El titremesi sık görülen bir problemdir ve elleri biraz öne uzatıp bakıldığında daha belirgin olabilir. Tremor da denilen titremelerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve bazı rahatsızlıklar bu titremeyi daha belirgin hale getirebilir.
Tremor bir hareket bozukluğudur. Ellerde en sık görüldüğü gibi kollarda, başta, ses tellerinde, gövdede ve bacaklarda da görülebilir. Bazı kişilerde zaman zaman bazı kişilerde sürekli yaşanır. Genellikle ciddi bir rahatsızlığa işaret etmese de bazen altında yatan daha ciddi bir sebep olabilir.
El titremesinin nedenlerinden biri olan multipl skleroz nörolojik bir rahatsızlıktır. MS hastalarının birçoğunda belli bir derecede titreme vardır. Hastalık merkezi sinir sisteminin hareketi kontrol eden yollarına zarar verdiğinde titremeler ortaya çıkar.
İnme bir diğer olası sebeptir. İskemik inme bir kan pıhtısı arteri tıkadığında ortaya çıkar. Bunun sonucunda beyne kan gitmez. Bu da nörolojik kanallara kalıcı zarar verebilir ve titreme şikâyeti başlayabilir.
Travmatik beyin hasarı da el titremesinin nedenlerinden biridir. Beynin aldığı fiziksel hasar hareketi kontrol eden sinirlere de zarar verebilir. Belli sinirler zarar gördüğünde el titremeleri başlar.
Parkinson hastalarının %25’inden fazlasında aksiyon tremoru denilen titreme çeşidi vardır. Bu titreme bir eylemi yapmaya çalışınca ortaya çıkar. Hastaların daha büyük oranında ise bir veya iki elde, dinlenme halindeyken gelen titremeler mevcuttur. Titremeler genellikle vücudun bir tarafından başlar ve diğerine yayılır. Stres veya güçlü duyguların yaşandığı dönemlerde şikâyet kötüleşebilir.
Hareket bozuklukları da el titremesinin nedenleri arasındadır. Esansiyel tremor denilen rahatsızlık bunların en sık görülenlerinden biridir ve sebebi bilinmez. Genellikle vücudun her iki tarafını da etkiler. Distoni hastalığında ise beyin yanlış sinyaller gönderdiği için kaslar olması gerekenden aktif olabilir, duruş bozulabilir ve istemsiz hareketler tekrar tekrar yapılabilir. Bunun sonucunda distonik tremor denilen titreme de görülebilir.
El titremelerinin diğer nedenleri arasında depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıklar, genetik dejeneratif bozukluklar, alkol bağımlılığı ya da yoksunluğu, cıva zehirlenmesi, tiroit bezinin normalden aktif olması, karaciğer ya da böbrek yetmezliği, anksiyete veya panik bulunur. Bazı astım ilaçlarının kullanımı, amfetaminler, kafein, kortikosteroidler ve nörolojik hastalıkların ilaçları da titremeye yol açabilir.
Göz Titremesi
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı
K2 Vitamini Parkinson Hastalarına Umut Olabilir
Alzheimer Konulu Filmler
Parkinson Hastalığı Ve Yutma Sorunları
Koku Alma Duyusu Parkinsonu Önceden Haber Verebilir
Yüz Felci