Ergenlik Dönemi

Ergenlik çocukluk ve yetişkinlik arasında bir geçiş dönemi olduğu için oldukça önemli bir süreçtir. Bu süreçte başta aile daha sonra sosyal çevrenin bireyin kişisel gelişiminde büyük ölçüde etkisi vardır. Çünkü bireyler ergenlik döneminde bir kimlik yaratma kaygısı güderler, bu kaygı bireylerin kendilerini ispat etme ve beğendirme dürtüsüyle ortaya çıkar. Genel olarak 12-21 yaş olarak belirlenen ergenlik sürecinde kız çocuklarında tüylenme, adet, memelerde dolgunlaşma, boy uzaması görülür. Erkek çocuklarında ise boy uzaması, tüylenme, skrotumda renk değişimi, penis boyunda büyüme, deride kahverengileşme gözlemlenir. Ancak tüm bunlar fiziksel değişimlerdir, asıl bireyi etkileyen psikolojik değişimlerdir. Peki, nedir bu psikolojik değişimler ve bu değişimlere karşı aileler nasıl yaklaşmalıdır?

Empati Kurmak

Aile ve ergen birey arasındaki anahtar kelime empatidir. Anne ve baba çocuklarıyla iletişim kurarken bir zamanlar kendisinin de aynı süreci geçirdiğini düşünmelidir. Ergenlik sürecindeki kız ve erkek çocuklar arkadaşlarına özenebilirler, yalnız kalmak isteyebilirler, daha önce deneyimlemediği tecrübeleri merak edebilirler, depresif ve asi olabilirler ve aşırı dışa dönük veya tam tersi içe kapanabilirler. Bu tip ani değişimlerin kısa süreli olduğu anne ve baba tarafından unutulmamalıdır, baskıcı ve otoriter yaklaşmak her zaman için ters etki yaratacaktır bu yüzden yasaklamak yerine neden-sonuç ilişkisi kurarak açıklamak en doğru yöntemdir.

Rehberlik Etmek

Ergen bireyler ailelerinden uzaklaşsalar da aslında bu süreçte onların yönlendirmelerine ihtiyaç duyarlar. Daha önce deneyimlemedikleri fiziksel ve psikolojik değişimler zihinlerinde bir kaos yaratabilir, bu kaosu da ancak anne baba kılavuzluğunda aşabilirler. Bu yüzden ergenlik sürecindeki bireyleri fazla özgür bırakmak ve her istediklerini yapmak doğru bir yöntem değildir.

Önemsemek ve Saygı Duymak

Ergenlik dönemindeki bireyler en çok önemsenmek ve saygı duyulmak ister bunun nedeni artık çocuk olmadığını ve büyüdüğünü kanıtlamak istemesidir. Bu yüzden aile içinde alınan kararları ona danışmak, fikrini almak önemlidir. Aynı zamanda okul dışında hobilerine, arkadaş çevresine ve giyim tarzına çok fazla müdahale etmeden saygı duymak da diğer bir önemli unsurdur.

Performans Karşılaştırması Yapmamak

Ergenlik sürecinde okul başarısı düşebilir ancak bunun geçici bir süreç olduğunu unutmamak gerekir. Akranlarıyla başarısını mukayese etmek motivasyonunu düşürür ve kendine olan güvenine zarar verir. Ayrıca bu süreçte genç bireyler fiziksel ve psikolojik değişimlerine adapte olmaya çalıştıkları için kendilerine daha fazla odaklanırlar. Bu süreçte vücutlarındaki tüylenmeler, sivilceler ve kilo değişimleri onları rahatsız edebilir, size düşen görev ise kendilerine odaklanmaları engellemektir. Bunu yapmanın en basit formülü okul dışında enerjisini boşaltabileceği ve mutlu olabileceği alanlar yaratmaktır. Sizin de dahil olabileceğiniz hobilerle onunla birlikte geçirdiğiniz vakti hem eğlenceli hem de faydalı hale getirebilirsiniz. 

Sevildiğini Hissettirmek

Ergenlik döneminde anne ve babasını kardeşleriyle paylaşan bireyler sevgi ve şefkate daha çok ihtiyaç duyabilirler. Bunun nedeni özel bir ilgi ve saygı beklentisi içerisinde olmalarıdır. Henüz tam olarak büyümeden ona ağabey ve abla sıfatları yüklemek yanlıştır, ergenlik dönemi sona erene kadar her genç birey içinde bir çocuk saklar ve ilgiye ihtiyaç duyar. Bu yüzden eşit miktarda sevgi ve şefkat gösterdiğinizden emin olun. 

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU

merhaba.önceden Bahçelievler aile hastanesine gelmiştim.şuan hangi hastanedesiniz nasıl randevu alabilirim.... devamı