Nedir

Down sendromlu bebekler, kaslarını daha fazla geliştirmek, kuvvet ve öğrenmeyi artırmak için genelde fizik terapiye ihtiyaç duyarlar. Down sendromlu bebekler, güçlendirme egzersizleri yapması için lisanslı bir fizik terapiste muayene ettirilebilir. Ama anne babalar da çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için çocuklarıyla egzersiz yapabilirler.

Baskı Uyarımı

Bebeğinizin ellerine ve ayaklarına derin baskı uygulamak bebeğinizde olumlu uyarılma yaratır. Özellikle ayak baş parmağının altına ve parmak uçlarına baskı yararlı olabilir. Baskı uygularken topuktan parmaklara ve avuç içinden parmak uçlarına ovuşturduğunuzdan emin olun.

El ve Ayak Uyarımı

Alt değiştirme veya normal oyun zamanında çocuğunuzun ellerini ve ayaklarını hareket ettirerek ona egzersiz yaratın. Bu aynı egzersiz parmaklar ve ellerle yapılabilir. Ayrıca ellerini ve ayaklarını çeşitli şekillerde birlikte de ovuşturabilirsiniz. Sol ayağı ve sol eli ovuşturun, sonra sağ ayağı ve sağ eli ovuşturun, ardından iki eli ve iki ayağı birlikte ovuşturun. El ve ayakları birlikte sandviç yapmak da çocuğunuz için yararlı olan eğlenceli bir oyundur çünkü elleri ve ayaklarını vücudunun merkezine getirirsiniz.

Kavrama Egzersizleri

3-4 aylıkken bebeğiniz nesnelere uzanıp kavramaya başlayabilir. İstediği bir nesneyi uzatarak ve elini etrafına koyarak ona yardımcı olabilirsiniz. Kendi kendine kavramayı öğrendiğinde nesneyi ona vermeyin, bunun yerine onun ulaşabileceği bir yere koyun.

Yuvarlanma Egzersizleri

4-5 aylıkken bebeğiniz yuvarlanmak için çabalamaya başlayabilir. Çocuğunuzu bir battaniye veya havlu üstüne koyarak, onu ileri geri yuvarlayarak, onu yuvarlanma hareketine alıştırarak ona yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzu, her seferinde battaniyenin bir ucunu hafifçe kaldırarak yuvarlayın, battaniyenin diğer tarafına yuvarlanmasını sağlayın. Çocuğunuz harekete gitgide alıştıkça yavaş yavaş yuvarlanma sayısını artırabilirsiniz.

Sırt Kuvvetlendirme

Çocuğunuzu dizlerinizin üstündeyken hoplatmak sırt kaslarının kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır çünkü kendini dengede tutmak için onları kullanamaya zorlanacaktır. Onu gövdesinden tuttuğunuzdan emin olun; kollarının altından tutmayın. Bu egzersiz o yürürken de devam ettirilebilir. Çocuğunuz kucağınızdayken ağırlığını bir buttan öteki buda değiştirebilirsiniz, bu onun her değişiklikte kendini düzeltmesine neden olur. Bu egzersiz büyük bir topun üstünde de gerçekleştirilebilir.

Dr. Canan YILDIRIM

mrb canan hanım.16 aylık down sendromlu bebeğimiz var ve gecenlerde beyninde sıvı toplanma şüphesi üzerine mr istendi.mr sonucunda üçüncü ventrikül ve... devamı