Nedir
Nedir?
Mesane çıkım obstrüksiyonu, mesane ve üretra arasındaki açıklığın kısmen ya da tamamen bloke olduğu bir durumdur. Bu, idrarın sadece bir kısmının çıkışına izin verir, bazen hiç izin vermez.
Vücutta neler oluyor?
İdrar akışı ilk bloke olduğunda, mesane buna idrarı daha sert dışarıya doğru itmek için mesane duvarını kalınlaştırarak cevap verir. Ama tıkanma uzun süre devam ederse, mesane tekrar incelmeye başlar.
Sebepleri
Sebepleri
Mesane çıkım obstrüksiyonu kadınlarda nadir görülür. Ancak meydana geldiğinde genellikle nörolojik bozukluklar ya da mesanede çok büyük bir sarkmadan kaynaklanır. Mesane çıkım obstrüksiyonu yaşlı erkeklerde çok sık görülür. Bu genellikle, iyi huylu prostat hiperplazisi veya prostat kanseri nedeniyle prostatın büyümesinden kaynaklanır.
Ayrıca erkeklerde yaygın görülen diğer sebepler şunlardır:
- Mesane taşı
- Mesane tümörleri
- İdrar yolunda (üretra) genellikle doğumdan gelen fiziksel kusurlar
- Üretra kanseri
Tüm erkekler, testisleri olduğu ve testosteron ürettiği sürece, yaşlandıkça bir miktar prostat büyümesi yaşar. Prostat kanseri de çok yaygındır. Sigara içen ve bazı kimyasal maddelere maruz kalan insanlarda, mesane tümörleri ve üretral kanser riski yüksektir. Önceki ameliyatlar veya tekrar eden üretrit ( bir üretra enfeksiyonu) dönemlerinin bir sonucu olarak da üretral darlıklar oluşabilir.
Belirtileri
Belirtiler
Bazı erkeklerde, prostat kanseri veya iyi huylu prostat hiperplazisi sonucu oluşan prostat büyümesi, mesane çıkım obstrüksiyonuna neden olabilir. Yavaş yavaş başlayan ve aşamalı olarak kötüye giden belirtiler şunlar olabilir:
- İdrar akışını başlatma sorunu
- Zayıf idrar akışı
- Gün içinde sık sık idrara çıkma
- Noktüri olarak adlandırılan, gece idrar yapmak için kalkma
- Acil idrar yapma ihtiyacı
- İdrarını tutamama veya idrar kaçırma
Mesane çıkışı aynı zamanda şu nedenlerle de tıkanabilir:
- Üretral kısıtlama veya üretranın daralması
- Üretra kanseri
- Üretranın vücudun dışına ulaştığı noktada meatal stenoz veya daralma
Bu durumlarda, belirtilerin başlangıcı yavaş olabilir. İdrar akışının gücü yavaş yavaş zayıflar ve idrarda kan olabilir.
Mesane çıkışı tıkalı ise genellikle oluşan mesane taşları, durumu daha da kötüleşebilir. Bu genellikle idrarın aniden ve çok ağrılı şekilde tıkanmasına neden olur.
Testler
Testler
Bu durumdaki bir kişinin mesanesinde idrar yaptıktan sonra bazen biraz idrar kalabilir. Bu miktar büyük olduğunda ya da kişi hiç idrar çıkaramadığında, doktor genellikle alt karına dokunarak şişkinliği hissedebilir. Mesanede kalan idrar bir görüntüleme testi olan ultrasonla ya da mesaneye yerleştirilen, üriner kateter denen bir tüple ölçülebilir. Doktorunuzun durumun ciddiyetini belirlemesine yardımcı olacak diğer testler:
- Üroflovmetri, idrar akış hızını ölçer.
- Basınç akım çalışmaları, mesanedeki basınçla idrar yapma sırasındaki akışı karşılaştırır.
Önleme
Önleme
Mesane tümörü ve üretral kanser riskini azaltmak için sigarayı bırakmanız tavsiye edilir.
Komplikasyonlar
Komplikasyonlar
Mesane çıkım obstrüksiyonu bazen mesanenin tamamen çalışmaz hale gelmesine neden olabilir. Bu durum ortaya çıkarsa, kişi idrarını hiç yapamaz. Çoğu durumda, mesane çıkım obstrüksiyonu sadece kişinin yaşam kalitesini etkilediği oranda önemlidir. Ama bu durumun nedeni önemli olabilir. Eğer prostat kanseri, mesane tümörü ya da üretral kanserden kaynaklanıyorsa, kanser vücudun diğer kısımlarına da yayılmadan önce hemen tedavi edilmelidir.
Diğer insanlar için hiçbir riski yoktur.
Tedavi
Tedavi
İdrar sonrası mesanesinde idrar kalan ya da hiç idrar çıkaramayanların mesanesinden idrarın alınması gerekir. Bu iki şekilde yapılabilir:
- İdrar yolundan (üretra) mesane içine doğru bir üriner kateter yerleştirerek
- Alt karın duvarından mesane içine, suprapubik sistostomi denilen bir tüp geçirilerek
Bu borular bir süre içerde bırakılabilir.
Mesane çıkım obstrüksiyonu nedeninin de tedavi edilmesi gerekir.
Yan Etkiler
Yan etkiler
İdrarı boşaltmak için kullanılan tüp rahatsızlığa neden olur ve kişinin idrara çıkma ihtiyacı varmış gibi hissetmesine neden olabilir. Mesane içinde bırakılan bir üriner kateter veya suprapubik sistostomi taşınması zor olan bir drenaj aygıtı gerektirir. Aynı zamanda vücuttan çıktığı yerde tahrişe neden olabilir.
Tedaviden Sonra
Tedaviden sonra
Tedaviden sonra, kişi zayıf idrar akışı gibi üriner belirtiler olup olmadığını gözlemeli. Bu hastalığın nüksettiğini ya da tedavinin başarısız olduğunu gösteriyor olabilir.
Belirtiler, kişi tarafından takip edilmelidir. Temelde yatan neden düzenli doktor ziyaretleri gerektirebilir.
Köseliğin Nedenleri Nelerdir?
Prof. Dr. Sinan ZEREN
Sağ böbrek grade 1 ektazik (dolu mesaneye sekonder) ne demek oluyor hocam... devamı
Mesane Çıkışında Tıkanma
Prostat Bezi Büyümesi
Prostat Kanseri
İdrar Yolları Enfeksiyonu (Erkek)
İlaç Yan Etkileri