- İçindekiler
- Düşük Yapmak
- Üzüntü Süreci
- Üzüntüyü Uzaklaştırmak
- Baba Adaylarının Ruh Hali
- Destek Alınmalı Mı
- Tavsiyeler
Düşük Yapmak
Düşük yapmak veya ölü doğum yapmak çok travmatik bir durum olabilir. Bu, sizi yalnızca fiziksel olarak değil, aynı zamanda duygusal olarak da zorlayan bir durumdur. Vücudunuz düşükten sonra nispeten daha çabuk iyileşse de, ruhsal olarak iyileşmeniz daha uzun zaman alabilir. Düşük yaptıktan sonra birçok kadın hisleriyle ilgilenmek istemese de, bunlarla yüzleşmek sizin bu durumdan kurtulmanıza ve daha güçlü bir kişilik sahibi olmanıza fayda sağlayabilir.
Üzüntü Süreci
Düşükten sonraki hamilelik kaybıyla birlikte çiftlerin üzüntü içersinde bulunmaları gayet normal bir durumdur. Ne yazık ki sıklıkla dışa yansıtılan üzüntü bardağın taşmasına yol açacak zayıflık işaretleri olmaktadır. Yakınlarınıza karşı güçlü görünmek istiyor olsanız bile, düşük gibi bir kaybın ardından üzülmenin son derece insani bir duygu olduğunu unutmayın.
Bu durumda kadının ve eşinin bu yaslı günlerinin ne kadar süreceği çiftten çifte farklılık gösterir. Düşük ya da ölü doğum yapılması durumunda da üzüntü aynı şekilde akut olabilir. Üzüntünüzün süresini sadece siz belirleyebilirsiniz.
Üzüntüyü Uzaklaştırmak
Üzüntü, sadece düşük yapmaktan ileri gelmez. Hamilelik kaybı yaşayan kadınların bildirdikleri başka duygular ise depresyon, yalnızlık ve soyutlanmadır. Bu duyguların yaşanması her ne kadar normal bir durum ise de, duygularınızdan dolayı günden güne bu durumlarla başa çıkmada zorluklar yaşıyorsanız, size sağlıklı hizmeti veren kişilerle görüşmek isteyebilirsiniz. Bu tür duygularınız günlük faaliyetlerinizi etkilemeye başladığında depresyon işaretleri ortaya çıkmış demektir. Bu ise profesyonel müdahale gerektiren bir sağlık problemidir.
Beklenmedik hamilelik kaybında yaşanan bir diğer yaygın duygusal durum ise kendini suçlu hissetmedir. Kadınların çoğu düşükten önce yaptıkları bir şeyi yapmamış olsalardı, merdivenden çıkmamak gibi, düşük yapmayacaklarına inanırlar. Bu düşünceler haftalarca zihinlerinde yankılanır öyle ki düşük üzüntüsünü atlatmaları zorlaşır.
Hamilelik kaybı kadınların yakın dostları bile olsa diğer hamile kadınlara karşı kızgın ve kıskanç olmalarına da yol açar. Bu duygular başta her ne kadar korkutucu derecede kötü olabilirse de eninde sonunda hafifler ve geçer.
Baba Adaylarının Ruh Hali
Hamilelik erkekleri partnerleriyle konuşma hususunda sinirli hale getirir. Sadece bebek için üzülmezler, aynı zamanda eşleri için de üzülürler. Düşüğün ardından eşinizi konu hakkında konuşmakta isteksiz ve sizi üzmekten korkar bir halde bulabilirsiniz. Şayet düşük hakkında konuşmaya hazır değilseniz eşinize karşı dürüst olun ve bunu ona söyleyin. Fakat karşılıklı konuşmak istediğinizi de ona bunu bildirin.
