Erkekler İçin Rutin Bakım
Bir erkeğin vücudunu iyi çalışır durumda tutacak çekaplar ve testler için bir program.
İş arabalara geldiğinde yağın ne zaman değiştirileceğini, lastik rotasyonunun ne zaman yapılacağını ve ön tarafın ne zaman hizalanacağını bilirsiniz. Ama vücudunuza bakım konusunda arabanıza olduğunuz kadar özenli olmayabilirsiniz.
Kaç kilometre gitmiş olursanız olun vücudun rutin bakıma ihtiyacı vardır. Bazı erkekler bu bakımı hiç yaptırmazlar ve deyim yerindeyse sonuçta yolda kalırlar. Birçokları için bunun sebebi ne zaman servise gireceklerini kendilerine hatırlatan bir bayinin olmayışıdır.
Bir doktora sahip olmaya ilaveten sağlığınız için temel bir bakım programına sahip olmak hoş olmaz mı? İşte buyrun.
Aşağıdaki programın genel olarak sağlıklı erkekler için olduğunu unutmayın. Önemli tıbbi durumları olan- veya bir zamanlar olmuş olan- veya riskleri arttırabilen diğer faktörleri olan erkekler için tavsiyeler değişebilir.
Her Gün
- İyi yakıtla dolun.
Arabanız gibi vücudunuz da pürüzsüz bir şekilde işlemek için kaliteli yakıta ihtiyaç duyar. Meyveler ve sebzeler diyetinizin büyük bir bölümünü oluşturmalıdır. Kirli benzin nasıl motorunuzda tortu bırakırsa atardamarlarınızda tortu bırakan yağlı yiyecekler beslenmenizin ancak küçük bir kısmını oluşturmalıdır.
- Motorunuzu hızlandırın.
İdeal olarak her gün egzersiz yapmalısınız. Uzmanlar, haftanın çoğu gününde 30 dakika orta dereceli-yoğun egzersiz (örneğin kalp hızınızı ve nefes alıp verişinizi arttıran enerjik bir yürüyüş) öneriyor.
- Izgaranızı temizleyin.
Dişlerinizi günde iki defa florürlü diş macunu ile fırçalayın ve günde bir kez diş ipi ile temizleyin. İyi diş hijyeni ağrılı, itici ve tedavisi pahalı olabilen diş çürümesini ve diş eti hastalıklarını engeller.
- Kendinizi koruyun.
Prezervatif kullanın. Prezervatifler doğum kontrol için ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasını azaltmaya yardım etmek üzere kullanılırlar.
Aylık Olarak
- Kendi kendine testis muayenesi
Dikkatli bir araba sahibi kayışları ve hortumları her ay kontrol eder. Aynı zamanda testislerini de bu sıklıkta kontrol etmelidir.
Kendi kendine muayene basit ve hızlıdır. Her bir testisi baş parmağınız ve parmaklarınızın arasında kibarca yuvarlayın, anormal bir yumru olup olmadığını bulmaya çalışın. Bir yumru hissederseniz gecikmeden doktorunuzla konuşun.
- Kendi kendine cilt muayenesi
Aracınızın dışındaki pas lekeleri yayılmadan düzeltilmelidir. Aynı şekilde cildinizdeki kanserli olabilecek benleri de yakından takip etmelisiniz. Ayda bir kez tüm vücudunuzu kontrol etmek için bir dakika ayırın, sırtınızı görmek için bir ayna kullanın. Şüpheli bir ben asimetriktir, sınırları düzensizdir, rengi bozuktur, bir kurşun kalem silgisinden büyüktür veya büyüklüğü, şekli veya rengi değişiyor gibi görünür.
Altı Ayda Bir
- Diş kontrolü
Fırçalama ve diş ipi ile temizlemeye ilaveten temizlik ve komple kontrol için altı ayda bir diş hekimini ziyaret edin.
Yıllık Olarak
- Grip aşısı olun.
Arabanızın kalabalık bir park yerinde bir şeyler kapacağından endişe etmezsiniz. Oysa insanlar grip gibi bulaşıcı hastalıklara eğilimlidirler. Her yıl nüfusun önemli bir kısmı gribe yakalanır. Grip aşısının bileşimi her yıl değişir, bu yüzden bir kez aşılanmak yeterli değildir. Sonbaharda grip mevsimi doruğa ulaşmadan aşınızı olun.
