat Öncesi Doktor Randevularında Sorulacak Sorular
Meme Rekonstrüksiyonu Riskleri Ve Güvenlik Bilgileri
Meme Rekonstrüksiyonu Aşamaları
Flep Ameliyatıyla Meme Rekonstrüksiyonu
Meme Rekonstrüksiyonu: Ameliyatı Öncesi Bilmeniz Gerekenler