Düşükten sonra çiftlerin ilişkisi bariz bir şekilde bozulabilir. Böyle önemli bir kayıpla başa çıkmak bireylerin içlerine kapanmasına ve birbirlerinden uzak durmasına neden olabilir. Kaldı ki bu dönem onların birbirlerinin desteklerine en çok ihtiyaç duydukları dönemdir. Düşükten sonra çiftlerin hislerini birbirlerine açması oldukça zordur fakat hâlihazırda ilişkiniz üzerinde çok fazla stres varsa, üzüntünüzle başa çıkmanız ve eşinizle aranızdaki iletişimin iyileşmesine yardımcı olacak bir danışmana başvurmanız gerekir.
Destek Alınmalı Mı
Bir hamilelik kaybının duygusal boyutu ile başa çıkmak kolay değildir. Dostlarınız ve aileniz bu zor zamanlarda destek alabileceğiniz en doğru kişilerdir. Ama en çok destek almak istediğiniz kişiler bazen sizi ihmal ederek durumu daha da kötüleştirebilirler. Bu durum sizde acı ve kızgınlığa hatta onlardan uzaklaşmaya sebep olsa bile, unutmayın ki belki de onlar sizi kırmaktan ve üzmekten korktukları için konunun üzerinde durmaktan kaçıyorlardır. Tıpkı eşinize olduğu gibi dostlarınıza ve aile üyelerine karşı da dürüst olun. Düşükle ilgili konuşmayı istediğinizde de istemediğinizde de ruh halinizi onların bilmesini sağlayın.
Düşükten sonra gidebileceğiniz bir başka yer ise destek gruplarıdır. Düşük sonrası durumlarla başa çıkmakta olan diğer kadınlarla veya çiftlerle konuşmak da soyutlama ve yalnızlık duygularının kırılmasına yardım edebilir. Bir terapistle görüşmek de sizin için faydalı olabilir.
Tavsiyeler
Düşükle başa çıkmaya yardımcı olabilecek diğer ipuçları:
- Yazma: Blog ya da gazete/dergilerin okuyucu köşelerine yazarak duygularını dışa vurmak isteyenler için mükemmel bir yoldur. Çünkü bu tarz mecralar gerçek hislerinizi ifade etmek ve paylaşmak için iyi bir ortamdır. Araştırmalar, üzüntülü zamanlarda yazıp paylaşmanın iyileşme süresini de hızlandırdığını ortaya koymuştur.
- Bazı Kurallar Belirleyin: Ailenizin ve arkadaşlarınızın, sizin diğer kadınların hamilelikleri ve hamilelik kayıplarıyla alakalı bir şeyler duyduğunuzda kendinizi nasıl hissettiğinizi bilmeleri zordur. Çevrenizdekilerin konuşmasını istemediğiniz konuları net bir şekilde dile getirin.
- Uzaklaşın: Şayet hamilelik kaybınızla yüzleşmek istemiyorsanız, yüzleşmeyin. Başka konulara yoğunlaşmak için işten izin alın, yapabiliyorsanız eşiniz için de boş zaman ayarlayın ki böylece birlikte olabilirsiniz.
- Anma: Çocuğunuzla iletişim kurmak negatif durumları pozitife çevirerek üzüntülerinizden uzaklaşmanızı sağlar. Bazı ebeveynler çocukları için bir anma ayini tertip etmeyi tercih ederken, bazıları ise yerel bir parkta veya kendi bahçelerinde onun adına bir ağaç dikmeye karar vermektedirler. Hatta bazıları tecrübelerini yazarak ya da bir web sitesi açarak diğerleri ile paylaşmayı seçmektedirler.
Doğum Korkusu Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Iyi günler hocam ben 3 aylik evliyim ve evlendikten sonraki adet süreçteki agrilarim artti ve adetime yakin da kahverengi Beyaz bazen açik renkte sivi... devamı
Antidepresanlar Hakkındaki Gerçekler
Kalp Krizi
Depresyon Tedavisinde Vagus Siniri Uyarımı
İç Kaynaklı Depresyon
Doğum Sonrası Depresyon