Ülseratif kolit enflamatuar bağırsak hastalığının ana türlerinden biridir. Beslenmede yapılacak değişiklikler hastalığın seyrinde önemli fark yaratır. Özellikle ülseratif kolit hastalığında kaçınılması gereken gıdalardan uzak durmak belirtilerin sıklığını ve şiddetini ciddi derecede azaltacaktır. Hastalığın belirtileri arasında karın bölgesinde huzursuzluk, ishal ve iştah kaybı bulunur.

Ülseratif kolitin nedeni tam olarak bilinmese de doktorlar hastalığın sebebinin gıda olmadığından emindir. Ancak bazı gıdaları tüketmek belirtilerin alevlenmesine yol açar. Her hasta her gıdaya aynı şekilde tepki vermez. Dolayısıyla genel önerileri takip edebilirsiniz ancak yediklerinizin sizdeki etkilerine dikkat ederek beslenme listenizi kişiselleştirmeniz gerekir.

Ülseratif kolit hastalığında kaçınılması gereken gıdalardan ilki kafeindir. Kafeinin hastalık üzerindeki etkisiyle ilgili elimizde çok veri olmasa da 2013’te 442 kişiyle yapılan bir anket hastaların %20’sinde kafeinin belirtileri kötüleştirdiği sonucuna ulaşmıştır. Kafein kahvede, çayda, gazlı içeceklerde ve çikolatada bulunur.

Süt ve süt ürünleri tüm ülseratif kolit hastalarında kötü etkiye yol açmasa da bazılarında belirtileri tetikler. Özellikle laktoz intoleransı olanlar süt ve süt ürünlerini tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü bunun belirtileri de kolite benzer.

Alkol bazı ülseratif kolit hastalarında ishali tetikleyebilir. Gazlı içeceklerdeki ve biradaki gaz sindirim kanalını rahatsız ederek gaz oluşumuna yol açabilir. Ayrıca gazlı içeceklerdeki şeker, kafein ve tatlandırıcılar da ülseratif kolit belirtilerini tetikler.

Ülseratif kolit hastalığında kaçınılması gereken gıdalardan bir diğeri lif içeriği yüksek besinlerdir. Lifli besinler genellikle sağlıklı olsalar da ülseratif kolit hastalarında tuvalete çıkmayı sıklaştırabilir, gazı ve mide kramplarını artırabilirler. Lif içeriği yüksek gıdalar arasında fasulyeler, tam tahıllar, bezelye ve bakliyat ürünleri bulunur. 

Mısır patlağının, diğer yemiş ve çekirdekler gibi sindirimi zor olabilir. Sülfür içeren gıdalar ise aşırı gaz üretimine yol açarlar. Bira, şarap, badem, şıra, soya, ekmek, yer fıstığı, kuru üzüm ve şarküteri etleri bu gruptadır.

Yağlı etlerdeki yağ hastalığın kötüleştiği evrelerde normal bir şekilde emilemeyebilir ve belirtileri kötüleştirebilir. Çekirdek ve yemişler mide kramplarına, şişkinliğe ve ishale yol açabilirler. Früktoz tam olarak emilemediği için gaz, kramp ve ishal gibi şikayetlere yol açabilir. Baharatlı ve acılı gıdalar birçok hastada ishale sebep olur. Gluten de buğday, arpa, çavdarda bulunur ve belirtileri tetikleyebilir.

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

mrb hocam ben 178 cm boyundayım 85 kiloyum ve ne kadar uğraşssam kilo veremiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi tür gıdaları tüketmeme... devamı