Kuş gribi hayaleti son zamanlarda insanları korkutmaktadır ama tipik gribi de hafife almayın. Gripten ölenler, hatta genç yaşta olanlar var.
- Tansiyonunuzu kontrol edin.
Tansiyonunuzu normal aralıkta tutmak lastiklerinizde doğru hava basıncını korumak kadar önemlidir. 50 yaşın üzerindeki erkekler veya ailelerinde yüksek tansiyon geçmişi olanlar tansiyonlarını en azından her yıl kontrol ettirmeliler.
- Kolon kanseri taraması
Çoğu rutin kolon kanseri taraması 50 yaşında başlar. Yıllık olarak doktorlar feçeste gizli kanın denetlenmesi için evde yapılabilen testler verebilirler.
- Prostat kanseri taraması
50 yaşında çoğu erkek her yıl prostat kanseri taramasına başlayabilir. Daha yüksek risk taşıyanlar için tarama daha genç yaşta başlayabilir, örneğin Afrikalı Amerikalı olmak veya ailede prostat kanseri geçmişi olması gibi.
İki test tipi, prostata özgü antijen (PSA) testi ve dijital rektal muayenedir.
Tarama prostat kanserini erken yakalayabilir ama erken tespitin yaşamları koruyup korumadığı üzerine çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir. Testin dezavantajı hatalı pozitif sonuçlar alınabiliyor olması. Bunun anlamı, gerçekte ihtiyacınız olmayan bir ameliyattan geçmeniz. Bu konuda doktorunuzla ayrıntılı olarak konuşmalısınız.
- Tam fiziksel muayene
Düzenli yıllık muayene sağlığınız ve koruyucu tarama hakkında asıl doktorunuzla görüşmek için iyi bir zamandır. Bu aynı zamanda tıbbi geçmişinizi güncellemek ve kapsamlı bir genel değerlendirme almanın da zamanıdır.
5 Yılda Bir
- Kolesterol testi yaptırın
20 yaşında ve üstündeki birçok erkek için her beş yılda bir kolesterol testi yaptırmak yeterlidir. Kolesterolünüzün sınırda olduğu bulunursa veya kalp hastalığınız ya da belirli başka bir tıbbi durumunuz varsa kolesterolünüzü daha sık kontrol ettirmelisiniz.
- Sigmoidoskopi
Sigmoidoskopi testi beş yılda bir yaptırılabilir. Bu, yıllık olarak yapılan feçes testleri ile birlikte kolon kanseri taraması için bir seçenektir.
Bu test kolonun alt kısmında kanser ve kansere dönebilecek polipleri araştırır. Şüpheli bir polip veya kansere biyopsi yapılabilir ve tüm kolonu daha da değerlendirmek için kolonoskopi yapılabilir.
10 Yılda Bir
- Kolonoskopi
50 yaşında rutin kolon kanseri taraması için bir başka seçenek kolonoskopidir. Bu test sigmoidoskopi anormal ise veya feçes testinde kan bulunmuşsa da istenebilir. Sigmoidoskopiye benzer ama içeride daha fazla yol alır böylece doktor tüm kolonu gözünde canlandırabilir. Kolonoskopi, rektumunuzdan sokulan bir kamera ile muayenedir. Normalse 10 yılda bir tekrar edilebilir. Aksi takdirde işlemi daha erken tekrar etmek gerekli olabilir. İşlem sırasında biyopsi alınabilir ve polipler uzaklaştırılabilir.
Kolon kanseri riskleri yüksek olan insanlar daha erken- hatta çocuklukta- kolonoskopi taramasına başlayabilirler.
- Tetanos zamanı
10 yılda bir tetanos aşısı olun, özellikle çokça yaralanıp berelenen biriyseniz.
Apseden korunmak için ağız bakımı nasıl olmalı?
Prof. Dr. Serap UYSAL
iyi günler sayın hocam. benim yaklaşık 3 hafta once bi evladım oldu (erkek) ilk gün hastanedeyken ufak bi nöbet geçirdi ve hastane çalışanları bunu ga... devamı
Vajinismus Nedir?
Neden Aldatırız?
Erkek Orgazmı
Gömük Penis Nedir?
Kızlar Ergenliğe Girdiğinde Neler Olur