Saç kaybı, kadınların da yaşadığı bir sorun olduğundan, kelleşmenin erkeklerde kadınlardan daha yaygın olduğu görüşü pek doğru değildir. Aslında birçok kadın yaşamlarının bir noktasında (özellikle menopoz dönemlerinde) saç kaybı yaşar. Menopoz döneminde saç kaybı, kadınların en az üçte ikisinde yaşanan bir sorundur.
Bu sorun saç uzmanları tarafından yoğun olarak gözlemlenmiş ve menopoz sırasında tiroidin tam işlev göstermediği anlaşılmıştır. Tiroit verimli bir şekilde çalışmadığında, saç dökülmesi gerçekleşebilir. Menopoz döneminde, saç dökülmesinin başka bir sebebiyse, ani vücut fonksiyonu değişikliğinin beraberinde gelen strestir. Dalgalanan hormon seviyeleri de saç kaybına katkıda bulunur.
40’lı yaşların sonunda veya 50’li yaşların başında olup da menopoz sürecinde olan kadınlar şanslıdır; zira menopoz döneminde saç kaybıyla başa çıkmak üzere kullanılabilecek birçok ilaç ve tedavi bulunur.
Saç kaybını önlediği ve saç çıkmasını desteklediği kanıtlandığı için, finasteridin kullanımı uzmanlarca tavsiye edilir. İlaç aslen erkeklere yönelik olsa da, yakın geçmişte yapılan çalışmalar ilacın aynı zamanda menopoz dönemindeki saç kaybının tedavisinde de faydalı olabileceği sonucuna varmıştır. Fakat bu ilaç, doğum kusurlarına yol açabileceğinden, hamileler veya yakında hamile kalmayı planlayanlar tarafından kullanılmamalıdır.
Bu saç kaybı türünü tedavi etmede kullanılan başka bir popüler ilaçsa minoksidildir. Minoksidil kullanımı saç foliküllerini uyararak, saçın daha kalın çıkmasına yardımcı olabilir.
Popülerleşen diğer bir alternatifse mikrocerrahiyle saç naklidir. Bu yöntem büyüyen saç foliküllerini, kafa derisinin farklı bölümlerine nakletmek üzere modern teknikleri kullandığından, bunun geçmişte kelleşenlerin kullandığı saç ektirmeden farklı olduğunu aklınızda bulundurun. Bu yöntem daha pahalıdır ve menopoza bağlı saç kaybı yaşayanlar için son çaredir.
Yukarıda belirtilen ilaçlara ve tedavilere ilaveten, saç kaybıyla başa çıkmak üzere sağlıklı bir yaşam sürmek ve dengeli beslenmek her zaman iyidir. Bu, saçın doğal büyüme yeteneğini geliştirmenin mükemmel bir yoludur.
Menopozda Üşüme
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Merhaba, Ben 19 yaşındayım. Benim 2 yıldır saçlarım sakalım affedersiniz kaltuk altı tüylerim dahi çok geç uzuyor ben bundan önceleri saçıma hergün fö... devamı
Östrojen Dengesizliği Tedavileri
Sigara Erken Menopoza Neden Oluyor
Aspirin, Kalp Hastası Yaşlı Kadınlarda Kavrama Yeteneğini Koruyor
40 Yaş Üstü Kadınlarda Adet Düzensizliği Menopoz Habercisi
Yüksek Progesteron Düzeyleri