Nedir
Endometrial Ablasyon
Endometrial ablasyon, rahim iç zarını (endometriyum) yok etmek için kullanılan bir yöntemdir. Endometrial ablasyon için kesi gerekli değildir. Doktorunuz bu işlemi, vajina ve rahminiz arasındaki köprü olan rahim ağzından ince aygıtlar sokarak gerçekleştirecektir.
Ablasyonda kullanılan aygıtlar, endometriyumu yok etmek için kullanılan yönteme göre değişir. Bazı endometrial ablasyon türlerinde aşırı soğuk kullanılırken, diğer türlerinde ısıtılmış sıvılar, mikrodalga enerjisi veya yüksek enerji radyo frekansları kullanılabilir.
Endometrial ablasyon işlemlerinin bazıları, doktorun ofisinde yapılabilirken, diğerleri bir ameliyathanede yapılmalıdır. Rahmin büyüklüğü ve durumu gibi faktörler, hasta için en uygun endometrial ablasyon yönteminin belirlenmesine yardımcı olur.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Endometriyum, adet dönemi sırasında her ay dökülür. Endometrial ablasyon, aşağıdaki durumlar ile karakterize olan aşırı menstrüel kan kaybı için bir tedavidir:
- Çoğu aylarda ağır adet dönemi
- Yoğun günlerde her saat başı bir ped veya tampon değiştirecek kadar kan kaybı
- Aşırı kan kaybından kaynaklanan anemi.
Her ne kadar genellikle yoğun adet kanamaları için tedavinin ilk aşaması ilaç tedavisi olsa da, işe yaramadıklarında endometrial ablasyon bir seçenek olabilir.
Endometrial ablasyon aşağıdakiler için önerilmez:
- Gelecekte hamile kalmayı isteyen kadınlar
- Adet dönemlerinde önemli ölçüde ağrısı olan kadınlar
- Rahim kanseri olan kadınlar
- Yakın zamanda hamile olan kadınlar
- Menopoz sonrası dönemde olan kadınlar
Riskler
Riskler
Endometrial ablasyonun bazı riskleri vardır, bunlar:
- Rahim duvarının delinmesi
- Isının veya soğuğun yakındaki organlara zarar vermesi
- Ağrı, kanama veya enfeksiyon
Gelecek doğurganlık
Birçok kadın endometrial ablasyondan sonra adet görmez, ama bazı kadınlarda gebelik yine de mümkün olabilir. Ancak rahim iç zarı zarar gördüğü için, bu gebelikler genellikle düşükle sonlanır. İleride hamile kalmak isteyen kadınlar endometrial ablasyon yaptırmamalıdır. Bazı kadınlar, gebeliği önlemek için endometrial ablasyon sırasında bir sterilizasyon (kısırlaştırma) işlemi gerçekleştirilmesini seçer.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
İşlemden önceki haftalarda doktorunuz:
- Kanser olup olmadığınızı kontrol edebilir. Doktorunuz rahim ağzınızdan içeri sokulacak ince bir alet kullanarak, endometriyumdan küçük bir doku örneği alır. Böylece bu örnek kanser için test edilebilir. Eğer kanser iseniz endometrial ablasyon yerine muhtemelen histerektomi (rahmin ameliyat ile alınması) yaptırmanız gerekir.
- Endometriyumunuzu inceltebilir. Endometrial ablasyon, rahim iç zarı ince olduğunda genellikle daha başarılı olur. Bu yüzden, doktorunuz, ablasyon öncesi iç zarı inceltmek isteyebilir. Bu işlem ilaç tedavisi ya da doktorunuzun fazla dokuyu kazıdığı bir işlem olan D&C (dilasyon ve kürtaj) ile birlikte uygulanabilir.
- Anestezi seçeneklerini sizinle görüşebilir: Bazı endometrial ablasyon yöntemleri genel anestezi gerektirmez, yani işlem esnasında uyanık olursunuz ancak hiçbir şey hissetmezsiniz. İşlemin diğer çeşitleri, bilinçli kalmanızı sağlayan bir yatıştırıcı verilerek veya rahim ağzı ve rahim içine uyuşturucu iğne yapılarak gerçekleştirilebilir.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilirsiniz?
İşlem esnasında
Yeni endometrial ablasyon yöntemlerinin birçoğu, doktorunuzun ofisinde yapılabilir. Ancak, özellikle de genel anestezi gerektiren bazı endometrial ablasyon türleri, bir hastanede gerçekleştirilir.
