Eksternal Beam Radyoterapi (EBRT)
Eksternal beam radyoterapi (EBRT), kanseri ortadan kaldırmak amacıyla prostat bezinin dışına yayılmamış prostat kanseri için uygulanan standart bir tedavi seçeneğidir. Tedavi ayrıca kanserli bölgenin alınmasının mümkün olmadığı durumlarda, tümörün küçülmesini sağlamak ya da belirtilerini azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak için de kullanılır.
EBRT tam olarak prostat bezi üzerine yoğunlaşan, yüksek enerjili X-ışınları kullanır. X-ışınları, kanser hücrelerinin çoğalma yeteneğini engeller ve kanser hücrelerini öldürür. Yöntem, uzun zamandan beri olumlu sonuçlar vermiştir. Bu nedenle, yıllardır prostat kanseri tedavisinde kullanılmaktadır. Doz yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) gibi teknolojik ilerlemeler, çevredeki normal organlara zarar vermeden yüksek dozlarda radyasyon verilebilmesini sağlamıştır.
Radyasyon tedavisi genellikle ayakta tedavi esasına göre, yaklaşık yedi ila dokuz hafta süre boyunca, haftada beş gün verilir. Her tedavi seansı, yaklaşık 15 ila 25 dakika sürer. Ancak bunun çoğu hazırlık zamanıdır ve sadece birkaç dakika için radyasyon alınır. Tedavi sırasında hiç ağrı olmadığından eksternal beam radyasyon tedavisinde anestezi gerekli değildir.
Üriner ve rektal problemler, cinsel işlevde azalma ve yorgunluk radyasyon tedavisinin yan etkileri arasındadır. Bazı yan etkileri uzun vadeli iken yorgunluk gibi diğer etkiler, tedaviden birkaç hafta sonra genellikle yok olur. Her ne kadar ameliyat, daha çok genç hastalara yapılıyor olsa da ameliyat olmak istemeyenler için radyasyon tedavisi iyi bir seçim olabilir. Tedavi kararı almadan önce, bir ürologun yanı sıra bir radyasyon onkologu ile mutlaka görüşün.
Rahim kanseri tedavisinde radyoterapi uygulaması
Prof. Dr. Serap UYSAL
Sol temporal lob antrenör kesimde eksternal boş mesafesinde genişleme dikkati çekmektedir aynı zamanda adrenoid vejetasyon sekonder nazofarinks hava k... devamı
Prostat Kanseri Ve Doğru Beslenme
Kanseri Önlemede İlk 3 Kural
Kanser Riskini Azaltan Hastalık
Her Yıl 679 Bin Kişi Prostata Yakalanıyor
Kanserlerin Yüzde Kırktan Fazlası Yaşam Tarzıyla İlgili