Düşük Hemoglobin Sayısı
Düşük hemoglobin seviyesi, kandaki oksijen taşıyan hemoglobin protein konsantrasyonu seviyesinin düşük olması demektir. Hemoglobin (Hb veya Hgb), kırmızı kan hücrelerinin esas bileşenidir.
Düşük hemoglobin seviyesinin tanımı genel olarak erkekler için her bir desilitre kanda 13.5 gramdan (her bir litre kanda135 gram) ve kadınlar için ise her bir desilitre kanda12 gram(1 litrekanda120 gram) seviyesinden daha düşük olmasıdır. Düşük hemoglobin seviyesi çocuklarda ise yaş ve cinsiyete göre değişir. Düşük hemoglobin eşiği, bir tıbbi uygulamadan diğerine farklılık gösterebilir.
Hemoglobin seviyesinin düşük olması, kan testlerinde yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Düşük hemoglobin birçok vakada normalin çok az altındadır. Dolayısıyla önemli değildir ve belirtilere de neden olmaz. Hemoglobin düşüklüğüne anormallikler veya hastalıklar da yol açabilir. Bu tür durumlarda hemoglobin seviyesi düşüklüğü, anemi olarak adlandırılır.
Sebepler
Normal Hemoglobin Sayısı
Düşük hemoglobin seviyesi, her zaman hastalık belirtisi değildir; bazı kişiler için bu, normal bir durumdur. Adet gören genç kadınlarda hemoglobin seviyesi düşük olabilir. Hamile kadınlar da hemoglobin sayılarının düşük olduğu durumları yaşarlar.
Hastalık ve Benzeri Durumlarla İlişkili Hemoglobin Düşüklüğü
Hemoglobin seviyesinin düşük olması, vücudunuzda çok az kırmızı kan hücresi üretilmesine neden olan hastalıklarla ve durumlarla bağlantılı olabilir. Bu durum; vücudunuz normalden daha az kırmızı kan hücresi ürettiğinde veya bünyeniz kırmızı kan hücrelerini ürettiğinden daha hızlı bir şekilde yok ettiğinde meydana gelir. Kan kaybı yaşamanızda da aynı sonuca yol açar.
Vücudunuzun normalden daha az kırmızı kan hücresi üretmesine neden olan hastalıklar ve durumlar şunlardır:
- Aplastik anemi
- Kanser
- HIV enfeksiyonu için anti-retroviral ilaçlar ve kanser ve benzeri durumlar için kullanılan kemoterapi ilaçları, belli ilaç tedavileri
- Siroz
- Hoçkin lenfoma
- Hipotroidizm
- Demir eksikliği anemisi
- Böbrek hastalığı
- Kurşun zehirlenmesi
- Lösemi
- Çoklu miyelom
- Miyelom sendromu
- Hoçkin dışı lenfoma
- Vitamin eksikliği anemisi
Vücudunuzun, kırmızı kan hücrelerini olması gerektiğinden daha hızlı bir şekilde yok etmesine yol açan hastalıklar ve durumlar şunlardır:
- Dalak büyümesi
- Porfirya
- Orak hücre anemisi
- Talasemi
- Vaskülit
Düşük hemoglobin seviyesi, aşağıdaki nedenlerle meydana gelen kan kayıplarından da kaynaklanabilir:
- Yaralanmalardaki kanamalar
- Sindirim veya idrar yollarındaki kanamalar
- Sık kan verme
- Ağır adet dönemleri
- Burun kanaması
Doktora Ne Zaman Gitmeli?
Hemoglobin düşüklüğü, tam kan sayımında ortaya çıkar. Eğer testleriniz sizde hemoglobin seviyesinin düşük olduğunu gösterirse, doktorunuza bunun en anlama geldiğini sorun.
Doktorunuzla Görüşmenizi Gerektiren İşaret ve Belirtiler
Sizde hemoglobin seviyesinin düşük olduğunu gösteren işaret ve belirtiler bulunuyorsa doktorunuzdan randevu alın. Bu belirti ve işaretler şunlar olabilir:
- Egsersiz ve aktivite esnasında normalden hızlı kalp atışları
- Yorgunluk
- Nefes darlığı hissi
- Normal aktivitelerde enerji eksikliği
- Deri solgunluğu
Doktorunuz, sizde hemoglobin düşüklüğü veya belirtilerinize başka bir şeyin sebep olup olmadığını anlamak için bir tam kan sayımı testi yaptırmanızı isteyecektir.
Talasemi Taşıcılığı Ve Gebelik
Prof. Dr. Sinan ZEREN
kıromozom sorunumvar sprm sayım düsük 2 milyon ve kalitesiz genetik test yaptırdım bozuk cıktı 23ve 31ci kıromon doğuştan dediler 5kez tüp bebek yaptı... devamı
Hemofili Gen Tedavisinden Umut Verici Haberler
Ferritin Testi
Anemi Hakkındaki Söylentiler Ve Gerçekler
Anemi (Kansızlık)
Orak Hücre Anemisi