- İçindekiler
- Nedir
- Dövme Nasıl Yazılır
- Riskleri Bilin
- Hazır Olduğunuzdan Emin Olun
- Güvenlik Önlemleri Konusunda Israr Edin
- Dövmenizin Bakımına Dikkat Edin
Nedir
Yeni yaptırdığınız bir dövmeyle ilk birkaç saat içinde gurur duyabilirsiniz ama dövmeye sahip olmanın bu kolaylığı sizin bu vücut sanatıyla ilgili sağlıklı kararlar almanızı engellemesine izin vermeyin. Bir dövme yaptırmadan önce, barındırdığı riskleri bildiğinizden emin olun. Aynı zamanda, dövme yaptırmanın sizin için doğru karar olduğundan da emin olun.
Dövme Nasıl Yazılır
Dövme, cildinizin en üst tabakası içine iğneler aracılığı ile sokulan pigmentlerle cildiniz üzerinde yapılan kalıcı bir iz veya tasarımdır. Genellikle, dövme sanatçısı, daha çok, cildi art arda delen bir veya daha fazla iğneye sahip bir dikiş makinesi gibi davranan elde kullanılan bir makine kullanmaktadır. Her delme işlemi ile iğne küçük mürekkep damlacıklarını yerleştirmektedir. Anestezi kullanılmadan gerçekleştirilen bu işlem az miktarda kanamaya ve hafif ila potansiyel olarak önemli derecede ağrıya neden olabilir.
Riskleri Bilin
Dövmeler cildin bütünlüğünü bozar; bu da cilt enfeksiyonları ve diğer komplikasyonların mümkün olduğu anlamına gelir. Belirgin riskler şunlardır:- Alerjik reaksiyonlar. Dövme boyaları,özellikle kırmızı, yeşil, sarı ve mavi boyalar alerjik cilt reaksiyonlarına, örneğin dövme yerinde kaşıntılı bir döküntüye yol açabilir. Bu durum dövme yaptırdıktan yıllar sonra dahi ortaya çıkabilir.
- Cilt enfeksiyonları. Dövme sonrasında kızarıklık, şişlik, ağrı ve iltihap benzeri bir drenaja neden olabilen bir cilt enfeksiyonu oluşması mümkündür.
- Diğer cilt sorunları. Bazen dövme mürekkebi etrafında granülom denilen tümsekler oluşur. Dövme yaptırma aynı zamanda keloidlere de neden olabilir (Skar dokusunun aşırı büyümesiyle oluşan yüksek alanlar).
- Kanla taşınan hastalıklar. Dövmenizin yapılışında kullanılan ekipman enfekte kanla kirlenmişse,tetanoz, hepatit B ve hepatit C dahil çeşitli kanla taşınan hastalıklara yakalanabilirsiniz.
- MRG komplikasyonları. Nadiren, dövmeler veya kalıcı makyaj, manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) esnasında etkilenen bölgede şişme veya yanmalara neden olabilir. Bazı durumlarda, dövme pigmentleri görüntünün kalitesi bozabilir; gözünde kalıcı eyeliner kullanan bir kişinin MRG çektirmesi durumunda olduğu gibi.
Hazır Olduğunuzdan Emin Olun
Bir dövme yaptırmadan önce, bu kalıcı vücut sanatını gerçekten isteyip istemediğinizi kendinize sorun. Eğer emin değilseniz ve bir gün pişman olacağınızdan endişeliyseniz, kendinize düşünmek için biraz daha zaman tanıyın. Kendinizi dövme konusunda baskı altına almaya izin vermeyin ve eğer alkol veya uyuşturucuların etkisi altındaysanız dövme yaptırmayın.
Dövme yaptırmakta hala kararlıysanız dövme yaptıracağınız bölgeyi dikkatlice seçin. Dövmenizin görünür olmasını mı yoksa giysinizin altında saklı olmasını mı istediğinizi göz önünde bulundurun. Aynı zamanda, gebelikte kilo alma da dahil kilo alma, dövmenizin görünümünü deforme edebilir ya da görüntüsünü etkileyebilir.
Güvenlik Önlemleri Konusunda Israr Edin
Dövmenizin güvenli bir şekilde yapılmasından emin olmak için aşağıdaki soruları cevaplayın:- Dövmeyi kim yapacak? Dövmeyi kendi kendinize yapmayın veya eğitim almamış bir arkadaşınızın yapmasına izin vermeyin. Sadece uygun şekilde eğitimini almış çalışanları bulunan saygın bir dövme stüdyosuna gidin. Yönetmelik gereksinimlerinin ve lisans standartlarının bölgeden bölgeye değiştiğini unutmayın. Yerel lisanslama ve düzenlemeler hakkında bilgi için ilgili şehir, ilçe veya devlet sağlık bölümlerine başvurun.
- Dövme sanatçısı eldiven giyiyor mu? Dövme sanatçısının ellerini yıkadığından ve her işlem için temiz bir çift eldiven giydiğinden emin olun.
- Dövme sanatçısı uygun ekipman kullanıyor mu? Dövme sanatçısının iğne ve tüpleri işleminize başlamadan önce kapalı (mühürlü) paketlerden çıkardığına emin olun. Herhangi bir pigment, kalıp ya da kabın da kullanılmamış olması önemlidir.
- Dövme sanatçısı tek kullanımlık olmayan ekipmanı sterilize ediyor mu? Dövme sanatçısınınmüşteriden müşteriye geçmeden tek kullanımlık olmayan ekipmanların tümünü sterilize etmek için bir ısı sterilizasyon makinesi (otoklav) kullandığından emin olun. Otoklavla sterilize edilemeyen çekmece kulpları, masalar ve lavabolar da dahil araç ve gereçler, her kullanımdan sonra ticari bir dezenfektan veya çamaşır suyu çözeltisiyle dezenfekte edilmelidir.
Dövmenizin Bakımına Dikkat Edin
Yeni yaptırdığınız dövmenize yapacağınız bakım yapılan işin türüne ve boyutuna bağlıdır. Ama genellikle, şunlara ihtiyacınız olacaktır:- 24 saat sonra bandajları çıkarın. İyileşme sürecinde dövme yapılan cilde antibiyotik bir merhem uygulayın.
- Dövme yapılan cildi temiz tutun. Düz bir sabun ve suyla nazikçe temizleyin. Banyodayken, yeni dövme yapılan cilt üzerine doğrudan su tutmayın. Hafifçe ovmadan temizleyin.
- Nemlendirici kullanın. Günde birkaç kez hafif bir nemlendirici uygulayın.
- Güneş maruziyetinden kaçının. En az birkaç hafta dövme yapılan bölgeyi güneşten uzak tutun.
- Yüzmekten kaçının. Deliklerin iyileşme aşamasında, havuz, sıcak küvet, nehir, göl ve diğer su kaynaklarından uzak durun.
- Giysilerinizi dikkatlice seçin. Dövmenize yapışabilecek bir giysi kullanmayın.
- İyileşme için 2 hafta kadar bekleyin. Enfeksiyon riskini artıracağından ve tasarıma zarar vereceğinden ve skar oluşumuna neden olacağından yara kabuklarına dokunmayın.
Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN
Kalp kapakları çökelmişse ne yapılır ve nasıl önlem alınır riski nekadardır... devamı
Güneşin Azı Karar Çoğu Zarar
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Dövmeler: Riskler Ve Önlemleri Anlama
Dövmenin Riskleri Nelerdir?
Dövmenin Bakımının Yapılması