- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Tedavisi
Nedir
‘Fibrokistik meme hastalığı’ diye de adlandırılan fibrokistik meme değişikliği, kanser olmayan yaygın bir meme rahatsızlığıdır. Kadınların yarısından fazlasında, yaşamının bir noktasında fibrokistik memeler oluşur.
Fibrokistik meme değişikliği her yaşta ortaya çıkabilir ama en yaygın olarak doğurganlık çağındaki genç kadınlarda görülür. Menopoz sonrasındaysa fibrokistik göğüsler o kadar yaygın değildir. Fibrokistik değişiklikler göğülerden biri veya her ikisinde ve birden fazla meme dokusunda meydana gelebilir.
Sebepleri
Fibrokistik Meme Değişikliklerinin Sebepleri ve Çeşitleri
Fibrokistik meme değişikliklerinin çoğu, aylık hormonal değişikliklerin bir sonucudur ve kaygılanmaya gerek yoktur. Ancak, bazıları hafif yükselmiş kanser riskini akla getirir. Bunlarda teşhisi teyit etmek için başka testlere ihtiyaç vardır.
Fibrokistik meme değişikliğinin türleri şunlardır:
Fibrozis. Bunlar, yara dokularına benzer lifli dokulardır. Katı, lastik hissi uyandırır ya da dokununca serttir. Kanser riskini artırmaz.
Kistler. Bunlar sıvıyla dolu keselerdir. Mikroskobik kistler, elle hissedilmeyecek kadar küçüktür. Bunlar büyüyebilir ve 2,5 ile5 santimetre çapında, makro kistler oluşturabilir, bu büyüklükteyken onları hissedebilirsiniz.
Kistler adetinizin hemen öncesinde hassaslaşabilir ve büyüyebilir. Yuvarlak olma eğilimindedir ve hareket edebilir. Ancak kistle kitle arasındaki farkı anlamak zordur. Bu nedenle, teşhisi doğrulamak için başka testlere ihtiyacınız olur.
Belirtileri
Fibrokistik Meme Değişikliklerinin Belirtileri
Fibrokistik meme değişikliklerinin yaygın belirtileri şunlardır:
- Meme şişmesi ya da sertleşmesi
- Meme içinde büyüklüğü ve yapısı farklı olabilen yumrular
- Meme ağrısı ya da hassasiyet
Fibrokistik meme değişikliklerinin diğer belirtileri şunlardır:
- Acıma ya da keskin ağrı
- Yanma
- Kaşıntı
Belirtiler adet döngünüz süresince değişebilir. Bu, hormonların memenizdeki sıvıyı arttırmasındandır. Memeleriniz ayrıca hamileliğiniz süresince ya da aldığınız hormonlara tepki olarak da değişebilir. Bunlar, doğum kontrolü haplarındaki hormonlar ve hormon takviye tedavisidir.
Eğer bir yumru ya da başka bir meme değişikliği fark ettiyseniz ve bunlar özellikle adet döngünüz boyunca değişmeden kalırlarsa, doktorunuza görünün. Şu gibi soruları cevaplamaya da hazırlıklı olun:
- Meme yumrunuzu ya da gördüğünüz değişikliği tarif edin. Bunlar, zaman içerisinde değişti mi?
- Son adetiniz ne zamandı? Hamile misiniz ya da emziriyor musunuz?
- Geçmişte herhangi bir meme sorununuz oldu mu?
- Hiç meme biyopsisi yaptırdınız mı?
- En son mamografinizi ne zaman çektirdiniz?
- Ailenizde meme kanseri olan var mı?
Eğer bir yumru katılaşırsa ya da başka şüpheli bir duruma sahipse, doktorunuz kanser olasılığını bertaraf etmek için mamografi, ultrason ya da biyopsi isteyebilir. Biyopsiyle, mikroskop altında incelenmek üzere memeden hücreler alınır.
Doktorunuz kistler için ince iğne aspirasyonu (çekimi) önerebilir. İnce iğne aspirasyonu, bir şırıngaya bağlı, çok ince içi boş bir iğne kullanarak sıvıyı boşaltmak için kullanılır.
Tedavisi
Fibrokistik Meme Değişikliklerinin Tedavisi
Çoğu vakada fibrokistik meme değişiklikleri için tedaviye gerek yoktur. Ama aylık meme muayeneleri, neyin normal neyin yeni olduğunu anlamanıza yardım eder. Doktorunuz düzenli takip de tavsiye edebilir.
Sıvının ince iğne aspirasyonuyla alınması acı ya da basınç belirtilerinin iyileşmesine yardım edebilir. Ama bilin ki, ileriki bir zamanda sıvı tekrar oluşabilir.
Hafif rahatsızlıkları gidermeye yardım edecek diğer adımlar şunlardır:
- Destekleyici sutyen
- Steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar (NSAIDler) gibi reçetesiz ağrı kesiciler
- Kahvede, çayda, çikolatada ve alkolsüz içeceklerde bulunan uyarıcılar ve kafein alımının azaltılması
Ağızdan alınan doğum kontrol ilaçları, şiddetli belirtileri olan kadınlara iyi gelebilir. Bazı vitaminler ve tuzu azaltmanın iyi olabileceği zaman zaman dile getirilse de, çalışmalar bunların faydalarını kanıtlamamıştır.
Memedeki Kitlelerde E Vitamininin Etkisi
Prof. Dr. Ahmet TÜRKÇAPAR
hocam merhaba. 3 hafta önce memede ağrı şikayeti ve şişlikle genel cerrahi servisine muayene gittim. orda acil ultrasonum çekildi, kanallarda genişlem... devamı
Selülit
Hematom
Kas Zorlanması
Fibromiyalji Belirtileri
Apse