Ergenlik ve gençlik yılları hem zihinsel hem de fiziksel gelişme açısından önemlidir. Fiziksel olarak formda olmanın hem fiziksel hem de psikolojik faydaları mevcuttur. Bu dönemde geliştirilen fitness alışkanlıklarının ömür boyu sürmesi beklenir ve araştırmalar egzersiz yapmanın hem genel sağlığa hem de olumlu bir vücut imgesine katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Ergenlikteki bir kişinin günde en az yarım saat boyunca fiziksel bir aktivite yapması tavsiye edilir. Maalesef fiziksel aktivite genellikle gençlik yıllarında azalma gösterir. 16 ila 18 yaşlarında 2,000 genç kızla yapılan araştırmada katılımcıların yarısından çoğunun hareketsiz bir hayat yaşadığı görülmüştür.
Fiziksel form bir gencin hayatında anahtar bileşen olmalıdır çünkü egzersiz güçlü kemiklerin, kasların ve eklemlerin oluşumunu sağlar. Ayrıca gencin genel olarak sağlıklı olmasına yardımcıdır. Egzersiz sayesinde genç kas oluşturup yağ yakarak kilosunu kontrol altında tutacaktır. Yüksek tansiyon hastası olan gençlerde spor, tansiyonu düşürebilir.
Gençlerin fiziksel olarak formda olması ve IQ’su arasında doğrudan bir ilişki bulunmuştur. Araştırmacılar İsveç’te 1950 ve 1976 yılları arasında doğmuş 1.2 milyon genç adamın kayıtlarını incelemiştir. 18 yaşında formda olmak daha yüksek IQ ile ilişkilidir ve yetişkinlikte eğitim ve kariyer alanlarında başarılı olma ihtimalini artırır.
Vücut imgesi bir kişinin vücudunu nasıl gördüğüdür. Olumlu bir vücut imgesi gencin özgüvenini artırır ve bu da hayatının diğer alanlarına pozitif olarak yansır. Fiziksel olarak formda olmak olumlu bir vücut imgesi yaratmak için çok önemlidir. Yapılan bir çalışmada üniversite çağında kadınlar 6 haftalık fitness programına katılmış ve vücut imgesinde değişiklik yapmayı hedeflemiştir. Çalışmanın sonucunda bu programın kadınların kendi sağlığına daha olumlu ve proaktif yaklaşmasını sağladığı görülmüştür.
Ergenlik Döneminde Depresyon
Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT
Merhaba ben 24 yaşındayım ama penisim henüz ergenliğe girmemiş bir erkek penisi gibi ve sperm de az ne yapmalıyım..?... devamı
Ergenlikte Yaşanan En Yaygın Sorunlar
Ergenlikte Kalori İhtiyacı
Ergenlikte Fiziksel Formun Önemi
Ergenlikte Iq Yükselip Düşebilir
Gençlerde Şizofreni Belirtileri