VİDEO: DOWN SENDROMU
Bunun dışında bir takım genetik farklılıklar da söz konusudur. Yani, kromozom sayısının farklı olması dışında, kromozomlar arası alışverişler olabilmektedir. Özellikle 14-21 kromozom arasında translokasyon denilen bir takım alışverişlerle, genetik materyaller birbirleri arasında taşınabilmektedir. Ya da 46 kromozom içeren hücrelerle 47 kromozom içeren hücreler bir arada bulunabilmektedir. Esas olarak bu tarz genetik değişiklikler nedeniyle down sendromu ortaya çıkabilmektedir.
VİDEO: FETÜS GELİŞİMİ
İlk döllenmenin, yani spermle yumurtanın birleştiği andan sonra ortaya çıkan zigotun, yani anne hamile kaldığı andan itibaren anne karnında oluşan yeni mekanizmaların genetik değişiklikler göstermesi sonucu oluşmaktadır. Bu hastaların anne babaları normal yapıdadır ve bu nedenle tekrarlama riski yüksek değildir. Yani bir bebekte down sendromu olduğu halde ikinci kardeşte olmama ihtimali daha yüksektir.
Riskleri Neler Arttırır
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı
Down Sendromu Nedir?
Down Sendromlu Bebek Doğumunda Anne Yaşı Rol Oynar Mı?
Down Sendromunun Altında Yatan Nedenler Nelerdir?
Down Sendromu Nasıl Bir Hastalıktır?
Yeni Doğanlarda Down Sendromunun Belirteleri Nelerdir?