Menopoz Sırasında Neler Olur
Yaklaşık otuzlu yaşların ortalarından başlayarak yumurtalıklardaki hormon üretimi yavaşlamaya başlar. 40’lı yaşlara geldiğinizde daha da yavaşlar ve menopoza girene kadar hormon dalgalanmaları yaşayabilirsiniz, menopozsa ortalama kadınlarda yaklaşık 50 yaşında meydana gelir. Birçok kadının bu sürece dair sevmedikleri şey, değişen hormonlarla birlikte gelen belirtiler ve sorunlardır, örneğin:- Sıcak basmaları
- Depresyon, stres ve kaygı
- Uyku bozuklukları
- Sinirlilik
- Osteoporoz
- Kalp damar hastalığı
Menopoz, orta yaş korkusunun tek nedeni değildir. Diğer etmenler şunlardır:
- Azalan aktivite. Kadınlar menopoza girdiklerinde sıklıkla daha az egzersiz yaparlar, bu da kilo artışına yol açabilir.
- Yavaşlayan metabolizma. Metabolizmanın yaşla birlikte yavaşlamasının bir nedeni kas kütlesinin kaybıdır. Kas yağdan çok kalori yakar, o yüzden o kası kaybettiğinizde o kadar çok kalori yakamazsınız, tabii o kası egzersizle korumazsanız.
- Kalorilerde artış. Metabolizma yavaşlarken birçok insan kalorilerini buna göre ayarlamaz, bu da genelde kilo artışına yol açar.
- Genetik. Genetik yapınız ve yağı nerede alıp depoladığınız da kilo artışında rol oynar, görüntünüzü korumayı zorlaştırır.
Menopoza Rahat Girmek
Menopoz belirtilerini kontrol etmek için alternatif terapilerden (örneğin akupunkturdan) sağlıklı beslenmeye kadar bir dizi yöntem vardır. Ama hemen yapabileceğiniz en basit şeylerden biri egzersizdir. Düzenli fiziksel aktivite birçok rahatsız menopoz belirtisinin yanı sıra alakalı sağlık sorunlarını, örneğin kalp hastalığı ve osteoporozu kontrol etmeye yardımcı olabilir.Egzersizin diğer yararları şunlardır:
- Stresin azalması. Menopoz sıklıkla depresyon, kaygı ve strese yol açabilir. Egzersizin stresi azaltıp ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
- Kilo vermek. Egzersiz kalori eksikliği yaratmaya yardımcı olabilir, konu vücut yağı kaybetmeye bu tam istediğiniz şeydir.
- Sıcak basmalarının azalması. Bazı araştırmalar egzersizin östrojen düzeylerini artırdığını, bunun da sıcak basmalarının şiddetini azalttığını bulmuştur.
- Artan kemik kütlesi. Güç egzersizi veya etki aktiviteleri (örneğin yürümek veya koşmak) kemikleri güçlendirmeye ve osteoporozu önlemeye yardımcı olabilir.
- Yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme riskinin azalması.
Başlamak
Daha önce resmen hiç egzersiz yapmamış olsanız bile başlamak için de meyvelerini toplamak için de çok geç değildir. Anahtar, yavaş yavaş başlayıp şu gibi keyif aldığınız şeyleri yapmaktır:- Yürümek
- Bisiklet kullanmak
- Zorlu bahçe işi
- Yüzmek
- Kardiyo makineleri
- Grup fitness sınıfları
Ne yaparsanız yapın, daha hareketli olma kararını şimdi verin. Gün içinde daha fazla hareket edin, adımsayar kullanın ve adımlarınızı takip etmeye başlayın, ailenizi de işin içine katın ve onlarla hareket yoluyla daha kaliteli zaman geçirin. Sağlığınızın kontrolünü ele almak menopozu daha keyifli bir deneyim haline getirme yöntemlerinden biridir.
İLGİLİ MAKALE
Soğuk hava kalp atış hızını nasıl etkiler
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
bilekde cam kesilmesi sonucu orta parmak tendonu kopto sinirler hasar görmüş.ameliyat oldum.3 hafta alçıda kaldı.biraz orta ve işaret parmakta hissizl... devamı
Progesteron
Sıcak Basmaları Ve Düşük Kemik Yoğunluğu
Menopoz Sonrası Kanama
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Erken Adet Geç Menopozda Meme Kanseri Riski