Endometrial ablasyonda kullanılan araçların geçişini sağlamak için rahim ağzınızın genişletilmesi gerekecektir. Bu işlem ilaçlarla ya da çapı giderek artan bir dizi çubukların ardı ardına sokulmasıyla gerçekleştirilebilir.
Endometrial ablasyon işlemleri endometriyumunuzun yok edilmesi için kullanılan yönteme göre değişir. Seçenekler şunlardır:
- Elektrocerrahi. Bu yöntemde, işlem sırasında rahim içini görmek için fiber-optik bir skop kullanılır. Daha sonra rahmin içine gönderilen elektrokoter aleti ile, elektrik enerjisi dokuda ısıya dönüştürülür. Böylece endometriyum 10 dakika boyunca soyulur ve hücre yıkımı gerçekleşmiş olur. Elektrocerrahi, genel anestezi altında yapılmalıdır.
- Aşırı soğuk. Kriyoablasyon yönteminde endometriyumu dondurarak yok eden iki ya da üç buz topu yaratmak için aşırı soğuk kullanılır. Gerçek zamanlı ultrason doktorun buz toplarının ilerleyişini izlemesini sağlar. Bu yöntemin tamamlanması 10 ila 20 dakika sürer.
- Serbest akan sıcak su. 80 ila90 C''ye kadar ısıtılan tuzlu sıvı yaklaşık 10 dakika süreyle rahim içinde dolaşır. Bu yöntem muayenehanede yapılan diğer yöntemlere nazaran daha ağrılı olabilir.
- Isıtılmış balon. Bir balon cihaz, rahim ağzınızdan sokulur ve daha sonra87 C''ye kadar ısıtılan bir sıvı ile şişirilir. Balon, sıvının fallop tüplerine kaçmasını engeller ancak bazı durumlarda tüm endometriyuma ulaşacak kadar esnek olmayabilir. Bu yöntemin tamamlanması yaklaşık 30 dakika sürer.
- Mikrodalga. Bu yöntemde, doktor endometrial dokunun sıcaklığını 75 ila 85 C''ye çıkaran, mikrodalgalar yayan ince bir çubuğu rahim ağzınızdan sokar. Doktor çubuğu rahimden dışarı çekerken bir taraftan diğer tarafa hareket ettirir. Toplam tedavi süresi genellikle 1 ila 4 dakika sürer.
- Radyo frekans. Daha otomatikleşmiş bir endometrial ablasyon yöntemi olan radyo frekansta, birleşik bir elektrot dizisi rahmin içinde açılır. Bu dizi 80-90 saniye içinde endometriyum dokuyu buharlaştıran radyo frekansı enerjisi yayar.
İşlemin Ardından
Endometrial ablasyondan sonra aşağıdakiler gelişebilir:
- Kramplar. Birkaç gün boyunca adet benzeri kramplarınız olabilir.
- Vajinal akıntı. Bir kaç hafta boyunca kanla karışık sulu bir akıntınız oluşabilir. Akıntı genellikle işlem sonrası ilk birkaç gün ağır olur.
- Sık idrara çıkma. Endometrial ablasyondan sonra, ilk 24 saat içinde sık idrara çıkmanız gerekebilir.
Bu işlemin ardından, bir süre için cinsel ilişkiden ve tampon kullanmaktan kaçınmanız gerekebilir. Bu faaliyetlere başlamadan önce ne kadar beklemeniz gerektiğini doktorunuza danışın.
Sonuçlar
Sonuçlar
Kesin sonuçları görmeniz birkaç ay sürebilir, ancak endometrial ablasyon genellikle aşırı adet kanamalarını azaltmada başarılı olur. Başarılı bir operasyondan sonra kadınların çoğunun adet dönemleri hafif kanamalarla sürecektir. Bir kısmının ise adet görmesi, tümüyle sona erecektir. Endometrial ablasyon bir kısırlaştırma işlemi olmadığı için, bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya devam edilmelidir. Bu tedaviden sonra, gebelik yine de mümkün olabilir, ancak büyük olasılıkla riskli olacaktır ve düşük ile sonuçlanacaktır.
Uzm. Dr. Vedat ERTUNÇ
Merhaba hocam.Hafif mitral yetmezliğinden dolayı yılda bir kez kontrole gitmekteyim (tedavi ilaç kullanımı yok) en son gittiğimde ekg de wolff parkins... devamı
Endometriyozda Ağrıyı Azaltma
Endometriyoz Riskinizi Artıran Faktörler
Endometriyozu Önleme
Adet Öncesi Sorunları (Pms)
Endometriyoz - Evde Tedavi