Evde Yapılacaklar
Down Sendromlu bir çocuğun anne veya babası olarak çocuğunuzun gerçek potansiyeline ulaşmasına yardımcı olacak şekilde çok önemli bir rol üstlenebilirsiniz. Ailelerin çoğu kendi çocuklarını büyütmeyi tercih ederken, bazı ailelerse evlat edinirler. Destek grupları veya kurumları ailelere en iyi kararı vermeleri için yardımcı olmaktadırlar.
Down Sendromlu bir çocuk sahibi olmak zorluklarla dolu bir durumdur. Yaygın olarak görülen bıkkınlıklar ve sıkça yaşanan iniş çıkışlar büyük yorgunluklara neden olur. Çocuğunuzu sevmek ve onun ihtiyaçlarına cevap verecek enerjiye sahip olmak için kendinize iyi bakmalısınız. Daha fazla bilgi için Bakıcıya İpuçları konusuna göz atabilirsiniz.
Temel Beceriler
Gelişimin Kilometre Taşları ve Belli Temel Becerilerin Kazanılması
Sabırlı olun ve küçük çocuğunuzu yan dönebilme, oturma, ayağa kalkma ve konuşma gibi temel gelişim becerilerini yaptığında cesaretlendirin. Çocuğunuzun bu kilometre taşlarına erişmesi diğer çocuklarınkinden daha fazla vakit alabilir. Ancak onun başarılarını takip o kadar önemli ve heyecanlıdır ki…
Küçük çocuğunuzu (hatta 3 yaşında iken) bir erken eğitim programına yazdırın. Bu programlarda çocuğunuzun gelişimini izleyip ona cesaret verme konusunda eğitilmiş personel bulunmaktadır. Civarınızda ulaşabileceğiniz programlarla ilgili olarak doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Kendi kendine yiyebilme ve giyinebilme gibi temel becerilerin edinilmesi Down Sendromlu çocuklarda biraz daha uzun zaman alır. Pratik yapmak için her gün biraz daha fazla zaman ayırın ve çocuğunuzun bu işleri öğrenmesi esnasında daima olumlu bir tavrı muhafaza edin.
Çocuğunuzu öğrenmesi, sosyalleşmesi ve fiziksel olarak aktif olması için cesaretlendirin. Mesela çocuğunuzu aynı yaştaki diğer çocukların devam ettiği sınıflara yazdırın. Düşünme becerisini, işleri zorlaştırmadan uyarmak için en iyi yolu bulmaya çalışın. Ancak unutmayın çocuğun zorluklarla karşılaşması ve hatta bazen başarısız olması da normaldir.
Okul Konusu
Okul Konusu
Down Sendromlu çocukların çoğu normal sınıflara kabul edilirler. Çocuğunuz, kendi durumuna uygun hale getirilmiş müfredata ihtiyaç duyabilir ve bazen de “özel sınıfa” devam etmesi gerekebilir.
Çocuğunuzun eğitimiyle ilgilenin, eğitim sürecinin bir parçası olun. Down Sendromu gibi engelli çocukların da eğitim alması yasal bir haktır. Bu konudaki yasalar aynı zamanda bir veli olarak sizin eğitim hakkında bilgilendirilme ve çocuğunuzun eğitimi ile ilgili kararlara katılma haklarınızı korumaktadır.
Gelişimi
Ergenlik, Gençlik ve Yetişkinlik
Çocuğunuz ergenliğe eriştiğinde, uygun tuvalet ve hijyen şartları önem kazanmaya başlar. Akranları arasında kabul görme ve öz saygı ergin ya da genç bireyin bu hususlarda sergilediği durumlardan etkilenir.
Down Sendromlu gençlerin ve yetişkinlerin sosyal ihtiyaçları ise diğer herkesle aynıdır. Çocuğunuza uygun sosyal beceri ve davranışları öğreterek sağlıklı ilişki kurmasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzu okul ve topluluk faaliyetlerine katılması için cesaretlendirin. Sağlıklı arkadaşlar kurmak için fırsatlar sağlamak çocuğunuzun mutluluğu ve aidiyet duygusu için çok önemlidir.
Aynı zamanda çocuğunuzun karşılaştığı sosyal zorluklar ve hassasiyetlerin de farkında olmalısınız. Çocuğunuzu sağlıklı yetişkinlik ilişkilerine hazırlamaya erkenden başlayın.
- Kendi bedenine ve başkalarının bedenlerine saygı duymayı öğretin.
- Ahlak ve inançlar hakkında uygun bir şekilde konuşun
- Dürüst ve onun anlayabileceği uygunlukta cinsel eğitim almasını sağlayın. Cinselliğin üreme ve duygusal tarafları hakkında konuşun.
- Cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan korunmak için doğum kontrol metotları ve kendi kendine yapabileceği cinsel uygulamaları onunla tartışın.
Çocuğunuz ergenlik döneminde iken onun gelecekteki hayatı ile ilgili düzenlemeleri planlamaya başlayın. Down Sendromlu birçok kişi yetişkin olarak destek hizmetleri ile grup evlerinde ya da apartman dairelerinde bağımsız bir şekilde yaşayabilmektedir. Ancak grup evlerinde ya da bu şekilde toplu yerlerde yaşamak için kendi başına yeme, giyinme, banyo yapabilme gibi kendi kendine yetecek becerilerin kazanılmış olması gerekmektedir.
Down Sendromlu bir yetişkin ev dışında çalışma ve sosyal aktivitelerde bulunma gibi imkanlardan faydalanmaktadır. Sürekli öğrenerek aktif bir hayat tarzına sahip olmak Down Sendromlular dahil herkese kendisini güçlü ve hayatını anlamlı hissettirir. Yetişkin bakım evleri de bir seçenek olabilir elbette. Egsersizi ön plana çıkaran aktiviteler de bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Yetişkinleri ilgi duyabilecekleri resim gibi bir sanat dalı ya da hobilere teşvik edin.
Ergin ya da yetişkin Down Sendromlu yakınınızın bilhassa anne-baba gibi bir aile bireyinin ölmesi gibi bir kayıptan ya da rutin içersindeki bir üzüntüden sonra yüksek depresyon riski altında bulunduğunun farkında olun. Genellikle, davranışlardaki değişiklik bir problemin ilk işaretidir. Bu kişilerde bir depresyon işareti fark ederseniz, uzmanlara danışın.
Riskleri Neler Arttırır
Op. Dr. Aytun AKTAN
Mrb hocam ben 1 buçuk yıllık evliyim yalnız bende adet gecikmesi genelde oluyor esimle korunmuyoruz bebek istiorz bu ay 15 gün gecikmem var genelde ol... devamı
Pfoa Maddesi Çocukların Bağışıklık Sistemini Zayıflatabilir
Çocuklarda Dehb
Riskleri Neler Arttırır
Fiziksel Aktivite Çocukların Beyin Fonksiyonunu Artırıyor
Çocuklarda Apandisit Daha Çabuk Patlıyor